EXCLUSIVITATE Adam Maciejewski: "Nu excludem alianţe strategice sau uniuni cu o altă bursă europeană"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 martie 2013

Adam Maciejewski: "Nu excludem alianţe strategice sau uniuni cu o altă bursă europeană"

Interviu cu Adam Maciejewski, preşedintele Warsaw Stock Exchange

Bursa din Varşovia nu exclude alianţe strategice sau uniuni cu o altă bursă europeană, noul său preşedinte, Adam Maciejewski, declarându-se susţinător al unei integrări sociale şi economice europene mai puternice.

Adam Maciejewski este preşedintele WSE de la începutul anului, când predecesorul său, Ludwik Sobolewski, a fost concediat de acţionarii bursei, după ce fusese suspendat pentru conflict de interese, la finalul lunii decembrie.

Maciejewski este membru al Consiliului din 2006 şi angajat al bursei poloneze din 1994.

Adam Maciejewski ne-a acordat un interviu, în exclusivitate, despre cooperarea cu România, dar şi despre tendinţele pieţelor de capital la nivel global.

Reporter: Fostul preşedinte Ludwik Sobolewski a avut numeroase discuţii cu oficialii Bursei de Valori Bucureşti pentru cooperare. Aţi ţinut legătura cu Bursa de Valori Bucureşti şi cu autorităţile române? Pe ce subiecte?

Adam Maciejewski: Avem dis­cuţii despre posibilităţi de cooperare în Europa Centrală şi de Est (ECE) de câţiva ani buni, iniţiate încă de pe vremea când preşedintele bursei era Wies³aw Roz³ucki.

Au fost luate în considerare diverse modele de cooperare.

Acest gen de discuţii sunt absolut naturale, inclusiv în afara ECE, şi face sens să fie continuate într-un mod mai concret, întrucât nu ar fi prudent pentru nicio bursă să nu ia în seamă procesele care au loc în domeniul nostru la nivel mondial.

Dacă rezultatul va fi benefic pentru economia poloneză şi pentru alte economii din regiune, şi pentru acţionari şi participanţii la piaţă, de asemenea, sunt sigur că sunt posibile soluţii interesante pentru bursele din regiune.

Personal, sunt un susţinător al unei integrări sociale şi economice europene mai puternice, desigur şi în interiorul regiunii ECE, care, cu siguranţă, va fi încurajată de o integrare mai mare a pieţelor de capital, nu doar bursele în sine.

Reporter: Care este, din câte ştiţi, situaţia dublei listări a Fondului Proprietatea?

Adam Maciejewski: Acesta este un proces în desfăşurare şi nu vrem să anticipăm finalul. Totuşi, putem să spunem cu siguranţă că există un interes din partea acţionarilor pentru listarea Fondului Proprietatea la Varşovia.

Reporter: Ambasadorul polonez în România, precum şi doamna Lidia Adamska (fost membru în Consiliul Bursei poloneze), s-au exprimat în favoarea atragerii şi altor companii româneşti pe WSE, pe lângă Fondul Proprietatea. A început WSE discuţii în acest sens? Care au fost rezultatele?

Adam Maciejewski: Observăm un interes continuu pentru piaţa poloneză din partea companiilor din ECE, inclusiv România. Reprezentanţii WSE vizitează ţările din regiune în mod constant, având întâlniri cu diverse entităţi interesate în subiectul listărilor la Varşovia. Însă lis­tările depind în mare parte de îmbunătăţirea situaţiei la nivel global pe pieţele de capital. Credem că WSE este cea mai bună alegere pentru companiile din ECE şi vom face tot posibilul să le susţinem deciziile să intre pe piaţa noastră.

Reporter: Care ar fi sfatul dumneavoas­tră pentru Bursa de Valori Bucureşti să crească lichiditatea şi să devină mai atractivă pentru inves­titori?

Adam Maciejewski: Warsaw Stock Exchange este cea mai mare piaţă din ECE în ceea ce priveşte cifra de afaceri şi capitalizarea, însă nu cred că sarcina creşterii lichidităţii şi a calităţii pieţei se sfârşeşte vreodată. Punctele cheie sunt tehnologia de ultimă oră, acces optim pentru toţi participanţii la piaţă, market-makeri activi şi o strategie tarifară care să promoveze tradingul activ.

Pe partea de emitenţi, de asemenea, un free float crescut şi o comunicare bună cu stakeholderii sunt esenţiale pentru creşterea viitoare.

De asemenea, sunt cruciale pentru lichiditate o situaţie economică bună şi o dezvoltare economică dinamică, care creează cerere pentru capital pe pieţele IPO şi SPO.

Reporter: Cum vedeţi, în acest moment, competiţia cu Wiener Boerse?

Adam Maciejewski: Nu aş spune că suntem în competiţie directă cu Wiener Boerse. Mai degrabă, suntem în competiţie cu toate pieţele care ar putea fi percepute de investitori drept alternativă, în sensul că bursele se luptă pentru capitalul local şi global în termeni de calitate a infrastructurii, acces uşor şi varietate a produselor oferite.

În acelaşi timp, ţelurile noastre, precum generarea interesului inves­titorilor internaţionali în regiunea ECE, sunt uneori similare.

Bursele din regiune nu vor rămâne naţionale pentru totdeauna şi provocarea pentru noi toţi este să alegem un model care poate fi o afacere viabilă pentru acţionari şi o propunere valoroasă atractivă pentru oricine este interesat în pieţele de capital din ECE, în acelaşi timp susţinând integrarea economiilor regionale.

Trebuie să ne integrăm în continuare în pieţele globale, din punct de vedere al tehnologiei, al produselor şi al reglementărilor, iar asta este mult mai important decât orice competiţie directă.

Reporter: Care sunt planurile WSE pentru acest an, sub coordonarea dumneavoastră?

Adam Maciejewski: Planurile noas­tre pot fi grupate pe trei domenii.

Primul obiectiv este să creştem atractivitatea WSE pentru participanţii la piaţă prin creşterea lichidităţii, stimularea dezvoltării pieţei derivatelor, creşterea calităţii NewConnect şi Catalyst (n.r. secţiune pentru start-up-uri şi cea pentru obligaţiuni) şi creşterea dialogului cu toţi participanţii la piaţă.

În ceea ce priveşte atragerea de noi investitori şi emitenţi, dorim să lucrăm la întărirea segmentului de investitori de retail şi la promovarea WSE printre investitorii străini, precum şi la atragerea de emitenţi străini, chiar şi din afara ECE.

În eforturile noastre să atragem noi listări, ne vom dubla focusul pe companii mai mari, care oferă lichiditatea necesară şi care generează venituri pentru bursă şi membrii săi.

Schimbarea tehnologică, care este în curs şi include atât Warsaw Stock Exchange, cât şi comunitatea brokerilor, este un alt obiectiv important pentru noi. După introducerea noului sistem de trading, care va funcţiona din 15 aprilie, bursa va introduce o suită de noi produse, soluţii de trading şi servicii auxiliare, de exemplu "High Performance Access".

Aceste noi funcţionalităţi vor face să fie mult mai atractiv pentru o nouă gamă de investitori să facă tranzacţii la Varşovia, inclusiv traderi algoritmici, şi într-o anumită măsură vor detemina creşterea activităţii la bursă în anii următori.

În sens larg, vrem să ne implicăm activ în crearea unei strategii pentru întreaga piaţă de capital poloneză, ceea ce va presupune revitalizarea strategiei WSE, însă planurile detaliate vor fi discutate în prealabil cu toţi stakeholderii.

În final, vrem să avem un rol semnificativ în dezvoltarea pieţei de capital din Europa Centrală şi de Est, pentru a deveni cu adevărat parte integrantă a pieţei de capital europene şi vom face asta în mai multe moduri: cooperare cu brokerii străini, emitenţi şi burse. De asemenea, nu excludem alianţe strategice sau uniuni cu o altă bursă europeană.

Polonia ştie să se promoveze - sute de investitori aşteptaţi la IPO Summit Warsaw 2013

Câteva sute de investitori interesaţi în regiunea Europei Centrale şi de Est, precum şi manageri ai unor companii care plănuiesc listarea la bursa poloneză sunt aşteptaţi, în iunie, la IPO Summit Warsaw 2013, organizat de Ministerul Trezoreriei din Polonia, Warsaw Stock Exchange şi Depozitarul polonez. Cele două ediţii precedente ale evenimentului au adus peste 1000 de oaspeţi la Varşovia din zeci de ţări, inclusiv Ucraina, Marea Britanie, Austria, România, Grecia, Turcia şi ţările baltice.

Anul acesta, organizatorii plănuiesc şi întâlniri "unu la unu" între investitorii instituţionali şi managerii companiilor importante listate la WSE. Adam Maciejewski, CEO şi preşedinte al Warsaw Stock Exchange, care va fi prezent la eveniment, a declarat: "O creştere economică stabilă, un sis­tem financiar stabil şi o trecere sigură peste criză fac din Polonia locul ideal pentru investiţii şi pentru atragerea de capital. De aceea, am creat un loc de întâlnire pentru investitori şi emitenţi din diferite regiuni ale lumii.

"Observăm un interes continuu pentru piaţa poloneză din partea companiilor din ECE, inclusiv România".

"În eforturile noastre să atragem noi listări, ne vom dubla focusul pe companii mai mari, care oferă lichiditatea necesară şi care generează venituri pentru bursă şi membrii săi".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb