Evoluţia economiei Israelului, incertă datorită temerilor de amplificare a conflictului regional

SABIN S. BRANDIBURU
Internaţional / 1 august

Evoluţia economiei Israelului, incertă datorită temerilor de amplificare a conflictului regional

Asasinarea liderului Hamas la Teheran şi asasinarea unui oficial iranian la Beirut precum şi represaliile care pot urma acestor două acţiuni pot avea un impact major asupra securităţii Israelului, cauzând, astfel, o perioadă de incertitudine în economia ţării, potrivit publicaţiei Calcalist.

Conform sursei citate, asasinarea liderilor Hamas şi Hezbollah, Ismail Haniyeh şi Fouad Shukur, a pus Israelul în stare de alertă maximă, în timp ce agenţiile de securitate israeliene aşteaptă răspunsul Iranului. Liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, a ameninţat că Israelul va fi sever pedepsit pentru acţiunile sale, ceea ce ar putea duce la o conflagraţie regională semnificativă care ar putea degenera într-un război total pe mai multe fronturi. Ministrul Apărării, Yoav Galant, a declarat: "nu vrem război, dar ne pregătim pentru toate posibilităţile".

Bugetul de stat actual, precum şi prognozele economice realizate de autorităţile israeliene, mizează, în prezent, pe un scenariu în care conflictul din sudul ţării se va ameliora în 2024, în timp ce situaţia din nord ar rămâne neschimbată şi nu ar erupe într-un război total. Potrivit Calcalist, aceste scenarii vor fi irelevante în cazul unui război direct cu Hezbollah, care ar include lansarea masivă de rachete şi proiectile asupra frontului intern israelian până la Tel Aviv, mobilizarea suplimentară masivă a rezervelor şi posibile manevre israeliene în Liban. De altfel, actualele previziuni economice nu prevăd şi o posibilă alăturare directă a Iranului în conflict.

Notele explicative la bugetul actualizat pentru 2024 al Israelului, aprobat de Knesset, menţionau posibilitatea unui "scenariu grav".

"Având în vedere nivelul ridicat de incertitudine legat de starea ostilităţilor, pe lângă scenariul principal pe baza căruia a fost elaborată prognoza macroeconomică pentru 2024, Ministerul Finanţelor a formulat şi un scenariu de referinţă sever care face presupuneri stricte comparativ cu scenariul de bază privind intensificarea luptelor, inclusiv intensitatea conflictului pe mai multe fronturi, precum şi pagubele posibile în acest scenariu. În această perioadă ne bazăm pe presupunerea unei mobilizări extinse a rezervelor şi a unor perturbări semnificative în activitatea sistemului educaţional. De asemenea, presupunem perturbări ale infrastructurii. În acest scenariu, prognoza de creştere pentru 2024 este de minus 1,5%." Aceasta se compară cu un scenariu de bază de creştere pozitivă de 1,6%" se arată în notele proiectului de buget.

De atunci, oficiali de rang înalt din Ministerul Finanţelor au afirmat că scenariul prezentat este irelevant şi că există o varietate de alte scenarii pe care, în această etapă, se abţin să le facă publice şi, în ceea ce îi priveşte, "un război scurt este preferabil unui război prelungit". Cu toate acestea, potrivit the Calcalist, economiştii se declară îngrijoraţi de evoluţia conflictului şi avertizează că intensificarea conflictului va duce la o scădere a economiei Israelului.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb