EXCLUSIV Băncile, obligate la solidaritate prin lege

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 22 decembrie 2010

Băncile, obligate la solidaritate prin lege

Instituţiile de credit şi cele financiare ar putea plăti, timp de trei ani, o taxă de solidaritate de 2,5% din profit

Iniţiativa legislativă aparţine PDL şi urmează să fie votată, în regim de urgenţă, în 2011

Instituţiile de credit şi cele financiare ar putea plăti, timp de trei ani, o taxă de solidaritate de 2,5% din profitul realizat anul anterior.

Senatorii PDL au pregătit un proiect de lege în acest sens care urmează să fie dezbătut în procedură de urgenţă în primăvara lui 2011 (următoa-rea sesiune parlamentară).

Fondurile obţinute din taxa de solidaritate vor fi virate la bugetul de stat şi la bugetul asigurărilor sociale, unul dintre principalele obiective ale măsurii fiind sprijinirea populaţiei defavorizate, potrivit proiectului de act normativ.

Senatorii PDL consideră că introducerea taxei de solidaritate reprezintă nu numai o necesitate economică, dar şi "un act de justiţie morală cu importante implicaţii sociale".

Mircea Marius Banias, unul dintre iniţiatorii proiectului de lege, a declarat pentru ziarul "BURSA": "Noi sperăm că proiectul de lege va fi adoptat anul viitor, în prima sesiune parlamentară. Mizăm pe sprijinul partenerilor noştri din coaliţia de guvernare, dar şi pe sprijinul celorlalţi colegi din Parlament. Taxa de solidaritate este o măsură cu caracter excepţional care va aduce un plus de sprijin celor mai defavorizate categorii ale populaţiei".

Senatorii PDL susţin că taxa de solidaritate pentru instituţiile financiare şi cele de credit este necesară în contextul în care cetăţenii şi agenţii economici au fost supuşi unor măsuri de solidaritate din partea Guvernului precum creşterea TVA şi reducerea salariilor.

Iniţiatorii actului normativ au precizat: "Ani de zile profitul realizat de bănci a fost constituit din comisioane şi taxe abuzive pretinse clienţilor, la niveluri nepermis de mari. Aceas-tă taxă de solidaritate se constituie ca o reparaţie morală, echilibrându-se balanţa între profiturile realizate de bănci şi criza financiară mondială, care până la urmă a fost generată tot de bănci. Banii de la FMI au fost daţi către BNR tot pentru ajutarea băncilor - taxa de solidaritate de 2,5% reprezintă o necesitate pentru Statul Român".

Bancherii, surprinşi

Contactaţi de ziarul "BURSA", reprezentanţii bancherilor s-au declarat surprinşi de iniţiativa PDL. "Nu ştiam despre acest proiect, nu pot să mă pronunţ momentan", ne-a spus Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor. Nici Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, nu ştia de proiectul PDL: "Având în vedere că nu am văzut acest proiect nu pot să mă pronunţ. Pot însă să vă spun că dacă la nivel european se va lua o decizie privind taxarea băncilor, aceasta ar trebui luată, în comun, la nivelul celor 27 de state membre. Dacă un stat membru al UE nu procedează ca atare şi vine cu o soluţie proprie apar premisele de concurenţă neloială în sectorul bancar, dăunătoare ţării care le aplică".

Până în prezent, mai mult state europene, printre care şi vecina noastră Ungaria au luat decizia să supraimpoziteze profiturile băncilor.

Bancherii de la noi au avertizat, de-a lungul timpului, că, dacă măsura ar fi aplicată şi în ţara noastră, va limita investiţiile şi se va răsfrânge asupra populaţiei.

Ameninţările bancherilor vin în contextul în care perspectivele de profit pentru anul acesta sunt limitate.

Sistemul bancar a înregistrat, după primele nouă luni ale anului, pierderi de 110 milioane euro, doar jumătate dintre băncile comerciale înregistrând profit.

Băncile au înregistrat în 2009 un profit total de 200 milioane euro.

Ungaria şi suprataxarea băncilor

Ungaria a înregistrat, anul acesta, din suprataxarea băncilor sume suplimentare la buget de 675 milioane euro, a declarat, pentru ziarul "BURSA", deputatul UDMR, Petru Lakatos. Parlamentul ungar a adoptat, anul acesta, o măsură cu caracter excepţional de taxarea a băncilor şi a societăţilor de asigurări. Măsura este aplicată pe o perioadă de trei ani şi echivalează cu un procent de 0,45% din bilanţurile băncilor.

Avertismenul bancherilor

"Erste Bank" Austria, una dintre cele mai mari instituţii creditoare din Europa de Est, a avertizat guvernul ungar că suprataxarea băncilor va limita investiţiile pe plan local.

