Preţurile produselor care ies pe porţile fabricilor au înregistrat, în luna iulie 2023, comparativ cu iunie, o scădere de 0,6% în Uniunea Europeană (UE) şi un declin de 0,5% în zona euro, însă România se numără printre ţările membre cu cel mai mare avans al preţurilor producţiei industriale de la o lună la alta, arată datele publicate marţi de Eurostat, relatează agerpres.ro.
Conform acestor date, preţurile producţiei industriale au scăzut în majoritatea statelor membre. În schimb, Lituania (2,2%), Slovacia (1,7%), Croaţia (1,3%) şi România (0,9%) au fost ţările unde preţurilor producţiei industriale au înregistrat cel mai puternic avans de la o lună la alta. Eurostat precizează că evoluţia preţurilor producţiei industriale în UE a fost influenţată în special de un declin de 1,2% al preţurilor bunurilor intermediare şi o scădere de 1% a preţurilor la energie.
În ritm anual, preţurile producţiei industriale au înregistrat o scădere de 7,6% în zona euro şi un declin de 6,6% în Uniunea Europeană. Preţurile produselor care ies pe porţile fabricilor au scăzut în majoritatea statelor membre, însă România se numără printre ţările unde preţurile producţiei industriale au crescut în ritm anual, cu un avans de 0,4%. Cele mai mari creşteri au fost înregistrate în Ungaria (18,8%), Slovacia (17,8%) şi Slovenia (6,8%). Şi în acest caz, preţurile producţiei industriale în UE au fost influenţate în primul rând de preţurile la energie, care au înregistrat un declin de 21,5% în ritm anual.
Modificarea preţurilor la porţile fabricilor este pusă de obicei pe seama consumatorilor finali şi de aceea poate fi un indicator al evoluţiei inflaţiei pe care Banca Centrală Europeană o vizează prin politica sa monetară.
Anterior, Institutul Naţional de Statistică (INS) a dat publicităţii propriile sale estimări care arată că, în România, preţurile producţiei industriale (piaţă internă şi piaţă externă) au scăzut cu 0,9% în luna iulie 2023, comparativ cu iulie 2022, însă au crescut cu 0,6% faţă de luna precedentă.