Elevii au avut timp două ore pentru a rezolva subiectele la Limba şi literatura română, primul examen de la Evaluarea Naţională 2020.Textul la prima vedere a fost din genul epic, o povestire. Ecaterina Stanca, profesoara de Limba română la Colegiul Naţional "Tudor Vianu" din Bucureşti, a rezolvat subiectele pentru Edupedu.ro.
Subiectele de Limba şi Literatura Română - rezolvate de profesoara Ecaterina Stanca:
Rezolvare Subiectul I
1.ciudată = stranie; era = exista, se afla
2.cratima, semn de ortografie, marchează fonetic rostirea împreună a două cuvinte "urce" şi "în" cu dispariţia vocalei "î" pentru evitarea hiatului. Morfologic, desparte verbul "urce" de prepoziţia "în".
3.oprită = participiu cu valoare adjectivală prin conversiune (procedeul adjectivizării); balconaş = substantiv derivat cu ajutorul sufixului diminutival "-aş"
4.erau = diftong (descendent); groa-se = difting (ascendent)
5.Idei secundare: a) Mama băiatului adormit iese tiptil din odaie; b) Băiatul se trezeşte deoarece era foarte cald. Idei principale: fiecare elev va selecta ideile principale din tex, la alegere.
6.Sunetele produse de muzicuţă nu erau armonioase deoarece intrase apă în interiorul instrumentului de cântat, căci fratele mai mare fusese la râu, iar "părul şi muzicuţa erau ude, în muzicuţă intrase apă, şi sunetele care ieşeau din ea nu erau tocmai armonioase"
Rezolvare Subiectul al II-lea
1.18 martie 1906; judeţul Timiş
2.Articolul este "Viaţa unui geniu: Traian Vuia, avocatul care nu a renunţat la visul său adevărat - zborul, iar sursa este site-ul www.historia.ro
3.a avut = mod indicativ, timp - perfect compus; să renunţe = mod conjunctiv, timp - prezent;
4.traseul = subiect simplu, substantiv comun; lui = atribut pronomial genitival, pronume personal;
5.Propoziţia principală: "văzând o şansă de finaţare, Vuia decide"; propoziţia subordonată completivă directă: "să plece în iulie 1902 la Paris"
6.Întrebarea este unde a dispărut?