Europa nu ţine pasul cu SUA şi Asia în privinţa IPO-urilor

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 octombrie 2020

Europa nu ţine pasul cu SUA şi Asia în privinţa IPO-urilor

Refinitiv: Ofertele publice iniţiale lansate la nivel global au atras 122 de miliarde de dolari în primele nouă luni din 2020

Fondurile obţinute de companiile europene care s-au listat anul acesta au scăzut cu 33% în primele trei trimestre, la cel mai redus nivel de după 2012

Sumele obţinute de companiile europene care s-au listat anul acesta au scăzut cu o treime (-33%) în primele nouă luni din 2020, timp în care, în Asia şi Statele Unite, o mulţime de companii de tehnologie au beneficiat de pe urma crizei generate de pandemia de Covid-19, atrăgând fonduri importante, anunţă Reuters, citând datele Refinitiv.

Potrivit sursei, ofertele publice iniţiale (IPO) lansate la nivel global au atras 122 de miliarde de dolari până la sfârşitul celui de-al treilea trimestru din 2020, suma fiind cea mai mare din ultimii doi ani. Apetitul solid pentru acţiuni a fost determinat de măsurile de stimulare luate de băncile centrale din lume, în contextul pandemiei, şi de ratele scăzute ale dobânzilor.

Datele Refinitiv arată că fondurile strânse prin IPO-uri au crescut cu 75% în Asia şi cu 13% în America în primele trei trimestre din 2020, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2019, iar în Europa acestea au scăzut cu o treime, la doar 9 miliarde de dolari - cel mai redus nivel din 2012 până în prezent.

Cea mai mare listare a anului curent a fost, în SUA, oferta furnizorului de servicii de cloud computing Snowflake Inc., susţinut de miliardarul american Warren Buffett. Acest IPO a atras peste 3 miliarde de dolari. La debutul său pe bursă, societatea şi-a dublat valoarea de piaţă.

Între timp, Ant Group, divizia fintech a gigantului chinez de comerţ electronic Alibaba, ar putea "fura" recordul tuturor timpurilor în materie, când va lansa cel mai mare IPO din lume, după cel al gigantului petrolier Saudi Aramco, care a avut loc anul trecut. Ant va avea o listare duală în Hong Kong şi pe piaţa STAR din Shanghai, şi ar putea atrage până la 35 de miliarde de dolari. IPO-ul Ant este aşteptat anul acesta.

În Europa, IPO-ul firmei de comerţ electronic The Hut Group se numără printre oferte finalizate cu succes anul acesta. Titlurile The Hut Group au urcat cu peste 30% în prima zi de tranzacţionare la Londra, 16 septembrie.

"IPO-urile recente din Europa au demonstrat valoarea reală a deficitului ataşat emitenţilor din sectorul tehnologic din EMEA (n.r. Europa, Orientul Mijlociu şi Africa)", declară James Palmer, şeful departamentului EMEA Equity Capital Markets (ECM) din cadrul Bank of America. Acesta precizează: "Problema fundamentală pentru piaţa IPO-urilor din EMEA, faţă de SUA, este apetitul americanilor pentru emitenţi şi tranzacţii de dimensiuni mai mici, cum sunt cele din sectorul tehnologic şi cel biotehnologic".

În plus, sursa menţionează că Statele Unite asistă la o proliferare semnificativă a SPAC-urilor, care sunt un factor major de stimulare a IPO-lor. Un SPAC (special purpose acquisition company) este o societate care nu are operaţiuni comerciale, fiind creată doar pentru atragerea de capital prin IPO. Un SPAC foloseşte banii din listare pentru cumpărarea unei alte companii.

Singurul astfel de vehicul european cu potenţial de listare la Londra, Harvester Holdings, susţinut de antreprenorul londonez Martin Franklin, a fost retras din cauza lipsei de interes a investitorilor, conform unor surse citate de Reuters.

Per ansamblu, activitatea Equity Capital Markets (ECM) globală a înregistrat un plus record de 59%, la 712 miliarde de dolari în primele nouă luni ale anului 2020, pe măsură ce companiile au căutat fonduri pentru a face faţă pandemiei, notează sursa.

Totodată, bancherii au câştigat 8,43 miliarde de dolari din comisioanele percepute pentru IPO-uri, aceasta fiind cea mai mare sumă obţinută în domeniu după primele nouă luni ale anului din 2007. În SUA, aceste comisioane au atins un maxim istoric de 4,2 miliarde de dolari, arată datele menţionate.

"Pieţele de acţiuni au sprijinit puternic companiile care au avut nevoie de bani", spune Aloke Gupte, co-director pentru EMEA ECM la JP Morgan Chase & Co. În opinia sa, IPO-urile şi emisiunile de drepturi - în care sunt oferite titluri noi acţionarilor existenţi - vor continua pe tot parcursul anului 2021, chiar dacă vom asista la perioade de volatilitate sporită.

Amintim că, recent, CNN informa că societăţile private americane se întrec să îşi facă debutul pe Wall Street în condiţiile în care se apropie alegerile prezidenţiale din SUA şi există o incertitudine tot mai mare cu privire la ceea ce se va întâmpla cu piaţa de capital şi economia după instalarea noii administraţii. Potrivit CNN, Comisia pentru valori mobiliare din SUA (SEC) analizează dacă va aproba o nouă regulă care să le permită companiilor să obţină bani prin listarea directă a acţiunilor lor. Mai multe companii ar putea deveni publice prin listări directe dacă li se va permite să listeze acţiuni şi să genereze numerar în acelaşi timp.

Sume record atrase de firmele de biotehnologie din Europa, prin piaţa de capital

Companiile europene de biotehnologie, angajate în dezvoltarea de medicamente, au strâns 4,783 miliarde de dolari prin piaţa de capital în trimestrul al treilea din 2020, nivel fără precedent în domeniu, conform www.bioworld.com. Chiar dacă societăţile de profil nu ar mai atrage niciun ban în ultimul trimestru, suma obţinută până acum reprezintă un record anual. De la începutul anului curent, companiile europene de biotehnologie au obţinut 9,977 miliarde de dolari, faţă de 7,739 miliarde de dolari pe întreg anul trecut.

Dacă în primul trimestru nu a fost lansată vreo ofertă de nicio companie de biotehnologie din Europa, în trimestrul al doilea şi al treilea, au fost lansate 10 IPO-uri ale societăţilor de profil, dintre care şase în trimestrul al treilea, conform sursei.

Băncile de pe Wall Street au câştigat comisioane record din IPO-uri

Cele mai mari bănci de investiţii din lume au câştigat, din comisioane, în primele nouă luni ale anului curent, cei mai mulţi bani din ultimii 13 ani, în baza strângerilor de fonduri de urgenţă, a ofertelor publice iniţiale şi a numeroaselor activităţi de fuziuni şi achiziţii, potrivit marketwatch.com.

Sursa menţionează că taxele percepute astfel de băncile de investiţii s-au ridicat la aproximativ 64 de miliarde de dolari în primele trei trimestre ale anului 2020, acesta fiind cel mai profitabil an al sectorului din 2007 până în prezent. Din suma menţionată, giganţii JPMorgan Chase & Co., Goldman Sachs Group Inc., Bank of America Corp., Morgan Stanley şi Citigroup Inc. au câştigat aproape o treime, respectiv 19,8 miliarde de dolari, potrivit datelor Dealogic.

Sursa subliniază că, în condiţiile în care mai sunt trei luni din 2020, băncile vor obţine şi mai mulţi bani din comisioane, astfel că vor încheia cel mai bun an din ultimul deceniu.

Potrivit Refinitiv, volumul fuziunilor şi achiziţiilor globale au crescut la un trilion de dolari pe perioada verii, consemnând cel mai bun trimestru din 1998 până acum. Creşterea volumului în trimestrul al treilea a fost determinată de faptul că societăţile au urmărit să devină mai mari şi mai diversifcate ca să poată trece cu bine peste criza generată de pandemie.

Totuşi, spune sursa, în primele nouă luni din 2020, valoarea fuziunilor şi achiziţiilor a fost de 2,1 trilioane de dolari, cu 21% mai mică decât în acelaşi interval din 2019.

Sursa subliniază că, în America, valoarea fuziunilor şi achiziţiilor aproape s-a dublat în trimestrul al treilea, în ritm anual, în vreme ce în Europa, aceasta a scăzut cu 3,5%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb