EXCLUSIVITATE - RAFAL JUSZCZAK, CEO GETIN HOLDING: "Numeroşi străini vor să părăsească piaţa bancară românească"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 17 februarie 2014

Rafal Juszczak, CEO Getin Holding, gata să atace piaţa noastră bancară.

Rafal Juszczak, CEO Getin Holding, gata să atace piaţa noastră bancară.

Sectorul bancar din ţara noastră prezintă oportunităţi, pentru că România arată ca un loc pe care mulţi străini vor să îl părăsească, după ce aceia care au venit înaintea crizei s-au "ars", consideră Rafal Juszczak, preşedintele Romanian International Bank şi CEO Getin Holding.

Grupul polonez Getin Holding a finalizat preluarea Romanian International Bank (RIB) la începutul lunii decembrie a anului trecut, devenind acţionar unic.

RIB era deţinută de Daniel Roberts şi fosta sa soţie, Florina Roberts, cetăţeni americani. Cei doi aveau fiecare câte 44,7% din acţiuni.

La finalul anului trecut, RIB a primit de la noul acţionar o infuzie de capital de 22,76 milioane lei (5,09 milioane euro) şi un împrumut subordonat de 1,2 milioane euro, fiind numit un nou consiliu de administraţie, condus de Rafal Juszczak.

Domnul Juszczak şi Stephen Orlesky, noul CEO al RIB, ne-au acordat un interviu, despre planurile pe care le au cu banca, în ţara noastră, dar şi despre sectorul bancar.

Reporter: De ce Romanian International Bank?

Rafal Juszczak: De ce nu?!

Reporter: Aţi avut şi alte oferte?

Rafal Juszczak: Încă avem. Există o regulă la Getin Holding - să nu discutăm despre oportunităţi, spunem doar ce am făcut. Desigur, luăm în considerare diverse bănci. Primim propuneri în fiecare săptămână.

De ce RIB? Ne uitam la România de mulţi ani, dar nu eram disperaţi să cumpărăm. De fapt, nu suntem disperaţi să cumpărăm nimic, doar ne căutăm oportunităţi care să se potrivească în grupul nostru, în strategie.

Pe lângă Polonia, Getin are operaţiuni în Ucraina, Belarus, Rusia.

La RIB, am fost abordaţi de proprietarii anteriori, cu care am avut mai multe runde de negocieri. Eram în căutarea unei platforme.

Reporter: Aţi spune că mai sunt şi alte oportunităţi pentru Getin în România?

Rafal Juszczak: Da, dar nu dorim să le comentăm. Există oportunităţi, pentru că România arată ca un loc pe care mulţi străini vor să îl părăsească. Cred că cei care au venit înaintea crizei s-au "ars" puţin şi, acum, vor să îşi facă exitul, ceea ce creează oportunităţi pentru alţii.

Rafal Juszczak: În 2005-2008, toată lumea voia să intre pe piaţă, la orice preţ. Acum, toată lumea vrea să plece, la orice preţ.

Întrebarea care se pune este dacă ai o strategie, dacă ştii ce să faci, când şi cum. Acesta este avantajul nostru. Ştim ce vrem să facem. Vrem să fim în România, pentru că este a doua ţară ca mărime din Europa Centrală şi de Est (ECE).

Reporter: Care sunt planurile în ceea ce priveşte banca?

Stephen Orlesky: Planurile sunt să o folosim drept platformă ca să creştem în România. După Polonia, România este a doua piaţă din ECE, care prezintă o mulţime de oportunităţi. Nu doar ca populaţie, ci şi din perspectiva macroeconomică. Ţara iese din recesiune. Deşi oamenii nu realizează încă, evoluţia PIB-ului arată creşterea.

Aşadar, vrem să folosim banca drept platformă atât pentru retail cât şi, mai târziu, probabil pentru companiile mici.

Vrem să fim foarte inovativi. Cred că toate băncile susţin că vor să fie inovative, dar la RIB încercăm deja să avem noi abordări pentru permiterea deschiderilor de cont online, aplicaţii de banking pentru smartphone şi tablete, cu accent pe distribuţia de produse bancare prin canale avansate din punct de vedere tehnologic.

Reporter: Vreţi să vă extindeţi şi în zonă?

Rafal Juszczak: Nu ne uităm la alte pieţe din regiune pentru că sunt prea mici. Trebuie să iei în considerare scara de mărime.

Piaţa din România este fragmentată - aveţi zece bănci cu o cotă de piaţă de 70%, aşa că, orice ai face, poţi face diferenţa. Comparând cu Polonia, priceing-ul şi stadiul de dezvoltare, aici este loc să te diferenţiezi şi să serveşti clienţii în alte moduri.

În Polonia, până în 2008, toată lumea credea că nu mai este loc de noi bănci. Din 2008, am avut cinci start-up-uri. Una dintre ele a fost "Idea Bank" (parte a Getin Holding) - creată din nimic - care este dedicată IMM-urilor. Acum are active de 3 miliarde de dolari. De fapt, piaţa nu este saturată.

Reporter: Aveţi o ţintă pentru cota de piaţă a RIB?

Rafal Juszczak: Da şi nu. Prioritatea este rentabilitatea capitalului. Desigur, dacă nu câştigăm cotă de piaţă, nu vom putea obţine un anumit venit, dar nu suntem o bancă ce va demara un marketing agresiv, preţuri de dumping.

Reporter: Consideraţi că bankingul este încă o afacere, în aceste vremuri turbulente, în Europa?

Stephen Orlesky: Desigur. Economia are nevoie de sistemul bancar. Fără un sistem bancar sănătos, nu poţi avea o economie sănătoasă.

Reporter: Dar sectorul bancar nu este sănătos.

Stephen Orlesky: Ei bine, are nevoie să se însănătoşească pentru ca economia să crească.

Reporter: Cum să se însănătoşească?

Stephen Orlesky: Cred că deja se simte mai bine. Marile bănci scapă de portofoliile neperfomante, le vând către vehicule speciale, începem să vedem consolidare la băncile mai mici. Cred că acest proces va continua. Aşadar, prin curăţarea portofoliilor şi consolidare. Odată finalizat acest proces, vom merge mai departe.

Reporter: Care apreciaţi că va fi impactul măsurii europene de "bail-in" (salvarea băncilor cu probleme din banii deponenţilor)?

Rafal Juszczak: Nu este cazul nostru. Getin Noble Bank, în cele mai negre vremuri, 2008-2009, a provizionat un portofoliu de 1 miliard de euro. Lună de lună, banca a fost profitabilă. Nu am primit nici un fel de ajutor de la nimeni. Aşa că măsura nu ne afectează.

Reporter: Aţi majorat capitalul RIB cu 5 milioane de euro. Consideraţi că este suficient?

Rafal Juszczak: Va mai urma un pas. Vom majora din nou capitalul, în acest trimestru, pentru a ne încadra în cerinţele Băncii Naţionale.

Reporter: Aveţi de gând să rebranduiţi banca?

Stephen Orlesky: Da. Cum suntem nou veniţi aici, acest proces se va derula aşa: vrem să curăţăm portofoliul şi, apoi, ne vom rebrandui, dar concomitent cu mutarea într-un nou sediu central, pentru a da un nou suflu băncii. Ne aşteptăm ca asta să se întâmple undeva la finalul trimestrului al III-lea - începutul trimestrului IV.

Rafal Juszczak: Pentru noi ca grup, este important să subliniem că am dori să avem o bancă româneacă aici şi nu una poloneză. Va fi o bancă românească, cu know-how polonez. Desigur, conştientizăm că nu ştim totul. Nu vrem să repetăm greşelile făcute de investitorii străini când au venit în Polonia, care se dădeau atotştiutori. Nu vrem să ignorăm realitatea. Veţi vedea asta foarte rapid, pentru că boardul va fi format numai din români. Este important să avem oameni care au lucrat pe această piaţă.

Reporter: Cine va face parte din board?

Stephen Orlesky: Ana Cernat începe luni (n.r. astăzi). Vine din Bancpost şi are o experienţă consistentă în domeniu. O altă persoană începe pe 3 martie şi nu aş dori să îi dezvălui numele încă.

Reporter: Puteţi compara sistemul bancar din România cu cel din Polonia?

Stephen Orlesky: Cred că, aici, calitatea activelor este mult mai slabă. Rata creditelor neperformante este de aproximativ 20%, în timp ce în Polonia este de 8%

Rafal Juszczak: În afară de calitatea activelor, în Polonia, străinii deţin 65% din sector. Cred că Polonia este semnificativ mai inovativă şi foarte modernă. Penetrarea Internetului în sistemul bancar este cu mult mai mică în România. În Polonia este de 50%. Asta înseamnă că jumătate din oamenii care folosesc Internet au acces online la conturi. În România, procentul este de numai 3%. Este incredibil! Din 100 de oameni, numai 3 folosesc Internet banking-ul.

Pe lângă diferenţele evidente, aş adăuga că, în ceea ce priveşte experienţa clienţilor, Polonia este foarte competitivă. Şi toate băncile sunt foarte profitabile. Aici, aproape nimeni nu este, din cauza calităţii activelor. Asta se va schimba, pentru că România se simte bine din punct de vedere economic.

Reporter: A fost dificil să veniţi cu afacerea în România?

Rafal Juszczak: A fost foarte uşor. A fost cea mai rapidă aprobare din viaţa mea - o lună de la semnare până la avizele finale. Am primit mult ajutor din partea BNR. Desigur, şi noi am îndeplinit ceea ce am promis.

Reporter: Vă gândiţi la o listare a băncii la Bursă?

Rafal Juszczak: Este prea devreme să spunem.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb