Europa ar putea fi afectată de un număr crescut de pene de curent la iarnă

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 29 octombrie 2014

Statele europene s-ar putea confrunta la iarnă cu un risc crescut de pene de curent, în urma reducerii drastice a numărului de centrale termice pe bază de gaze naturale, pe fondul situaţiei economice fragile şi a creşterii gradului de dependenţă de energie din surse regenerabile, relatează Bloomberg.

"Furnizarea de energie electrică va fi afectată în mai multe state din Europa în acest an", se arată într-un studiu al firmei Capgemini. Belgia şi Franţa sunt printre ţările care ar putea fi cel mai afectate de pene de curent atât în această iarnă, cât şi pe parcursul anului viitor.

Avertizarea emisă de Capgemini vine pe fondul scăderii numărului de termocentrale pe gaz din Europa. Multe companii mari, precum GDF Suez, au închis o serie de astfel de unităţi în ultimii ani, menţionând scăderea cererii, creşterea economică slabă şi o competiţie crescută din partea importatorilor de cărbune din SUA, potrivit Mediafax.

"Dacă vom avea o iarnă geroasă, situaţia ar putea deveni foarte tensionată", a declarat Colette Lewiner, analist al Capgemini.

Chiar şi în contextul reducerii capacităţilor de producere, preţurile la energie au continuat să scadă, datorită surplusului de electricitate de pe piaţa energiei regenerabile. Mai mult, creşterea ponderii energiei regenerabile în consumul de electricitate în detrimentul energiei din surse convenţionale diminuează capacitatea operatorilor din sistem de a furniza cantităţi crescute de electricitate în situaţii de ger, întuneric prelungit şi zile fără vânt, potrivit studiului.

În contextul tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina, experţii Capgemini recomandă o serie de măsuri pentru creşterea gradului de siguranţă pentru livrările de gaze în UE, precum autorizarea de lucrări de explorare şi exploatare a gazelor de şist, intensificarea importurilor de gaze naturale lichefiate, construcţia de noi facilităţi de înmagazinare sau promovarea proiectelor pentru construirea de gazoducte care nu traversează teritoriul Rusiei.

Capgemini notează că unele state, printre care România, Polonia şi Marea Britanie, au început deja să exploreze gaze de şist, în timp ce Germania, care importă o cantitate mare de gaze din Rusia, intenţionează să permită exploatarea zăcămintelor de gaze prin fracturare hidraulică.

Însă populaţia şi chiar unele guverne, precum cele din Franţa şi Belgia, se opun în unele cazuri acestui tip de tehnologie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb