Evul mediu fotbalistic, redescoperit în Kazahstan!

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Sport / 13 octombrie 2016

Dragoş Grigore a suferit o fractură de piramidă nazală în meciul de la Astana!

Dragoş Grigore a suferit o fractură de piramidă nazală în meciul de la Astana!

Meciul dintre Kazahstan şi România, scor 0-0, ar trebui studiat de comisiile tehnice ale FIFA şi UEFA, dacă nu în interesul fotbalului, măcar pentru fondarea unei noi discipline sportive, derivate din sportul rege. Suprafaţa de joc, arbitrajul, agresivitatea fotbaliştilor gazdă, transmisia TV, reprezintă exemple sugestive la capitolul: aşa nu. În goana după voturi, bani şi extinderea influenţei, UEFA a scăpat hăţurile din mână, iar lipsa unor măsuri drastice după acest meci nu fac altceva decât să încurajeze astfel de atitudini.

Suprafaţa de joc, una artificială, influenţează în mod negativ calitatea jocului. Gazonul artificial de pe stadionul din Astana, foarte tocit, departe de orice standarde, aprobat însă de UEFA inclusiv pentru meciuri din cadrul grupelor Ligii Campionilor, împiedică orice fel de construcţie, jucătorii îşi ţin destul de greu echilibrul, ruperile de ritm sunt imposibil de realizat, în plus gazdele au grijă de fiecare dată să-l stropească din abundenţă pentru a complica şi mai mult lucrurile. Portughezul Manuel de Sousa a arbitrat, în mod normal, pentru ultima oară un meci internaţional. Dacă UEFA nu-l suspendă drastic, înseamnă că încurajează astfel de maniere de arbitraj în care agresivitatea provoacă efectiv răni grave. Într-un meci în care trei jucători tricolori au ieşit de pe teren cu accidentări serioase, arbitrul a acordat doar două cartonaşe galbene. În plus, două faulturi grosolane în careu, la care 99 de arbitri din 100 ar fi dat lovitură de pedeapsă, nu au fost sancţionate, fapt ce a încurajat jocul la intimidare al gazdelor.

Agresivitatea kazahilor ar fi fost greu de înţeles chiar şi în condiţiile unui joc cu o miză mult mai mare decât aceea a unui meci din cadrul unei grupe de calificare. Atacul dur la Dragoş Grigore, din debutul meciului, nesancţionat de arbitru i-a încurajat pe fotbaliştii din Kazahstan să evolueze dincolo de limitele regulamentului şi spiritului de fair-play. Astfel, la finalul meciului, majoritatea jucătorilor prezentau contuzii puternice la nivelul picioarelor şi feţei, Dragoş Grigore are fractură de piramidă nazală, Cristian Săpunaru s-a ales cu şase dinţi fracturaţi iar Alexandru Chipiciu va sta pe tuşă peste 30 de zile din cauza unei rupturi musculare, ultimul având puţine şanse să revină pe gazon până la meciul cu Polonia. În condiţiile date este greu să mai vorbeşti de posesie, dominare teritorială, fiind evident că după pauză jucătorii mai tineri (Stanciu, Marin, Benzar) au evoluat cu teamă, la majoritatea duelurilor evitând, de frică, contactul cu adversarul. Selecţionerul Cristoph Daum i-a încurajat pe jucători după meci, chiar dacă rezultatul a reprezentat un semieşec, înţelegând că partida s-a disputat în condiţii cu totul "speciale": "Nu sunt chiar mulţumit de rezultat. Am fost mulţumit de organizarea echipei. Cred că toată lumea trebuie să fie mândră de aceşti jucători, pentru cum s-au descurcat, dar ne-a lipsit finalizarea, pasa decisivă. Cred că toată lumea ar trebui să fie mândră de ei, cresc de la meci la meci. Este tot fotbal, nu un sport diferit, dar e foarte dificil să reuşeşti combinaţii pe acest teren. E foarte greu să te adaptezi suprafeţei de joc. Chiar şi aşa am avut ocazii de joc şi sunt mulţumit de modul în care a reacţionat echipa. Am alergat şi am arătat un bun spirit de echipă, dar ne-a lipsit golul. Va fi dificil pentru orice echipă să joace aici şi să câştige. Jucătorii au trecut prin iad: de la vreme, la gazon, la deplasarea lungă. Trebuie să îi felicităm pentru că au dat fizic totul. (...) Cred că cei din Kazahstan sunt foarte fericiţi cu un astfel de arbitraj. Am aşteptat alte decizii în anumite situaţii, dar nu este treaba mea să analizez. Sper ca aribitrul să înţeleagă că a luat nişte decizii discutabile". De altfel, antrenorul a admis că nu a avut curaj să facă ultima schimbare mai devreme de teamă ca adversarii să nu-i accidenteze încă un jucător şi echipa să nu rămână în inferioritate numerică.

Preşedintele FRF, Răzvan Burleanu a declarat, la revenirea în ţară, că va face un memoriu la UEFA, după acest meci: "În primul rând, a fost acea suprafaţă de joc, care, din punctul nostru de vedere, nu permite jocul de fotbal, iar acest lucru nu cred că este împărtăşit doar de naţionalele de fotbal care au jucat acolo, ci chiar de echipele de club. Să ne uităm şi la rezultatele făcute de Atletico Madrid sau Galatasaray. Pe de altă parte, nici nu cred că am fost lăsaţi să jucăm. Pe de-o parte de violenţa şi de duritatea unora, iar pe de altă parte de o rea intenţie sau incapacitate. Trebuie să ne uităm la numărul de jucători accidentaţi, să vizionăm reluările, pentru că aceste accidentări nu sunt prielnice lumii fotbalului. Vom face un memoriu la UEFA, acum rezultatul nu se mai poate întoarce, dar sunt două puncte pe care le-am pierdut. Nu putem să acceptăm aşa uşor orice acţiune".

Transmisia partidei din Kazahstan a fost asigurată de televiziunea rusă, care a dat foarte puţine reluări ale fazelor în care echipa noastră a fost dezavantajată şi a insistat doar pe acţiunile gazdelor. Având în vedere că peste doi ani Rusia va găzdui Campionatul Mondial, FIFA ar trebui să fie atentă şi la acest aspect. Faptul că mai multe camere de la hotel ale delegaţiei noastre au fost sparte înainte de meci, nu are legătură cu fotbalul, dar reprezintă un element important pentru alcătuirea tabloului de ansamblu.

Calculele calificării s-au complicat după ultimele rezultate ale grupei, Muntenegru a învins Danemarca în deplasare, scor 1-0, iar Polonia a trecut greu, în prelungiri, de Armenia, 2-1.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Respectarea regulilor in fata unui adversar ultra-agresiv e o slabiciune, desigur in cazul acesta nu avea niciun rost o lupta corp la corp cu niste kazahi lipsiti de orice urma de fair-play, dar putin mai multa reactivitate nu strica. Rusii,tot rusi! :)))))))))))))))

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb