Acţiunile producătorilor europeni de autoturisme, dar şi ale companiilor care au legătură cu acest domeniu, au încheiat, vineri, cea mai bună săptămână de după iulie 2006. Evoluţia s-a datorat zvonurilor potrivit cărora compania germano-americană "DaimlerChrysler" AG poartă negocieri cu gigantul american "General Motors" Corp. pe marginea unei posibile vânzări a diviziei neprofitabile "Chrysler". Săptămâna trecută, acţiunile "DaimlerChrysler" au urcat cu 9,2%.
Acţiunile "Michelin & Cie.", cel mai mare producător european de anvelope, au urcat după ce compania a anunţat că va aplica un program de reducere a cheltuielilor. Acţiunile "Michelin" au câştigat 16% săptămâna trecută, societatea anunţând că îşi va reduce costurile cu 1,7 miliarde de euro până în 2010.
În schimb, acţiunile băncilor au urmat un curs descendent în intervalul 12-16 februarie, la fel şi titlurile producătorilor de chimicale, pe motiv că aceste societăţi au raportat câştiguri inferioare aşteptărilor.
Acţiunile "BNP Paribas", cea mai mare bancă din Franţa, au coborât cu 4,7% săptămâna trecută, întrucât profiturile realizate pe segmentul retail din ţară, în ultimele trei luni din 2006, au fost mai mici decât aşteptările. Acţiunile "Societe Generale" SA, a treia bancă din Franţa, au pierdut 4% săptămâna trecută. La rândul lor, titlurile băncii elveţiene UBS au scăzut cu 2,9% în perioada 12-16 februarie.
Acţiunile "Solvay", cel mai mare producător mondial de sodă calcinată, au pierdut 6,7% săptămâna trecută, compania raportând o scădere de 8% a căştigurilor sale impozabile în ultimele trei luni din 2006. Titlurile "Royal DSM" NV, cel mai mare producător mondial de vitamine, au scăzut cu 11%, tot din cauza rezultatelor financiare care au dezamăgit piaţa.
Acţiunile "Royal Dutch Shell" Plc şi BP Plc, cele mai mari companii energetice din Europa, au scăzut ca urmare a reducerii cotaţiilor petroliere. Cursul titlurilor BP a coborât cu 0,6%, iar cel al acţiunilor "Shell" - cu 1,3%. Acţiunile "Eni", a patra companie petrolieră din Europa, au scăzut cu 1,1% săptămâna trecută. Menţionăm că, deşi vineri a consemnat o creştere de un dolar, pe întreaga săptămână trecută preţul petrolului a scăzut cu 0,8%, la Bursa din New York.
În intervalul 12-16 februarie, 14 din cele 18 pieţe vest-europene au urmat un curs ascendent. DAX al pieţei din Frankfurt a urcat cu 0,7% săptămâna trecută, încheind şedinţa de vineri cu 6957,07 puncte. CAC 40 al Bursei din Paris a câştigat 0,4% în intervalul menţionat, ajungând la 5713,59, iar FTSE 100 al Bursei din Londra - 0,6%, stabilind un nivel de 6419,5 puncte.
Dow Jones, cea mai mare creştere din ultimele trei luni
Indicele Dow Jones Industrial Average al pieţei americane a consemnat cel mai mare câştig săptămânal din ultimele trei luni, pe fondul speculaţiilor de preluare a unor companii. Totodată, o influenţă pozitivă asupra pieţei a avut-o faptul că a încetinit inflaţia în SUA, situaţia resimţindu-se în special în dinamica acţiunilor companiilor miniere şi a băncilor.
Dow Jones a crescut cu 2,56 puncte vineri, la 12.767,57, câştigul săptămânal fiind de 1,5%. S&P 500 a coborât cu 1,27 puncte vineri, la 1455,54, iar Nasdaq - cu 0,79 puncte, la 2496,31. De menţionat că acţiunile AMR Corp., compania-mamă a operatorului de transport aerian "American Airlines", au crescut cu 2,4%, după ce publicaţia Business Week a informat că aceasta ar putea fi o ţintă de preluare. Citând surse apropiate situaţiei, Business Week a precizat că "Goldman Sachs Group" Inc., "British Airways" Plc şi alţi investitori ar putea oferi până la 11,1 miliarde de dolari pentru achiziţia AMR.
Creşteri importante şi la bursele asiatice
Acţiunile listate la bursele din Asia au înregistrat, la rândul lor, cel mai mare câştig săptămânal din ultimele două luni, evoluţiile cele mai importante fiind consemnate de titlurile exportatorilor, în baza datelor privind încetinirea inflaţiei în SUA. Amintim că Statele Unite sunt cea mai mare piaţă de desfacere pentru exportatorii asiatici. Acţiunile companiei nipone "Sony", al doilea producător mondial de aparatură electronică de larg consum, au crescut cu 4,5% săptămâna trecută, acesta fiind cel mai important câştig realizat în ultimele cinci săptămâni.
Acţiunile "Toyota Motor" Corp., al doilea producător auto din lume, au crescut cu 1,2%, iar cele ale "Nissan Motor" Co., al treilea constructor auto din Japonia - după vânzări, au urcat cu 2,9%. Indicele Nikkei 225 Stock Average al Bursei din Tokyo a crescut cu 2,1% săptămâna trecută, ajungând la 17.875,65. Acesta a fost cel mai mare câştig obţinut în ultimele nouă săptămâni. În perioada 12-16 februarie au mai crescut până la niveluri record indicii pieţelor din Australia, Singapore şi China. Indicele Shanghai-Shenzhen 300 al pieţei chineze a crescut cu 12% săptămâna trecută. Acţiunile "Shanghai Automotive" Co., divizia listată a celui mai mare producător auto din China, au urcat cu 31% săptămâna trecută. Titlurile "Shenzhen Development Bank" Co., partenerul chinez al firmei americane de investiţii "Newbridge Capital" Ltd., au câştigat 13 procente. Acţiunile "Leighton Holdings" Ltd.,cea mai mare companie de construcţii din Australia, au crescut cu 20% în săptămâna încheiată la data de 16 februarie.