Reglementatorul pieţei noastre de energie (ANRE) a declanşat un audit intern asupra investiţiilor realizate în reţelele noastre de distribuţie a energiei electrice în perioada 2005-2012, ne-a declarat, ieri, Emil Calotă, vicepreşedintele instituţiei.
Domnia sa ne-a explicat: "În termeni tehnici, auditul vizează baza activelor reglementate (BAR), indicator utilizat în calcularea ratei de recuperare reglementate (RRR), prin care sunt remunerate investiţiile în reţea prin tarifele aprobate. Vrem să vedem exact ce investiţii au fost realizate în reţelele de distribuţie în perioada menţionată şi dacă acestea corespund tarifelor acordate de-a lungul vremii. În cazul în care constatăm discrepanţe, vom diminua veniturile reglementate ale operatorilor".
De asemenea, ANRE va evalua investiţiile în reţelele de distribuţie şi din perspectiva eficienţei şi a beneficiilor aduse consumatorilor. Domnul Calotă ne-a spus că, în acest sens, ANRE analizează elemente precum reducerea pierderilor din reţele.
În faţa membrilor Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor, vicepreşedintele ANRE a discutat, ieri, despre acest demers al ANRE, pe care îl consideră unul provocator pentru că accesul la datele necesare este unul greoi.
Privatizarea distribuţiilor de electricitate din ţara noastră a fost demarată de Guvernul Năstase şi începută din perioada 2004-2005. Odată cu încheierea primelor privatizări, au fost negociate şi tarifele de distribuţie pe termen lung, cu anumite creşteri de tarife la început, sub promisiunea declanşării unor ample programe investiţionale.
Deputaţii s-au inflamat, ieri, discutând pe subiect şi au ajuns să ia în calcul o comisie de anchetă asupra respectării obligaţiilor investiţionale din contractele de privatizare. Emil Calotă i-a informat asupra auditului declanşat de ANRE şi a ţinut să sublinieze: "Situaţia este complicată întrucât monitorizarea îndeplinirii obligaţiilor post-privatizare nu a fost în sarcina ANRE, ci a Electrica SA şi a OPSPI. Demersul nostru de auditare este greoi fiindcă avem un volum enorm de documente şi raportări de verificat. Noi sperăm să finalizăm auditul în şase luni".
Iulian Iancu a propus, atunci, constituirea, la nivelul Comisiei de Industrii, a unui comitet de analiză, unde ANRE să poată veni şi să analizeze împreună cu deputaţii rezultatele parţiale ale auditurilor.
Distribuitorii de electricitate sunt ţinta multor atacuri în ultimii doi ani, când parlamentari, miniştri i-au acuzat că fac profituri prea mari, în detrimentul consumatorilor, comparativ cu investiţiile realizate efectiv în reţea.
Un studiu BCR arată că tariful de distribuţie şi furnizare reprezintă 49% din preţul fără TVA plătit de un consumator casnic şi circa 22% din costurile cu energia ale unei companii conectate la reţeaua de medie tensiune.
Studiul elaborat de analiştii BCR indică o profitabilitate ridicată a companiilor distribuitoare de electricitate, cu o marjă de profit între 10 şi 31% la nivelul anului 2013.
Recent, reglementatorul pieţei de energie a diminuat de la 8,5% la 7,7% rata de rentabilitate reglementată, iar operatorii au început, rând pe rând, să conteste decizia în instanţă.
Emil Calotă le-a spus deputaţilor că ANRE îşi asumă decizia şi că va continua, dacă va constata că este necesar, să ajusteze veniturile operatorilor de distribuţie în urma auditării investiţiilor.