Comisia Europeană consideră că, pentru corecta aplicare a regulilor de unbundling (separarea activităţilor) la companiile din energie, Fondul Proprietatea (FP) nu va mai putea să-şi exercite dreptul de vot la Transelectrica şi Transgaz, susţin surse apropiate situaţiei. FP îşi va putea păstra, însă, acţiunile la cele două companii şi va încasa în continuare dividendele.
Respectarea, de către ţara noastră, a regulilor de unbundling a constituit, la finele săptămânii trecute, un subiect fierbinte al discuţiilor dintre autorităţile noastre şi reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI), Comisiei Europene (CE) şi Băncii Mondiale. Potrivit surselor noastre, Comisia a apreciat că regulile privind separarea activităţilor din energie pot fi duse cu succes la capăt, în contextul în care Transelectrica şi Transgaz au implementat procesul de numire a managerilor profesionişti.
FP poate să-şi exercite în continuare, liniştit, votul în Adunările Generale ale Acţionarilor societăţilor de producere, distribuţie şi furnizare a energiei şi gazelor aflate sub autoritatea Departamentului de Energie, nu însă şi la Traselectrica şi Transgaz.
Europa a adoptat, în domeniul energetic, principiul unbundlingului, care înseamnă separarea activităţilor de producţie, transport, distribuţie şi furnizare în entităţi distincte. Astfel, giganţii energetici integraţi şi-au separat, prin înfiinţarea de societăţi, toate aceste activităţi. Dar Comisia Europeană a mers mai departe şi impune ţărilor membre UE ca proprietarii societăţilor de transport energie şi gaze să fie diferiţi de cei ai societăţilor care se ocupă cu producţia, furnizarea şi distribuţia. Aşa au început mulţi giganţi energetici europeni să-şi înstrăineze din active.
În cazul particular al României, statul a implementat principiul separării activităţilor din energie, dar a privatizat doar distribuţia şi furnizarea electricităţii şi gazelor. Astfel, statul a rămas proprietar pe producţie şi transport şi s-a angajat, în urma acordului cu instituţiile financiare internaţionale, să ducă până la capăt implementarea principiului separării activităţilor. Soluţia aleasă a fost transferul Transelectrica şi Transgaz de la Departamentul de Energie la Ministerul Finanţelor.
Sursele noastre mai spun că reprezentanţii CE au recomandat autorităţilor să nu transfere dispeceratele de la Transelectrica şi Transgaz la Departamentul de Energie pentru că operaţiunea este riscantă pentru siguranţa sistemului energetic. CE consideră că dispeceratele îşi pot face treaba de sub coordonarea Ministerului de Finanţe, nefiind înregistrate disfuncţionalităţi în ultimele luni.
1. poate sursele nu stiu ce vorbesc
(mesaj trimis de really?!?! în data de 29.07.2013, 00:17)
proprietarii societăţilor - FP nu este proprietar, este actionar, O diferenta majora,
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de miop în data de 29.07.2013, 02:16)
Poate ne si explici in ce consta diferenta dintre actionar si proprietar, pentru ca, oricat de "majora" ar fi diferenta, eu, unul, nu o vad.
1.2. shareholder means owner (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de wladislav în data de 29.07.2013, 05:20)
Orice actionar este, logic, proprietar al unui anumit numar de actiuni la o companie.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.07.2013, 07:48)
Under Article 3(2) EC Merger Regulation, control is constituted by
‘rights, contracts or any other means which, either separately or in combination and having
regard to the considerations of fact or law involved, confer the possibility of exercising
decisive influence on an undertaking’.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.07.2013, 08:09)
hai sa zicem ca am inteles ,dar cum ramine cu PETROM care este tot energetic si le face pe toate
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de dana în data de 29.07.2013, 08:56)
OMV vinde distributiile din regiune. Vrea numai exploare:))))Cred si eu. S-au prins unde-i banu gros.