EXCLUSIV DIN PRICINA UNOR FACTORI INTERNI BET - declin de aproape 6%, în prima lună a anului

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 1 februarie 2019

BET - declin de aproape 6%, în prima lună a anului
  • document ataşat Randamentele acţiunilor emitenţilor din structura indicelui BET în perioada 29 decembrie 2018 - 30 ianuarie 2019
    apasă aici pentru a descărca.

    Marcel Murgoci, Estinvest: "Ne aşteptăm la o volatilitate crescută a cotaţiilor şi în luna februarie"

    Dragoş Mesaroş, Goldring: "Pe termen scurt cred că vom asista la o mică revenire a pieţei dar, din păcate, orice poate fi modificat într-o singură conferinţă de presă"

    Indicele BET, al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), încheie luna ianuarie a anului curent cu o scădere de 5,86%, fiind pentru prima dată din 2016 încoace când referinţa pieţei noastre de capital termină prima luna a anului în scădere.

    Spre deosebire de parcursul din ianuarie 2016, când BET a suferit un picaj de 10,5% ca urmare în principal a factorilor externi, acum s-a derulat un alt scenariu în condiţiile în care indicii din Statele Unite ale Americii afişează avansuri de 7 - 8%, în timp ce în Europa coşul paneuropean de acţiuni STOXX 600 indică o creştere de circa 6%.

    Marcel Murgoci, director de operaţiuni în cadrul societăţii de brokeraj Estinvest ne-a declarat: "Este clar că scăderile indicilor bursieri din această lună (n.r. ianuarie) au apărut ca urmare a unor factori negativi ce ţin doar de contextul intern. Efectele Ordonanţei 114 încă nu au dispărut şi probabil că se vor face simţite la bursă şi pe parcursul lunii februarie. Cele mai lovite au fost societăţile din domeniul bancar, pentru că iniţial s-a crezut că taxa pe activele bancare prevăzută în OUG se va calcula trimestrial, dar se va plăti anual, dar de fapt se pare că va fi calculată şi plătită trimestrial. Astfel, impactul asupra băncilor este de patru ori mai mare decât s-a crezut la început, ceea ce a avut efecte adânci asupra cotaţiilor bursiere ale acestor societăţi. În general, în cazul unei crize în plan intern, sistemul bancar este cel care suferă în principal".

    Este contextul în care acţiunile Banca Transilvania (TLV) şi BRD - Groupe Societe Generale (BRD) au suferit cele mai mari căderi din BET, de 20,3% respectiv 12,11% (procentaj calculat pentru perioada 31 decembrie 2018 - 30 ianuarie 2019), cele două bănci având ponderi semnificative în indicele de referinţă a pieţei bucureştene.

    "Bineînţeles că au mai fost afectate şi alte societăţi care sunt vizate în mod direct sau indirect de OUG şi aici mă refer în special la cele din domeniul energetic şi al utilităţilor", a adăugat directorul de la Estinvest.

    Legat de perspectivele pentru luna februarie a principalilor emitenţi de la Bursa de Valori Bucureşti, Marcel Murgoci a precizat: "Anul acesta s-ar putea să asistăm la un comportament atipic pentru Bursa de Valori Bucureşti, tocmai din pricina măsurilor Ordonanţei, care taie din profitabilitatea emitenţilor direct vizaţi".

    Directorul de la Estinvest a subliniat că, săptămâna viitoare încep raportările financiare ale companiilor pentru anul trecut astfel încât se pot face primele estimări privind dividendele posibil a fi oferite acţionarilor.

    "Totodată, aceste raportări ar putea să mai clarifice puţin situaţia privind efectele măsurilor din Ordonanţă asupra emitenţilor, astfel încât ne aşteptăm în continuare la volatilitate crescută, odată cu publicarea datelor financiare preliminare pentru anul trecut", a conchis Marcel Murgoci.

    Dragoş Mesaroş, Goldring: "Suntem într-o situaţie absurdă pentru că majoritatea companiilor îşi fac bugetul pentru anul următor în luna noiembrie, iar Ordonanţa Guvernului a apărut la finalul lunii decembrie"

    Privitor la parcursul probabil al cotaţiilor companiilor importante de la Bursa de Valori Bucureşti pentru luna februarie, Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare în cadrul casei de brokeraj Goldring ne-a declarat: "Îmi este greu să fac o estimare privind evoluţia pieţei, pentru că încă nu au fost publicate normele de aplicare a OUG 114. Este o situaţie absurdă. Majoritatea companiilor îşi fac bugetul pentru anul următor în luna noiembrie, iar Ordonanţa a apărut la finalul lunii decembrie. În plus se încalcă şi legea, pentru că orice modificare a codului fiscal trebuie anunţată cu şase luni de zile înainte de a fi pusă în aplicare. Acum s-a făcut cu câteva zile înaintea noului an fiscal. Eu, dacă aş fi o companie din domeniul bancar sau energetic, aş da statul în judecată".

    Dragoş Mesaroş a adăugat: "Totuşi, ţinând cont că scăderile din ultima perioadă au fost destul de severe, pe termen scurt mă aştept la o mică revenire a pieţei, dar nimic senzaţional. În plus, majoritatea emitenţilor au afişat rezultate bune pentru 2018 dar, din păcate, orice poate fi modificat într-o singură conferinţă de presă.

    Până nu vor apărea normele de aplicare a Ordonanţei, astfel încât să fie mai limpede cum vor fi afectate companiile, piaţa va fi dominată în continuare de incertitudine".

    OMV Petrom (SNP) este prima companie din indicele BET care îşi publică rezultatele financiare preliminare pentru anul trecut, în data de 6 februarie, în timp ce ultimii emitenţi din principalul coş al pieţei bucureştene care se vor prezenta în faţa investitorilor cu rezultatele pentru 2018 sunt Conpet (COTE) şi Electrica (EL), în data de 28 februarie.

    În ultima şedinţă de tranzacţionare a lunii ianuarie a acestui an, indicele BET a scăzut cu 1,32%, până la 6.950,84 de puncte.

    Opinia Cititorului ( 1 )

    1. Rupți de tot și de toate. Ca întotdeauna.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    22 Ian. 2025
    Euro (EUR)Euro4.9768
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
    Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    oaer.ro
    greenenergyexpo-romenvirotec.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    solarenergy-expo.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb