Euro s-a menţinut ieri, pe pieţele externe, aproape de nivelul minim al ultimelor trei luni raportat la dolar, în condiţiile în care Italia pare că se îndreaptă către noi alegeri. Mersul euro a fost influenţat şi de aşteptarea datelor privind evoluţia economiei uniunii monetare în ultimul trimestru din 2012, care vor fi publicate săptămâna aceasta.
Italia ar putea organiza noi alegeri parlamentare în câteva luni, dat fiind că liderul coaliţiei de centru-stânga, Pier Luigi Bersani, a lansat un ultimatum către Beppe Grillo, actorul care conduce Mişcarea de 5 Stele (formaţiune anti-austeritate), în sensul susţinerii unui nou guvern sau revenirii la urne. Amintim că Mişcarea de 5 Stele a obţinut 25% din voturile alegătorilor în scrutinul de luna trecută.
Alegerile desfăşurate în 24 şi 25 februarie, în Italia, au creat un impas politic în ţară, întrucât nu au determinat formarea, în Parlamentul de la Roma, a unei majorităţi suficient de puternice pentru o guvernare stabilă. La momentul respectiv, presa din Italia arăta că rezultatul acestui scrutin este "o ţară neguvernabilă".
La finele săptămânii trecute, Bersani şi-a reafirmat opoziţia faţă de cele două opţiuni prefigurate în prezent: un nou guvern tehnocrat - precum cel încă în funcţie, condus de Mario Monti -, ori o coaliţie majoră, formată alături de liderul de centru-dreapta, Silvio Berlusconi.
În aceste condiţii, singura posibilitate care ar evita noile alegeri este ca Grillo să susţină coaliţia de centru-stânga, care a câştigat camera inferioară a Parlamentului, dar nu are sprijin suficient la Senat.
"Acum, Grillo trebuie să spună ce vrea. În sens contrar, mergem cu toţii acasă - inclusiv el", a afirmat Bersani.
Grillo a declarat însă, în mai multe rânduri, că nu va susţine niciun guvern.
În situaţia aceasta, euro a scăzut cu 0,1% ieri, la ora 09.58, pe piaţa din New York, ajungând la 1,3005 dolari. La data de 1 martie, moneda unică a atins cel mai redus curs din 11 decembrie 2012 până în prezent: 1,2967 dolari.
Săptămâna trecută, moneda unică europeană a pierdut 1,3% raportat la dolar, iar în luna februarie a consemnat o depreciere de 3,8%.
În opinia ministrului industriei din Franţa, Arnaud Montebourg, euro trebuie să scadă la 1,10 - 1,15 dolari ca să dea "oxigen" economiei europene.
Economia zonei euro a scăzut cu 0,6% în ultimul trimestru din 2012, faţă de trimestrul precedent, potrivit aşteptărilor analiştilor. Datele oficiale privind evoluţia PIB-ului uniunii monetare vor fi anunţate la data de 6 martie.