Reporter: Rezultatele din 2012 sunt foarte bune, mai ales în contextul acestei perioade de criză. De câţi ani activează pe piaţă Agricover Credit IFN?
Robert Rekkers: Profitul net al Agricover Credit IFN a atins anul trecut 11,2 milioane de lei, în creştere cu 46% faţă de anul anterior. Valoarea creditelor acordate a avansat până la 413 milioane de lei, cu 38% mai mult decât în 2011.
Înfiinţată în 2008, Agricover Credit IFN este singura instituţie financiară non-bancară din România care oferă produse financiare exclusiv fermierilor din sectoarele vegetal şi zootehnic.
Ideea finanţării agriculturii s-a născut mai devreme, însă ea s-a concretizat când cererea s-a conturat în mod real şi sustenabil. Foarte mulţi fermieri au căutat şi caută în continuare finanţare pe termen scurt, capital de lucru şi, din ce în ce mai mult, există cerere şi pentru capex (cheltuieli pentru investiţii), echipamente noi, echipamente second hand.
De exemplu, "Creditul pentru utilaje second hand" lansat în luna martie se bucură deja de un mare succes printre fermieri.
De asemenea, Agricover Credit IFN oferă finanţare şi pentru achiziţii de teren arabil.
Nu suntem interesaţi să finanţăm achiziţia de teren pentru real estate, ci doar pentru terenul arabil, utilizat pentru agricultură.
În grupul Agricover, avem o divizie de inputuri, care vinde produse destinate domeniului agriculturii şi implicit fermierilor - îngrăşăminte, pesticide, seminţe, motorină.
Agricultorii cumpără aceste inputuri de la noi, după aceea produc marfa, respectiv cerealele. Agricover oferă locaţii de stocare, avem o capacitate de stocare de cereale de circa 7-800 mii de tone.
Astfel, "Agricover" închide cercul: cu finanţarea de la noi fermierul poate cumpăra inputuri, produce şi, apoi, vinde cerealele către Agricover, care le oferă mai departe către procesatori.
Reporter: Agricover este un intermediar.
Robert Rekkers: "Agricover" este un intermediar atât pentru produse vegetale, cât şi pentru produse zootehnice. Grupul este foarte activ şi pe segmentul zootehnic - pe porcine şi, din ce în ce mai mult, pentru vacile de lapte.
Noi cumpărăm, finanţăm, vindem către fermieri, care, la rândul lor, cresc animalele - porci sau vaci, după care noi preluăm marfa şi o vindem mai departe. Este acelaşi concept ca şi pentru produsele vegetale.
Reporter: Practic, Agricover Credit IFN vine în sprijinul agricultorilor şi le oferă credite.
Robert Rekkers: Aşa este. Încet, afacerea a crescut. Când am ajuns eu în Consiliul de Administraţie al Agricover, am hotărât să continuăm creşterea puternică pe segmentul de creditare.
Vrem să dezvoltăm şi să susţinem puternic accesul fermierilor la finanţare.
După cum ştiţi, băncile sunt într-o situaţie mai puţin favorabilă în momentul de faţă, iar angajaţii bancari nu cunosc foarte bine nici business-ul din agricultură, nici garanţiile, nici structura.
Modelul de bancă universală este potrivit doar pentru 5-6 bănci în România, pentru restul nu mai este de actualitate, acestea trebuie să se axeze pe specializare.
Agricover are o bază de date de 3500-4000 de clienţi care lucrează cu grupul. Ştim totul despre fermier: cine este, cum conduce, ce teren are, cât de fertil este terenul, ce producţie are, ce echipamente are.
Reporter: Ştiţi ce nevoi are şi de câţi bani ar avea nevoie?
Robert Rekkers: Putem anticipa acest lucru. Finanţarea este, de fapt, un input pentru fermier. El are nevoie de bani să producă.
Pentru acest an, estimăm o creştere a plasamentelor cu 33% faţă de anul precedent şi vrem să atragem cel puţin 400-500 de clienţi noi. Primele trei luni din an confirmă acest trend.
Reporter: Vă gândiţi şi la înfiinţarea unei burse a cerealelor?
Robert Rekkers: Nu. Nu ştiu dacă o bursă în România va ajuta foarte mult. Deja avem destule burse internaţionale.
Reporter: Au clienţii încredere în produsele pe care le oferiţi, având în vedere că mulţi dintre ei nu ştiu care este diferenţa între sistemul bancar şi un IFN? În plus, există din ce în ce mai mult neîncredere în sistemul bancar.
Robert Rekkers: În primul rând, noi nu avem reţea de sucursale, precum băncile.
Agricover Credit IFN are o echipă mobilă de specialişti, care tratează cererile de finanţare. Vânzătorii noştri merg spre client, la ferma acestuia, ca să le prezinte oferta noastră.
Luăm decizii foarte repede în ceea ce priveşte evaluarea dosarului, nivelul de birocraţie este mult mai redus comparativ cu banca. Avem un angajament că în 7 zile dăm răspunsul pentru credit.
Spre deosebire, la bancă, fermierul ar trebui să aştepte minim o lună sau mai mult.
Clienţii noştri au nevoie de un partener care este flexibil, care este operativ şi nebirocratic.
Obţinerea finanţării depinde de o serie de condiţii precum suprafaţa terenului deţinut, experienţa şi vârsta fermierului, dar şi dotarea de care dispune ferma.
Băncile, până acum, nu au finanţat achiziţiile de teren. Acum demarează această activitate, dar cer foarte multe garanţii colaterale care nu au nicio legătură cu fermierul.
Reporter: Băncile au început să descopere acum domeniul agriculturii pentru finanţare.
Robert Rekkers: Este adevărat că există din ce în ce mai multe credite pentru finanţarea agriculturii. Multe bănci au deja produse în portofoliu pentru a finanţa agricultura.
Dar băncile au prefinanţat APIA în special, au cofinanţat fonduri europene.
Opinia mea sinceră este că, de fapt, băncile, până acum, nu au finanţat agricultura, ci statul. Banii vin din partea statului.
Vorbim aici nu de riscul pe care şi-l asumă o bancă atunci când finanţează un proiect în agricultură, ci vorbim despre riscul pe care îl are banca în faţa statului.
Băncile nu au un "know how" despre fermieri, nu ştiu cum merge business-ul, care sunt provocările lui.
Reporter: Ce produse vreţi să mai lansaţi?
Robert Rekkers: În următori trei ani, avem în plan lansarea, la fiecare trei luni, a unui nou produs.
În martie, am lansat Creditul pentru utilaje second hand. Vrem să lansăm un alt produs la sfârşitul lunii mai, pentru că atunci sperăm să semnăm o finanţare internaţională cu un mare fond, pentru o sumă importantă.
Al treilea produs va fi lansat în august, iar ultimul din acest an, în septembrie -octombrie.
Deci, în următorii trei ani, vom lansa 12 produse pentru fermieri, care nu sunt bazate pe prefinanţare APIA sau fonduri europene.
Vrem să fim cât mai creativi şi să devenim lideri în finanţarea agriculturii prin produse inovatoare.
Reporter: Nu lucraţi cu fonduri europene?
Robert Rekkers: IFN-urile nu sunt agreate pentru a derula plăţi APIA sau plăţi pentru fonduri europene.
Oferim finanţare pe bază APIA, dar în cooperare cu o bancă.
Reporter: Câţi angajaţi aveţi până în prezent?
Robert Rekkers: Avem o echipă de circa 45 de oameni, avem directori regionali, sales manageri, sales agents, care tot timpul sunt "pe câmp" şi vând produsele noastre.
În următorii ani vrem să dublăm această echipă. Avem în vedere crearea unei forţe de vânzări regionale.
La sediul central primim toate dosarele pe care le analizăm cu un comitet de credit, avem un departament de risc, de audit, după care aprobăm sau refuzăm creditul.
BNR ne supraveghează. Chiar în decembrie-ianuarie am avut un control de la BNR, iar raportul a fost favorabil. Avem credite neperformante în jur de 1%.
Reporter: Ce ne puteţi spune despre finanţările externe?
Robert Rekkers: IFC, divizia de investiţii a Băncii Mondiale, este un partener foarte important.
Anul trecut, Agricover Credit IFN a atras 12,5 milioane de euro de la International Finance Corporation şi 8 milioane de euro de la fondul german EFSE, precum şi peste 147 de milioane de lei de la băncile locale.
Suntem în discuţii cu o bancă internaţională şi sper să semnăm o facilitate la sfârşitul lunii mai. Cu ei discutăm de o sumă consistentă!
Numărul fermierilor care au primit credite a crescut cu 48% faţă de 2011.
Reporter: Cum credeţi că va evolua preţul terenurilor arabile? În 2014, după ce se va liberaliza piaţa terenurilor şi străinii voi avea acces mai facil la achiziţia de terenuri, va exista mai multă cerere?
Robert Rekkers: "Agricover" a înfiinţat cluburi de fermieri. În fiecare regiune, am organizat câte un club de fermieri care lucrează cu noi. Avem deja 180 de membri în toată ţara, clienţi cu cel puţin 1000 de hectare de suprafaţă. Le oferim tot felul de condiţii VIP, le punem la dispoziţie research cu ce se întâmplă în piaţă.
"Agricover" este singura instituţie care oferă clienţilor analize despre domeniul agriculturii - cereale, preţuri, volume, trenduri.
Eu, de exemplu, scriu partea financiară a acestui raport. Mă refer aici la evoluţia monedelor, a dobânzilor.
De asemenea, scriu despre trenduri în termeni de preţuri de teren arabil. Noi aşteptăm, în acest an, o creştere de preţ de 15-20%.
În această perioadă, sunt mai multe trenduri de creştere. Unul este datorat liberalizării accesului persoanelor fizice străine pentru achiziţia de terenuri.
Un alt trend de creştere este determinat de faptul că preţurile terenurilor sunt încă iefitine în comparaţie cu Europa de Vest, iar un alt aspect de luat în discuţie este disponibilitatea, de fapt, fragmentarea terenurilor. Nu poţi să cumperi terenuri mari şi există tendinţa fermierilor de a-şi compacta suprafeţele.
De obicei, un fermier care are teren în arendă ar vrea să fie proprietar al acestuia. Dar este foarte greu să concentrezi terenuri.
De aceea va fi în continuare un trend de creştere achiziţia de terenuri disponibile, care sunt în vânzare, pentru eficientizare.
Nu în ultimul rând, preţul cerealelor a crescut, anul trecut, foarte mult . Este adevărat că acum este în scădere, dar, în continuare, preţul cerealelor rămâne sus.
Băncile nu au finanţat până acum proiecte adevărate de agricultură, dar au început să o facă şi, în consecinţă, acest lucru va genera mai multă lichiditate în piaţă, deci fermierii vor avea mai mulţi bani pentru achiziţia de terenuri.
Toate astea cred că vor duce la creşterea preţurilor terenurilor arabile. Cele mai bune zone sunt Ialomiţa, Călăraşi, Teleorman, Banat, Bihor. Trebuie însă să fim atenţi ca această achiziţie de terenuri să nu devină o afacere de speculaţie.
Reporter: Care este profilul clientului Agricover?
Robert Rekkers: Nu lucrăm cu persoane fizice, ci doar cu firme sau PFA, care deţin peste 100 de hectare.
Chiar dacă un client are 100 de hectare, dar este persoană fizică nu lucrăm cu el pentru că nu avem norme agreate de BNR pentru persoane fizice. În consecinţă, ne focusăm pe persoane juridice.
Reporter: Una din marile problemele ale agriculturii româneşti a fost şi rămâne în continuare sistemul de irigaţii.
Robert Rekkers: Este adevărat că nu există un sistem naţional de irigaţii şi este o problemă pentru agricultură.
Nu are sens ca un fermier să investească bani într-un sistem de irigaţii pe un teren aflat în arendă.
Dar dacă fermierul are terenul propriu, noi îi finanţăm investiţia în irigaţii.
O altă dificultate întâmpinată de agricultori este intabularea terenurilor şi, de fapt, eu cred că aceasta este problema numărul unu.
Reporter: Deci oferiţi produse şi pentru investiţii?
Robert Rekkers: Oferim clienţilor produse pentru capital de lucru, în lei. Putem de asemenea oferi finanţare în euro sau lei pentru investiţii, achiziţie teren, echipamente, irigaţii. Avem produse pentru refinanţare de cultură, putem finanţa pe bază de garanţii imobiliare, garanţii ipotecare, putem finanţa pe bază de stocuri etc.
Reporter: Aveţi asigurări pentru catastrofe, pentru dezastre naturale, pentru inundaţii?
Robert Rekkers: Agricover deţine propriul broker de asigurări, unde avem o echipă foarte bună de specialişti. Oferim tot felul de produse de asigurări pentru recolte, pentru riscuri.
Reporter: Practic, aveţi o mică bancă aici.
Robert Rekkers: Avem un conglomerat financiar - finance, asigurări etc. Nu suntem bancă pentru că nu putem atrage depozite. Strategia noastră este să continuăm să dezvoltăm puternic acest IFN, oferind finanţare.
Reporter: Ce ne puteţi spune despre dobânzile practicate?
Robert Rekkers: Peste tot în sectorul bancar dobânzile în lei au crescut şi cele oferite de Agricover Credit IFN nu sunt departe de sectorul bancar.
Dacă un client vine cu garanţii bune, evident că dobânzile sunt mai mici. Unde este mai riscant, evindent că cerem o dobândă mai mare.
Reporter: Ce previziuni aveţi pentru 2013, în termeni de profit, afaceri?
Robert Rekkers: Vrem să creştem cu cel puţin 30%. Mărim plasamentele, numărul de clienţi, echipa, produsele şi mai avem nişte surprize.
Reporter: Cum vedeţi dezvoltarea agriculturii pe viitor în România?
Robert Rekkers: Cred că este foarte important ca ponderea agriculturii să crească la peste 10% în PIB.
Sunt cel puţin trei factori care sunt extrem de importanţi. Primul este creşterea extensivă - terenuri nelucrate care devin lucrate, apoi creşterea intensivă - terenuri lucrate dar care vor produce mult mai mult pentru că sunt folosite tehnologii mult mai performante.
Al treilea aspect este că agricultura este unul dintre puţinele sectoare cu potenţial extrem de mare şi România ar trebui să se specializeze în acest domeniu.
Trebuie realizate investiţii masive în agricultură pentru că acesta este viitorul, mai ales că se prefigurează criza alimentară.
România are potenţial să redevină un jucător important în Europa în domeniul agriculturii.
Reporter: Cum a fost trecerea de la Banca Transilvania la Agricover?
Robert Rekkers: Mi-a plăcut foarte mult în sectorul bancar, dar în sectorul agriculturii îmi place şi mai mult, sunt multe oportunităţi.
Mă simt foarte bine aici.
Reporter: Plecarea dumneavoastră bruscă de la conducerea BT a fost o surpriză pentru foarte mulţi. Ne puteţi spune ceva despre asta?
Robert Rekkers: Nu. Am agreat să nu discut public despre asta. Eu sunt mândru de ce am realizat la Banca Transilvania, rezultatele sunt bune, a fost o călătorie de aproape 10 ani. Sunt mândru de rezultatele băncii, iar după plecarea mea, acestea au rămas foarte bune.
Îi felicit pe foştii mei colegi pentru rezultate. Ştiu că sectorul bancar trece prin perioade dificile, dar am încredere. Am rămas acţionar în Banca Transilvania, dar nu vreau să vorbesc despre ce s-a întâmplat. Eu sunt într-o nouă etapă în viaţa mea, agricultura. Aceasta este motorul.