Euro, speriat de posibilitatea respingerii Constituţiei Europene

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 mai 2005

Moneda unică europeană s-a depreciat ieri, pe pieţele externe, în raport cu dolarul, ca reacţie la publicarea sondajului de opinie care arată că din ce în ce mai mulţi francezi se opun adoptării Constituţiei Uniunii Europene. Situaţia nu s-a resimţit şi la noi, cursul euro/leu fiind influenţat doar de cererea şi oferta de pe piaţa noastră, după cum ne-au spus dealerii, amintind că numai cursul dolar/leu depinde de cotaţia dolar/euro de pe pieţele externe.

În prima parte a zilei de ieri, euro a fost cotat la 1,2545 dolari pe piaţa din Londra, respectiv la 1,2511 dolari la New York, comparativ cu 1,2601 dolari la finele zilei anterioare, pe piaţa americană.

Analiştii estimează că deprecierea monedei europene va continua, astfel că vom putea asista la o cotaţie de 1,2450 dolari pentru un euro chiar zilele acestea.

Pe piaţa noastră interbancară, euro a deschis şedinţa de ieri cu o cotaţie de 36.140 lei la cumpărare şi 36.190 lei la vînzare, valori mai mici cu 20 de lei decît în ziua precedentă. Dacă pe parcursul zilei, leul s-a depreciat uşor în raport cu euro, la finele sesiunii de tranzacţionare, cursul euro a revenit la valorile din deschidere - 36.140 la cumpărare şi 36.190 la vînzare. Dealerii au subliniat că această evoluţie s-a datorat lipsei ordinelor de vînzare, nicidecum evoluţiei euro de pe piaţa internaţională.

Precizăm că un sondaj realizat de "TNS-Sofres" pentru cotidianul francez Le Monde, televiziunile RTL şi LCI, arată că proporţia celor care se opun adoptării noii Constituţii europene a crescut cu 1% în ultimele 12 zile, la 54%. Totodată, sprijinul pentru noua Constituţie a scăzut la 46%, de la 47%, potrivit chestionarului realizat, în perioada 23-24 mai, pe un eşantion de 1.000 de persoane. În Franţa va avea loc, duminică, referendumul privind adoptarea Constituţiei.

"Piaţa vede aceste date şi consideră că ele nu sînt în favoarea euro", spune Niels Christensen, strateg la "Société Générale" SA din Paris. În opinia sa, nimeni nu vrea să cumpere euro acum, cu numai cîteva zile înainte de referendumul din Franţa.

Pe de altă parte, trebuie menţionat că dolarul este impulsionat de cifrele privind creşterea economiei SUA în primul trimestru din acest an. Potrivit datelor oficiale publicate ieri, PIB-ul american a crescut cu 3,5% în primul trimestru din 2005, în ritm anual, procent care depăşeşte aşteptările oficialilor SUA (doar 3,1%).

Moneda americană a cîştigat 7,9% în raport cu dolarul în acest an, în condiţiile în care expansiunea economiei SUA - cea mai mare din lume, este superioară celei din zona euro.

Ce se va întîmpla cu activele europene?

Un vot negativ din partea Franţei "ar ucide" tratatul de instituire a noii Constituţii, care are nevoie de sprijinul unanim al membrilor Uniunii. În aceste condiţii, evoluţia monedei europene şi a euro-obligaţiunilor ar fi puternic influenţată, iar specialiştii consideră că un "NU" pentru legea fundamentală a UE va duce la deprecierea puternică a mondei unice, respectiv la scăderea obligaţiunilor.

Într-o ultimă încercare disperată, preşedintele francez Jacques Chirac, susţinător de seamă al noii Constituţii, îşi programase, pentru ieri seara, un ultim apel către populaţia care îşi va exprima votul duminică. Dacă francezii vor spune "nu" la referendum, este posibil să asistăm la renegocierea Constituţiei.

Constituţia Europeană instituie un preşedinte al Uniunii Europene şi un ministru de externe, consolidînd totodată rolul Parlamentului European. În plus, UE dobîndeşte, pentru prima dată de la înfiinţare, persona-litate juridică distinctă.

Cei care nu vor o lege fundamentală a UE iau în calcul, printre altele, următoarele: Constituţia oferă Europei mai mult control asupra economiei naţionale; acordă UE noi puteri asupra sistemelor naţionale judiciare şi de poliţie; oferă mai multe puteri la nivel central; introduce mai multe reglementări pentru afaceri, făcîndu-le mult mai costisitoare şi determină un transfer enorm de puteri de la statele naţionale la UE, oferindu-i toate instrumentele unui stat federal.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb