• Warren Buffett: Euro este destinat eşecului
• BofA: Italia şi Irlanda ar avea mai multe motive decât Grecia să iasă din zona euro
Euro s-a depreciat în intervalul 9-13 iulie, pe pieţele externe, în raport cu dolarul, înregistrând cel mai redus curs din ultimii doi ani, în condiţiile în care investitorii s-au orientat către plasamente sigure, de teama înrăutăţirii crizei datoriilor din Europa.
Totuşi, în 13 iulie, euro a crescut - limitând pierderea săptămânală -, pe fondul speculaţiilor potrivit cărora băncile centrale din întreaga lume vor lua noi măsuri de susţinere a economiei. Preşedintele Federal Reserve (banca centrală americană), Ben S. Bernanke, urmează să vorbească în Congres, săptămâna aceasta, cu privire la perspectivele economiei SUA.
Euro a scăzut cu 0,3% săptămâna trecută, la 1,2249 dolari pe piaţa din New York, de la 1,2291 dolari la data de 6 iulie.
Deşi a încheiat ziua cu un câştig de 0,4%, euro s-a depreciat vineri până la 1,2160 dolari, cel mai redus curs de la mijlocul lui 2010 până în prezent. Euro a coborât joi sub 1,22 dolari, pentru prima oară în ultimii doi ani.
Potrivit miliardarului american Warren Buffett, moneda unică este destinată eşecului şi trebuie regândită ca să rămână "în viaţă".
"Euro nu poate supravieţui cu normele actuale", a subliniat Buffett, la postul Bloomberg Television.
La finele săptămânii trecute, un raport "Bank of America Merrill Lynch", citat de Bloomberg, susţinea că Italia şi Irlanda ar avea mai multe motive decât Grecia să iasă din zona euro, în timp ce Germania are un spaţiu de manevră limitat ca să prevină ieşirile din uniunea monetară.
Studiul, realizat pe baza unei analize cost-câştig şi a teoriei jocului, arată că investitorii ar putea subestima o potenţială ieşire voluntară a uneia sau mai multor ţări din uniunea monetară.
Italia, a treia mare economie din zona euro, ar avea o şansă mai mare decât alte state să părăsească zona euro "în mod ordonat" şi ar câştiga la capitolele competitivitate, creştere economică şi finanţe publice", potrivit analizei. Pe de altă parte, Germaniei i-ar fi cel mai uşor să iasă din zona euro, însă are cele mai puţine motive să ia o astfel de decizie: s-ar confrunta cu o creştere economică mai slabă, probabil majorarea costurilor de finanţare şi înrăutăţirea situaţiei financiare. De asemenea, Austria, Finlanda şi Belgia au puţine argumente ca să plece din zona euro, conform analizei.
Dintre statele aflate în dificultate, Spania are cele mai puţine motive să se îndrepte într-o astfel de direcţie, mai scrie studiul.
Agenţia de evaluare Moody's a retrogradat, săptămâna trecută, calificativul Italiei cu două trepte, de la "A3" la "Baa2", menţinând perspectiva negativă din cauza deteriorării situaţiei în zona euro. Reducerea a fost făcută cu câteva ore înainte ca Italia să lanseze o emisiune de obligaţiuni.
Comisia Europeană a criticat momentul ales de Moody's pentru retrogradare, salutând acţiunile "hotărâte" întreprinse de Italia pentru consolidarea finanţelor.
Însă, costurile de finanţare ale Italiei au scăzut la licitaţia de obligaţiuni de vineri. Trezoreria de la Roma a plasat titluri de 3,5 miliarde euro cu maturitatea la trei ani, la un randament de 4,65%, faţă de 5,3% la licitaţia din iunie.