Andreas Treichl, directorul executiv al "Erste Bank", a declarat, citat de Financial Times: "Suntem supăraţi din cauza taxării excesive a băncilor. Aces-ta este un pas inutil. Vom găsi modalităţi prin care să demonstrăm că autorităţile maghiare nu-şi pot permite să facă ce vor cu noi. Sunt alte state în care putem investi mai mult".

Propunerea PDL şi sprijinul din Parlament

Parlamentarii au opinii împărţite privind proiectul de lege al PDL. Cu toate acestea, legea are mari şanse să treacă în contextul în care şi PSD a propus o măsură anticriză de acest gen.

Prezentăm, în continuare, opiniile parlamentarilor cu privire la propunerea PDL.

Petru Lakatos, deputat UDMR, membru în Comisia de buget-finanţe, ne-a declarat: "Eu aş propune mai degrabă ca Guvernul să discute cu băncile să obţină dobânzile preferenţiale la proiectele pentru IMM-uri şi pentru construcţiile ANL. În privinţa proiectului PDL, pe termen scurt statul ar avea de câştigat, dar rămâne de văzut ce s-ar întâmpla pe termen mediu ca nu care cumva măsura să ducă la creşterea dobânzilor, la ascunderea profiturilor etc".

Constantin Niţă (PSD), fostul ministru al Comerţului, ne-a declarat: "Noi, în programul nostru, am avut o măsură de acest gen (n.r. suprataxarea profiturilor băncilor). Eu cred că ar trebui să aşteptăm să vedem dacă propunerea socialiştilor europeni privind taxarea operaţiunilor bancare va fi adoptată în Parlamentul European şi după aceea să luăm o decizie în acest sens".

Eugen Nicolăescu, deputat PNL, membru în Comisia de buget-finanţe: "PNL nu a luat încă o decizie privind iniţiativa senatorilor PDL. Eu cred că ar trebui să aşteptăm să vedem ce se în-tâmplă în Parlamentul European şi apoi să transpunem măsura respectivă în legislaţia naţională. Cum sistemul bancar este generatorul crizei în care ne aflăm, consider necesară o sancţiune de natură pecuniară".

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. "Ani de zile profitul realizat de bănci a fost constituit din comisioane şi taxe abuzive pretinse clienţilor, la niveluri nepermis de mari."

    Sa recunosti acest lucru si sa nu faci nimic sa repari prejudiciul creat populatiei, e deja nesimtire crasa.

    Iar chestia cu "suprataxarea", la fel.  

    1. vaz ca ai grave probleme cu privire la capra vecinului...e o afacere iar faptul ca face profit nu trebuie sa te deranjeze, dar cind ai luat si ti-ai facut treaba a fost o.k. acum la inapoiat e greu....asa e cind vrei sa traiesti mai bine pe banii altora

    bai astia sunt de-a dreptul jegosi si nesimtiti. Recunosc ca ani la randul ne-au furat si vor "taxa de solidaritate" ??? Cum puii mei vor taxa asta la bugetul de sta?, cand profiturile banicilor s-au facut pe seama clientilor!!!

    1. !. Sa tinem cont de experienta vecinilor care a dus la obtinerea de venituri suplimentare la bugel. 2 Sa avem in vedere faptul ca marea majoritate a bancilor straine practica dobanzi mult mai mari decat in tara de origine. 3 Sa avem in vedere ca toate bancile straine au departamente speciale privind operatiuni de asigurari de viata . Banii respectivi nu se mai intorc in tara,sporind volumul dividendelor pentru actionarii bancilor straine respective. 4. Ne asteptam ca presedintele ARB.,Dl Ghetea, sa inteleaga situatia si sa reactioneze pozitiv la aceasta idee privind taxa de solidaritate.In final ,asteptam o reactie pozitiva a dlui M.Isarescu, Guvernatorul BNR. 5.Vom urmari si inventaria reactia bancherilor si o vom memora electronic pe suportul de 1Terrabytes Pe langa altele..

      6. Daca legea se voteaza,este evidenta necesitatea ca valoarea taxei de solidaritate a fiecarei banci straine sa fie facuta public. ANAF-ul sa urmareasca prin organismele sale eventualele operatiuni contabile frauduloase \ale fiecarei banci. Si sa actioneze in consecinta. 7. Este necesar ca ministerul de finante sa evidentieze separat la buget aceasta contributie de 2,5 la suta . Transparenta operatiunii sa fie totala. !

      ba nene...mai bine ar face curatenie in aparatul stufos al statului ca se freaca menta la greu,toate structurile sunt suprapopulate de nepotism acolo e buba nu la banci....

      observ ca vorbesti aiurea...gindestete ca daca nu sau devalorizat imobilele ca in alte tari asta se datoreaza bancilor ca nu sau grabit cu executarile silite...dar poate ar fi timpul ca prea multi nemultumiti apar peste noapte...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb