Produsul Intern Brut al Uniunii Europene şi al zonei euro a înregistrat o creştere de 0,6% în trimestrul II din 2022, comparativ cu precedentele trei luni, iar Ţările de Jos şi România au avut cel mai semnificativ avans, arată datele preliminare publicate astăzi de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), potrivit Agerpres.
În aceeaşi perioadă, Produsul Intern Brut al SUA a scăzut cu 0,2%. În ritm anual, economia americană a crescut cu 1,6% în perioada aprilie-iunie 2022.
În primul trimestrul din 2022, comparativ cu precedentele trei luni, Produsul Intern Brut a înregistrat o creştere de 0,5% în zona euro şi de 0,6% în UE.
În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cel mai semnificativ avans al economiei în trimestrul II din 2022, comparativ cu precedentele trei luni, a fost înregistrat în Ţările de Jos (2,6%), România (2,1%), Suedia (1,4%), Spania, Ungaria şi Bulgaria (toate cu 1,1%). Scăderi s-au înregistrat în Polonia (minus 2,3%), Letonia (minus 1,4%), Lituania (minus 0,4%) şi Portugalia (minus 0,2%).
Comparativ cu trimestrul II al anului trecut, PIB-ul a crescut cu 3,9% în zona euro şi cu 4% în Uniunea Europeană în perioada aprilie-iunie 2022, toate statele membre UE pentru care sunt disponibile datele raportând creşteri.
România a înregistrat o creştere anuală de 5,3% în trimestrul II din 2022, după un avans anual de 6,4% în primele trei luni.
Institutul Naţional de Statistică a anunţat că economia României a crescut cu 2,1% în trimestrul II al anului, faţă de trimestrul precedent, în timp ce faţă de perioada similară din 2021 avansul a fost de 5,3%.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.08.2022, 16:26)
A crescut pib.ul.
Cea mai importanta componenta a pibului , cel putin in Romania e consumul. Consumul a crescut si contine toate maririle de preturi din toata economis la energie gaze en electrica transporturi materii prime. etc.
Ca urmare nu traim mai bine ca platim mai.mult.
Deci cresterea este la unele companii care apoi exporta profitul in tarile calde sau de origine.
Deci sa stam cuminti ca nu e super.