EXCLUSIVITATE - REVOLUŢIA GRAFENULUI Doi investitori interesaţi să revitalizeze mina de grafit din Gorj

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Materii Prime / 4 iunie 2013

Grafenul este mai rezistent ca oţelul, iar flexibilitatea acestui material îl face extrem de preţios pentru tehnica militară (protecţie antiglonţ).

Grafenul este mai rezistent ca oţelul, iar flexibilitatea acestui material îl face extrem de preţios pentru tehnica militară (protecţie antiglonţ).

Doi cercetători de la Universitatea din Manchester au devenit, în urmă cu trei ani, laureaţii Premiului Nobel pentru descoperirea grafenului - material minune, cel mai subţire dintre toate care există în Univers. Grafenul este varianta bidimensională a grafitului şi este compus în totalitate din carbon.

"Fâşiile" bidimensionale ale grafenului au făcut acest material extraordinar de rezistent şi flexibil. Oamenii de ştiinţă din toate statele puternice ale lumii au realizat cercetări, în urma cărora au identificat posibilităţi multiple de utilizare a acestui material, de la IT, electronică, medicină, la industria aeronautică, militară şi cea energetică.

Grafenul este un conductor electric mai bun decât cuprul, fiind tot-odată de 300 de ori mai puternic decât oţelul şi având proprietăţi optice unice. De asemenea, deşi este aproape transparent, grafenul este atât de dens încât nici heliul, cel mai mic atom de gaz, nu poate trece prin el.

Doi mari investitori străini curtează Salrom pentru revitalizarea minei de grafit din judeţul Gorj. Pe fondul ultimelor cercetări din domeniu, grafenul obţinut din banalul grafit a creat o adevărată revoluţie tehnologică, ţări şi companii puternice (telecomunicaţii, energie, medicină, industria militară şi aeronautică) alocă miliarde de euro pentru brevetarea utilizării grafenului. Cum era de aşteptat, minele de grafit au devenit foarte căutate, iar România este cea mai bogată ţară europeană şi la acest capitol.

Aurel Bucur, directorul general al Salrom, ne-a declarat: "Salrom a primit semnale puternice de interes din partea a doi mari investitori pentru revitalizarea minei de grafit Ungurelaşu, de lângă Polovragi. Salrom are, încă, licenţă pentru exploatarea grafitului în acest perimetru. Mina are rezerve importante de grafit şi poate fi redeschisă relativ uşor".

Domnia sa estimează că reluarea exploatării de grafit se poate face cu o investiţie relativ mică: "Sunt probleme pentru că a fost furată şi dis-trusă linia electrică, s-a degradat drumul şi s-au modificat cerinţele de mediu pentru haldare, respectiv unde trebuie depozitat sterilul. Estimez că rezolvarea acestor probleme costă în jur de un milion de euro, pentru ca mina să înceapă să producă primele mii de tone. Producţia şi investiţiile de mediu şi retehnologizare pot fi majorate pe parcurs".

Salrom a demarat procedura pentru a pregăti detaliile tehnice şi financiare necesare lansării licitaţiei pentru mina de grafit. Domnul Bucur susţine că, din punctul de vedere al domniei sale, cel mai bun model de atragere a unui investitor privat este un joint venture cu Salrom: "Sigur, Guvernul stabileşte strategia de parteneriat pentru exploatarea grafitului. Din punctul meu de vedere cred că cel mai bine se pretează un joint- venture, asociere în care partenerul privat să vină cu bani şi tehnologia, iar Salrom cu licenţa de exploatare şi personalul calificat".

"Mai cred că exploatarea grafitului are nevoie, în noul context tehnologic mondial, care trece printr-o revoluţie a grafenului, de o politică strategică. Salrom are singurul zăcământ de grafit din ţară şi dacă grafenul are şi veleităţi militare, cred că trebuie să avem o strategie guvernamentală, mai ales că mai avem ceva industrie militară şi aeronautică în ţară".

Directorul Salrom ne-a precizat că grafenul este mai rezistent ca oţelul, iar flexibilitatea acestui material îl face extrem de preţios pentru tehnica militară (protecţie antiglonţ, etc), pentru aeronautică (întărirea aripilor avioanelor, mai ales că este şi foarte uşor), energie (permite fabricarea unor panouri fotovoltaice foarte subţiri şi foarte uşoare). Grafenul este foarte apreciat în IT (măreşte viteza internetului, folosit în componentele laptopurilor, tabletelor, etc), telecomunicaţii (telefonie mobilă), electrice şi electronice (materialul este foar-te bun conductor, mai bun decât argintul).

În viziunea lui Aurel Bucur, partenerul privat va trebui să prelucreze grafitul în ţara noastră, să aibă licenţă pentru tehnologia de prelucrare şi patent de fabricare a grafenului. Mina din Gorj are o concentraţie de 30% grafit.

Potrivit celor mai recente studii, la începutul anului 2009, baza de rezerve de grafit din lume depăşea 800 milioane tone recuperabile. Principalii producători de grafit sunt China, India, Brazilia, Coreea de Nord, Canada şi Mexic. De grafit mai dispun Ucraina, Cehia, Madagascar şi Sri Lanka.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Foarte interesant articol. In sfarsit, avem si o stire pozitiva.

    Cine stie, poate ca, intr-un final, vom prinde si noi un tren castigator! 

    articol, intr-adevar, insa mi-e teama ca atunci cand vine vorba de resurse...vom pierde.

    felicitari pentru articol! dar ce legatura are poza cu mina salrom?

    1. Poza nu are legatura cu structura grafenului, cu o mina de grafit in general si cu cea din Gorj in particular, insa are mare legatura cu aplicatiile MILITARE ale grafenului.

      Nu reprezinta nici pe departe UNICA aplicatie a materialului-minune, insa poate ca este cea care va detarmina redeschiderea minei ... 

      Asa cum am scris in articol, aplicatiile tehnologice ale grafenului sunt diverse, de la industria militara, la cea aeronautica si la medicina. De exemplu, orice tesatura tratata cu grafen, va deveni mai rezistenta ca otelul. Pentru soldati, acest un asemenea echipament inseamna enorm intr-o zona de conflict.

      doamna Toma. In Germania la Institutul Polimerilor din Mainz exista un proiect gigant pentru aceasta tematica. Propuneti domnului director de la Salrom sa il ajutati pentru promovare si aducere pe bursa. Am facut astazi o mica prezentare. Dupa ce o incarc pe net va cer parerea.

      in spatele acestui taranus este dn. viorel hrebenciuc , un mare vanzator de tara...............

    articol, intr-adevar, insa mi-e teama ca atunci cand vine vorba de resurse...vom pierde.

    Daca intr-adevar valoreaza ceva, o s-o dam cam pe degeaba, ca pe toate celelalte resurse naturale.

    N-avem bani, n-avem tehnologie, n-avem nau hau, statul e un prost administrator, aia-aia... povestea stiuta. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb