Comisia Europeană va verifica dacă Ungaria a respectat legislaţia europeană de mediu în cazul fabricii de alumină care a provocat o poluare fără precedent. Joseph Hennon, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru mediu, Janez Potocnik, ne-a declarat: "Avem deja o copie a licenţei acordate, în 2006, companiei respective de către autorităţile ungare. Până acum nu am constatat nereguli în aplicarea legislaţiei, dar vom continua investigaţia. Guvernul ungar va trebui să tragă la răspundere compania care a provocat acest dezastru ecologic, dar, pe de altă parte, vom vedea şi dacă Ungaria a respectat legislaţia în acest caz. Vom continua verificările. Desigur CE vrea să vadă toate cauzele care au condus la acest accident".
Domnia sa ne-a precizat că Ungaria a făcut toate demersurile necesare pentru decontaminarea şi neutralizarea substanţelor toxice: "Ca dovadă că Dunărea nu a fost afectată de valul toxic, Ungaria nu ne-a cerut ajutorul iar Comisia Europeană nu îl poate impune unui stat membru decât doar dacă îl solicită. La câteva zile după accident, Ungaria ne-a cerut sprijinul prin trimiterea unor specialişti în decontaminări".
Întrebat de ce Comisia nu a luat o poziţie fermă şi de ce nu există un sistem de supraveghere şi verificare a operaţiunilor de decontaminare în cazul unor asemenea dezastre ecologice, purtătorul de cuvânt al comisarului pentru mediu ne-a răspuns: "Competenţele Comisiei sunt în materie de legislaţie. Comisia veghează ca statele membre să aplice şi să respecte legislaţia. Comisia poate interveni numai dacă i se solicită ajutorul. Nu putem interveni peste un stat membru aflat într-o situaţie dificilă dacă nu ni se solicită acest lucru".
Joseph Hennon a subliniat că Uniunea a impus un standard unic de mediu pentru toate statele membre şi că este posibil ca, în urma accidentului ecologic din Ungaria, să fie impuse măsuri mai aspre în legislaţia de mediu.