EURO INSOL: Tribunalul de la Geneva a stabilit că denunţarea contractului dintre Hidroelectrica şi EFT a fost legală

A.C
Companii / 25 ianuarie 2018

Tribunalul de la Geneva a stabilit că denunţarea contractului dintre Hidroelectrica şi EFT a fost legală

Tribunalul Arbitral de la Geneva a stabilit că denunţarea contractului încheiat de Hidroelectrica cu traderul de energie EFT AG a fost perfect legală iar această hotărâre este de o importantă excepţională, constituind chiar o premieră în jurisprudenţa instanţei de la Geneva, din perspectiva faptului că legea aplicabilă litigiului a fost legea elveţiană, nu legea română, potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei.

La sfârşitul lunii decembrie 2017 Hidroelectrica a obţinut un succes important în faţă unei instanţe arbitrale internaţionale, după ce a câştigat în faţa instanţelor româneşti toate litigiile generate de denunţarea de către administratorul judiciar Euro Insol a contractelor de furnizare energie electrică încheiate cu traderii de energie în perioada 2003 - 2011.

Reamintim că Hidroelectrica a intrat în insolvenţă în iunie 2012, pe fondul unei secete extreme, a acumulării unor datorii de peste 4 miliarde lei şi a degradării indicatorilor financiar-contabili, materializati în pierderi de aproape 700 milioane lei pe exerciţiile financiare 2011- 2012 şi a unei trezorerii nete negative de 763 milioane lei, conform Euro Insol.

În comunicat se precizează: "La data deschiderii procedurii, Hidroelectrica era parte în 11 contracte bilaterale -încheiate cu traderii de energie (între care şi două societăţi din grupul EFT), prin care energia era vândută sub costul de producţie şi la jumătate faţă de preţul pieţei. Unele contracte au fost renegociate şi menţinute iar altele denunţate, rezultând în urmă denunţării o cantitate de energie disponibilizata de 42,078,316 MWh, ce a fost valorificată la preţuri net superioare.

Conform analizei administratorului judiciar EURO INSOL, pe contractele încheiate cu traderii din grupul EFT Hidroelectrica a înregistrat o pierdere de 502 milioane lei doar în perioada 2006-31.05.2012, motiv pentru care toate contractele şi convenţiile încheiate cu EFT au fost denunţate începând cu 01.08.2012".

În instanţele româneşti, ambele societăţi EFT - EFT AG şi EFT România - au contestat măsură denunţării contractelor de furnizare energie, în conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei. Tribunalul Bucureşti a respins contestaţia iar soluţia a rămas irevocabilă, prin respingerea recursurilor EFT de către Curtea de Apel Bucureşti.

EFT AG şi EFT România au formulat de asemenea contestaţie împotriva Tabelului preliminar al creanţelor Hidroelectrica, solicitând înscrierea în Tabel cu suma de 2,5 mil. Euro cu titlu de daune pentru invocarea de către Hidroelectrica a clauzei de forţă majoră în anul 2011. Că efect al forţei majore, cantitatea de energie electrică livrată către EFT România în anul 2011 a fost diminuată cu 118 GWh (reprezentând aproximativ 5% din cantitatea anuală contractată).

Instanţele din România - Tribunalul Bucureşti şi Curtea de Apel Bucureşti - au respins irevocabil şi această contestaţie, stabilind că societăţile EFT nu au înregistrat prejudicii din derularea contractelor de furnizare energie electrică.

Euro Insol susţine: "Deşi au utilizat toate remediile juridice din legea română, societăţile EFT au profitat şi de prevederile contractuale care stipulau că legea aplicabilă contractelor este legea elveţiană iar contractele erau supuse jurisdicţiei arbitrale. Existenţa unei clauze compromisorii supune contractul astfel încheiat unei jurisdicţii exclusive, respectiv unei instanţe arbitrale care exclude intervenţia instanţelor statale, astfel că societăţile EFT trebuiau să urmeze în mod normal doar jurisdicţia arbitrală. Cele două societăţi EFT au profitat însă de caracterul permisiv al normelor din procedura insolvenţei din România, norme care acceptă controlul instanţelor naţionale româneşti asupra denunţării unui contract chiar dacă acesta este supus exclusiv unei legi străine şi unei jurisdicţii arbitrale".

După ce au pierdut pe linie în instanţele din România şi după 3 ani de procese, societăţile EFT au avut "revelaţia" că de fapt contractul era supus legii elveţiene şi arbitrajului privat şi au formulat exact aceleaşi cereri şi în faţă unui Tribunal Arbitral din Geneva - respectiv să fie anulată denunţarea contractelor şi să fie obligată Hidroelectrica la plata de daune interese. Reprezentanţîi EFT au susţinut că denunţarea contractelor de către Hidroelectrica a produs pierderi financiare de aproximativ 80 milioane euro pentru EFT Elveţia.

Prin hotărârea parţială din decembrie 2017, Tribunalul Arbitral a stabilit că denunţarea contractelor de către administratorul judiciar al Hidroelectrica în anul 2012 a fost legală, reconfirmand astfel implicit toate hotărârile instanţelor naţionale pronunţate în litigiile cu societăţile EFT. Tribunalul arbitral l-a audiat, în cursul anului 2016, şi pe dl av. dr. Remus Borza, practicianul coordonator la acel moment al Euro Insol, care a explicat mecanismele de încheiere şi derulare a contractelor de vânzare de energie precum şi pierderile cauzate Hidroelectricii, situaţie care a impus denunţarea acestor contracte.

Soluţia Tribunalului Arbitral reprezintă o premieră, întrucât pe dreptul elveţian denunţarea cunoaşte alte condiţii de exerciţiu faţă de cerinţele din dreptul românesc al insolvenţei, putându-se astfel ajunge în arbitraj la o soluţie de anulare a măsurii denunţării contractelor, în pofida hotărârilor irevocabile din România.

Tribunalul Arbitral din Geneva urmează să soluţioneze şi cererea de despăgubiri formulată de EFT, însă această analiză pleacă din start de la concluzia legalităţii denunţării; or, o denunţare legală nu poate da naştere în principiu niciunui prejudiciu.

Hidroelectrica este reprezentată în litigiul arbitral menţionat de avocaţii de la Leaua şi Asociaţii, respectiv societatea elveţiană Lenz & Staehelin.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. voi o kredetzi pe kurvalukurvelor denisovana? omu denisovan e din siberia ia vedetzi cercetarile

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb