EXCLUSIVITATE - COMISIA EUROPEANĂ: "Fondul Proprietatea nu va mai avea drept de vot la Transelectrica şi Transgaz"

A.T.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 iulie 2013

Mark Mobius, preşedinte executiv al Templeton Emerging Markets Group, care administrează FP, nu va mai avea niciun cuvânt de spus în transportatorii naţionali de electricitate şi gaze.

Mark Mobius, preşedinte executiv al Templeton Emerging Markets Group, care administrează FP, nu va mai avea niciun cuvânt de spus în transportatorii naţionali de electricitate şi gaze.

Comisia Europeană consideră că, pentru corecta aplicare a regulilor de unbundling (separarea activităţilor) la companiile din energie, Fondul Proprietatea (FP) nu va mai putea să-şi exercite dreptul de vot la Transelectrica şi Transgaz, susţin surse apropiate situaţiei. FP îşi va putea păstra, însă, acţiunile la cele două companii şi va încasa în continuare dividendele.

Respectarea, de către ţara noastră, a regulilor de unbundling a constituit, la finele săptămânii trecute, un subiect fierbinte al discuţiilor dintre autorităţile noastre şi reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI), Comisiei Europene (CE) şi Băncii Mondiale. Potrivit surselor noastre, Comisia a apreciat că regulile privind separarea activităţilor din energie pot fi duse cu succes la capăt, în contextul în care Transelectrica şi Transgaz au implementat procesul de numire a managerilor profesionişti.

FP poate să-şi exercite în continuare, liniştit, votul în Adunările Generale ale Acţionarilor societăţilor de producere, distribuţie şi furnizare a energiei şi gazelor aflate sub autoritatea Departamentului de Energie, nu însă şi la Traselectrica şi Transgaz.

Europa a adoptat, în domeniul energetic, principiul unbundlingului, care înseamnă separarea activităţilor de producţie, transport, dis­tribuţie şi furnizare în entităţi dis­tincte. Astfel, giganţii energetici integraţi şi-au separat, prin înfiinţarea de societăţi, toate aceste activităţi. Dar Comisia Europeană a mers mai departe şi impune ţărilor membre UE ca proprietarii societăţilor de transport energie şi gaze să fie diferiţi de cei ai societăţilor care se ocupă cu producţia, furnizarea şi distribuţia. Aşa au început mulţi giganţi energetici europeni să-şi înstrăineze din active.

În cazul particular al României, statul a implementat principiul separării activităţilor din energie, dar a privatizat doar distribuţia şi furnizarea electricităţii şi gazelor. Astfel, statul a rămas proprietar pe producţie şi transport şi s-a angajat, în urma acordului cu instituţiile financiare internaţionale, să ducă până la capăt implementarea principiului separării activităţilor. Soluţia aleasă a fost transferul Transelectrica şi Transgaz de la Departamentul de Energie la Ministerul Finanţelor.

Sursele noastre mai spun că reprezentanţii CE au recomandat autorităţilor să nu transfere dispeceratele de la Transelectrica şi Transgaz la Departamentul de Energie pentru că operaţiunea este riscantă pentru siguranţa sistemului energetic. CE consideră că dispeceratele îşi pot face treaba de sub coordonarea Ministerului de Finanţe, nefiind înregistrate disfuncţionalităţi în ultimele luni.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. proprietarii societăţilor - FP nu este proprietar, este actionar, O diferenta majora,

    1. Poate ne si explici in ce consta diferenta dintre actionar si proprietar, pentru ca, oricat de "majora" ar fi diferenta, eu, unul, nu o vad.

      Orice actionar este, logic, proprietar al unui anumit numar de actiuni la o companie.

      Under Article 3(2) EC Merger Regulation, control is constituted by

      ‘rights, contracts or any other means which, either separately or in combination and having  

      regard to the considerations of fact or law involved, confer the possibility of exercising

      decisive influence on an undertaking’. 

    hai sa zicem ca am inteles ,dar cum ramine cu PETROM care este tot energetic si le face pe toate

    1. OMV vinde distributiile din regiune. Vrea numai exploare:))))Cred si eu. S-au prins unde-i banu gros.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb