Eurombank": pierdere de 8 miliarde de lei, în primul trimestru

Magda Stoica
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 18 mai 2005

"Eurombank" a înregistrat în primul trimestru al acestui an o pierdere de 8,835 miliarde de lei. În perioada similară a anului trecut, rezultatul băncii a fost pozitiv şi s-a ridicat la 11,643 miliarde de lei. Alexander Regenbogen, directorul general adjunct al "Eurombank", ne-a declarat că a prevăzut această pierdere şi că pentru al doilea trimestru estimează un profit de 2 miliarde lei. Domnia sa a mai adăugat că, în cea de-a doua jumătate a anului, "Eurombank" va recupera pirderea acumulată, ba mai mult, va încheia anul cu un profit de 30 miliarde de lei.

Alexander Regenbogen explică această pierdere prin trei cauze principale: investiţiile efectuate de bancă, situaţia macro-economică din ultimele luni şi sistemul contabil. Investiţiile făcute în primul trimestru s-au ridicat la aproximativ 250.000 de euro şi au fost direcţionate spre deschiderea de trei noi unităţi, dintre care una în Bucureşti, lansarea sistemului electronic banking, precum şi crearea unei divizii de piaţă de capital.

Banca a fost afectată şi de scăderea bruscă a dobînzilor de referinţă ale Băncii Nationale de la 17% la 7%, ceea ce a atras o scădere la toate dobînzile din piaţă. O bancă are nevoie de timp ca să opereze modificările necesare în astfel de situaţii, a explicat domnul Regenbogen. Pierderea s-a mai datorat atît amortizării, cît şi provizioanelor (în valoare de 10 miliarde de lei) pe care banca a trebuit să le facă, susţine Alexander Regenbogen.

Domnia sa mai consideră că aceste 10 miliarde vor fi recuperate pînă la sfîrşitul anului, pentru că banca are garanţii mai mari decît este nevoie.

Veniturile "Eurombank" din primul trimestru au atins 336,4 de miliarde lei, cu 116% mai mult în aceeaşi perioadă a anului precedent, dar din cauza dinamicii superioare (140,5%) înregistrate de cheltuielile totale, rezultatul net a fost pierdere.

La sfîrşitul lunii martie 2005, soldul creditelor neguvernamentale acordate de bancă a fost de aproximativ 2.400 de miliarde lei, în creştere cu aproape 50% faţă de aceeaşi perioadă anului trecut. O pondere importantă era însă deţinută de plasamentele interbancare şi în instrumente de trezorerie, care totalizau 1.495 miliarde lei.

De asemenea, sursele atrase de la clienţi au avansat în intervalul ianuarie - martie cu peste 7%, pînă la 3.751 miliarde lei.

Activele se plasează la 4.643 miliarde lei, faţă de 4.361,7 miliarde lei în decembrie 2004. Anul trecut, Eurom Bank a obţinut un profit de 48,01 miliarde lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb