Execuţia publică

FLORIAN GOLDSTEIN
Ziarul BURSA #Politică / 7 decembrie 2009

Susţinătorii lui Mircea Geoană, care şi-au cheltuit energiile şi banii să-l aducă în prima poziţie - cu mari eforturi şi largi alianţe - s-au simţit dezamăgiţi de prostia personală a candidatului lor (se pare că nu numai aliaţii liberali, dar nici apropiaţii lui Geoană nu au ştiut de vizita lui nocturnă la Vântu), prin care s-a pus în situaţia ca, tocmai atunci când afirma, în cea mai publică dintre confruntări, "Nu-mi place de Sorin Ovidiu Vântu", să primească sarcastica replică a unui Băsescu exultând de bucurie sadică : "Nici azi noapte nu v-a plăcut de Vântu?!"

În acelaşi moment, a trebuit să recunoască, cu buza flască, că, da, cu o noapte înainte, s-a întâlnit cu Vântu, acasă la acela.

Practic, în acea secundă, Geoană a irosit bani şi a ruinat eforturi, în cuantum enorm, greu de evaluat şi a periclitat speranţele create unei bune jumătăţi din electorat.

Intervenţia ulterioară confruntării, pe televiziunea proprie, a lui Sorin Ovidiu Vântu, a şocat şi mai mult, căci acesta a afirmat răs-picat (după cum îi este felul), că este prieten cu Mircea Geoană de patru ani şi că a convenit cu el să ascundă publicului această legătură.

De ce s-a compromis Geoană

Deşi a suportat o condamnare la doi ani de închisoare, Sorin Ovidiu Vântu continuă să scape urii pe care i-o poartă, de un deceniu, cei trei sute de mii de investitori păgubiţi de fondul de investiţii FNI (în paranteză fie spus, condamnarea - neispăşită - survine pentru altceva, pentru ceva ce, de fapt, nu a făcut, cum că ar fi capitalizat banca BID cu bani care nu i-ar fi aparţinut; acuzarea s-a sprijinit pe faptul că, în documentele retragerii din FNI a respectivei sume cu care, ulterior, a fost capitalizată banca, figurează Viorel Nicolae Popa,"locotenentul" lui Vântu, "cash-man", omul lui de încredere, cel pe care l-a folosit ca interpus, doar ca să nu stârnească panica investitorilor la FNI prin retragerea explicită a fondatorului; Viorel Popa este cel care de curând a fost arestat la Jakarta; acest eveniment al arestării lui Popa a fost invocat de Băsescu drept motiv al vizitei lui Geoană la Vântu şi este foarte probabil că Geoană se pregătise să facă faţă, cât de cât, atacului previzibil pe acest subiect "delicat", dar l-a zăpăcit cu totul surprinzătoarea legătură făcută cu arestarea lui Popa).

Imaginea publică a lui Sorin Ovidiu Vântu s-a îmbunătăţit în acest deceniu, după intrarea sa în industria mass-media, îndeosebi după ce, timp de doi ani de la achiziţia televiziunii de ştiri Realitatea TV, s-a dovedit relativ echidistantă, fără să plictisească (din 2006, însă a devenit ostilă preşedintelui Traian Băsescu, cu care purtase relaţii cordiale, însuşi Vântu declarându-şi adversitatea, într-un faimos interviu acordat ziarului "BURSA" şi devenind unul dintre "mogulii" acuzaţi constant de Băsescu).

În pofida lipsei dovezilor care să-i ateste implicarea în frauda de la FNI, Vântu nu a reuşit niciodată să anihileze sentimentul public că el este adevăratul vinovat şi principalul beneficiar, resentimentele publice sedimentându-se datorită faptului că nu a fost pedepsit.

În acelaşi timp, teribilismul care îl determină, constant, să şocheze publicul cu declaraţii sfidătoare, de tipul "Românii trebuie să se obişnuiască cu gândul convieţuirii cu mine", adaugă o marcă inconfundabilă "brand"-ului Vântu - cel mai mare speculator al nostru, cu un inexplicabil succes, pe care unii îl atribuie legăturilor sale cu lumea serviciilor speciale.

De aceea, dezvăluirea conexiunii Geoană-Vântu a ruinat credibilitatea lui Geoană.

De ce s-a compromis Vântu

Realitatea, însă, poate fi privită şi din alt unghi.

Criticii lui Geoană l-au crezut întotdeauna un oportunist, capabil de cele mai nefireşti trădări, după celebra scrisoare (niciodată publicată), în care, adresându-se proaspătului preşedinte Emil Constantinescu, l-a numit pe Ion Iliescu "ciuma roşie comunistă", (deşi s-a înscris în partidul acestuia). De aceea, conectarea lui Geoană la Vântu este doar un gest mai proaspăt, dar nu adaugă nimic nou.

Cel care s-a compromis acum nu este Geoană, ci Vântu.

Singura calitate pe care publicul i-o recunoaşte lui Vântu este inteligenţa.

Declaraţia lui Vântu că legătura sa cu Geoană nu vine din interes, ci este o "sinceră prietenie", îl compromite pe Vântu.

Căci Iliescu a spus despre Geoană că este un "prostănac".

Şi cine se aseamănă se adună, când e o prietenie sinceră, iar nu interes.

Imaginea de păianjen a lui Vântu, care, intangibil, pândeşte în obscuritate şi manevrează România pe degete, primeşte o lumină nouă.

Sorin Ovidiu Vântu, prietenul prostănacului...

Cei care cred în infailibilitatea lui Vântu resping ideea ca întâlnirea de la miezul nopţii să fi fost o eroare a speculatorului prin care să-i pericliteze succesul favoritului său Geoană. Admiratorii secreţi ai lui Vântu cred că a jucat la mai multe capete, după principiul investiţiilor din piaţa de capital - "să nu pui toate ouăle în acelaşi coş". Pentru că ştirea despre vizita nocturnă a apărut pe două site-uri, iar unul dintre ele - cel al "Academiei Caţavencu" - face parte din imperiul media care îi aparţine chiar lui Vântu, admiratorii secreţi cred că "maleficul" Vântu a făcut jocul lui Băsescu, în mod deliberat şi i-a întins o capcană lui Geoană, în care prostănacul a căzut.

Nu dispun de suficiente date să certific ori să infirm scenariul.

Scenariul este logic, dar numai limitat la aceste fapte, căci nu este congruent cu comportamentul lui Vântu din ultimii ani, ale cărui organe de presă i-au adus reale pagube de imagine lui Băsescu.

Dacă am putea calcula cât de mult a investit Vântu în aceşti ultimi trei ani, ca să-i coboare popularitatea lui Băsescu şi cât de puţin, totuşi, l-a coborât pe Geoană prin această eventuală "capcană" (care pe Vântu nu l-a costat nimic), atunci cred că am constata că scenariul "capcană" este scenariul unei afaceri foarte proaste.

Eu, unul, nu bag mâna în foc că Vântu n-ar face şi afaceri proaste.

Dar nu cred în variantă.

Pentru multe motive, nu cred că Vântu i-a întins o capcană lui Geoană, când l-a invitat la el, în miez de noapte.

Cred că, pur şi simplu, a făcut o prostie, dar nu pot fi sigur.

Poate că ne va lămuri azi, când a promis public că va face o conferinţă de presă, să ne explice ce s-a petrecut, în realitate, cu România, în această perioadă.

Trebuie să fie o variantă spectaculoasă.

Chiar sunt curios!

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. sunt in slujba tarii sau a lui Basescu personal ?

    Cam multe stia Basescu pt un simplu cetatean.. 

    Banii cheltuiti de stat via Basescu au reprezentat o mare pierdere la buget dar multe atuuri electorale personale ale presedintelui care va pleca acum de la Cotroceni.

    Jos GOLANU' 

    1. chiar aveti impresia ca Basescu are timp sa asculte toti ignorantii? Basescu trebuie sa ii linseze pe neocomunistii care au falimentat tara asta. deschideti ochii manipulatilor. v-au spalat creierul televiziunile mogulilor?

    Mai mult ca sigur ca Vantu i-a facut jocul lui Basescu.Probabil a existat o intelegere intre cei doi...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb