Cursul de referinţă afişat de Banca Naţională a României a coborât, ieri, cu 1,22 de bani, până la 4,1998 lei/euro, după ce, la finalul săptămânii trecute, ajunsese chiar la 4,2143 lei pentru un euro, maximul ultimei luni.
Aprecierea leului din şedinţa de ieri a fost în ton cu tendinţa regională, optimismul de pe pieţele de capital influenţând pozitiv evoluţia monedelor.
Laurian Lungu, managing partner în cadrul Macroanalitica, este de părere că "fluctuaţiile uşoare pe termen scurt sunt normale, însă importantă este tendinţa monedei pe termen mai lung, care în ultimele luni a fost stabilă".
Volatilitatea cursului de schimb şi deprecierea leului din ultima săptămână a fost pusă de analişti pe seama îngrijorărilor legate de situaţia din Letonia, unde deprecierea latului leton a antrenat o depreciere a monedelor din întreaga regiune, susţine analistul citat.
Totuşi, Laurian Lungu atrage atenţia că presiunile pe cursul de schimb, pe termen lung, sunt încă prezente, orice ştire sau eveniment putând avea un impact mai mare sau mai mic asupra leului.
Principalele presiuni asupra leului sunt reprezentate, în prezent, de evoluţia şi de ştirile de pe pieţele internaţionale, dar şi de sentimentul investitorilor autohtoni şi străini.
De asemenea, modalitatea în care ţara noastră va îndeplini condiţiile impuse de Fondul Monetar Internaţional la semnarea acordului financiar constituie un element cheie pentru evoluţia monedei naţionale, alături de traversarea unui an electoral.