Moneda unică europeană (euro) a scăzut ieri, pe pieţele externe, apropiindu-se de cel mai redus nivel din ultimele şapte luni, faţă de dolar, în urma atentatelor islamiste care au avut loc vineri seara, în Paris. În condiţiile date, investitorii au evitat plasamentele riscante.
Euro a coborât cu 0,6% la ora 09.48, pe piaţa din New York, ajungând la 1,0712 dolari. Săptămâna trecută, moneda europeană a consemnat cel mai redus curs din ultimele şapte luni, respectiv 1,0674 dolari. Euro s-a depreciat cu aproape 7% faţă de vârful de 1,1495 dolari atins la data de 15 octombrie.
Totuşi, analiştii consideră că reacţia privind riscurile sporite provocate de atacurile din Paris este destul de limitată, investitorii fiind concentraţi mai mult pe diferenţa tot mai mare dintre politica monetară a Băncii Centrale Europene (BCE) şi cea a băncii centrale americane (Federal Reserve - Fed).
Chiar şi înaintea atacurilor de săptămâna trecută, euro era supus presiunilor din cauza aşteptărilor potrivit cărora BCE va lua noi măsuri de relaxare monetară, luna viitoare.
Dat fiind că investitorii au evitat plasamentele riscante, cererea de aur a fost mai mare, ieri, iar cotaţia metalului preţios a crescut, lăsând în urmă nivelul minim al ultimilor cinci ani şi jumătate, atins săptămâna trecută.
Cotaţia futures a aurului cu livrare în decembrie a urcat cu 0,4% ieri, la ora 09.32, la Comex New York, ajungând la 1.085,30 dolari uncia. Joia trecută, preţul a coborât la 1.073 dolari/uncie, în sesiunea de la Londra, potrivit Investing.com. Acest din urmă preţ este mai redus decât cel de 1.077 dolari uncia, atins în iulie, care a reprezentat nivelul minim al ultimilor cinci ani şi jumătate.
Scăderea din ultima vreme a preţului aurului a fost determinată de aşteptările privind majorarea dobânzilor de către Fed. O eventuală majorare a dobânzilor va reduce plasamentele în acest metal preţios, iar atenţia investitorilor va fi îndreptată către dolari.