Puterea şi opoziţa sunt de acord: restructurarea guvernamentală este insuficientă. Ea se referă doar la secretarii de stat, la subsecretarii de stat şi la agenţiile guvernamentale. Executivul va reduce numărul secretarilor de stat de la 82 la 52, a anunţat ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu. Şase dintre cei 52 sunt neînregimentaţi politic, motiv pentru care nu au făcut obiectul restructurării. Astfel, partidele din coaliţie vor rămîne cu 46 de secretari, anume 19 de la PNL, 14 de la PD şi 7, respectiv 6 de la UDMR şi PC.
Adrian Iorgulescu a declarat că vor dispărea şi cele patru posturi de subsecretari de stat, iar numărul agenţiilor aflate în subordinea Cabinetului se va reduce la jumătate. Ministrul Culturii consideră că măsurile luate vor aduce Executivului "o mai mare eficienţă la nivelul structurilor guvernamentale", în paralel cu "diminuarea costurilor" şi cu "reducerea birocraţei".
Măsurile de restructurare sunt privite cu scepticism în interiorul Alianţei D.A. Deputatul liberal Crin Antonescu a declarat ziarului BURSA că restructurarea trebuia să fie "mai amplă". Deşi consideră că ea nu este suficientă, parlamentarul este de părere că reprezintă "un pas înainte" într-o direcţie bună. Domnia sa crede că este discutabilă motivaţia conform căreia o restructurare profundă nu se poate face decît după 1 ianuarie 2007, pentru a nu periclita aderarea României la UE. "Povestea cu aderarea este folosită ca pretext pentru alte lucruri", a completat Antones-cu, arătînd că omogenitatea Executivului "nu ţine de numărul de miniştri şi de secretari de stat".
O opinie similară a exprimat şi Cristian Diaconescu, purtătorul de cuvînt al PSD. Senatorul social-democrat ne-a spus că ţările Uniunii Europene au mai puţin de 20 de ministere şi agenţii care nu se află în sub-ordinea Guvernului, fiind independente. În plus, a adăugat Diaconescu, ţara noastră are sarcina să creeze pînă la aderare un Minister al Afacerilor Europene şi unul de Dezvoltare Regională, ambele necesare integrării europene a României.
• Autoritatea Naţională pentru Turism continuă activitatea în cadrul MTCT
Autoritatea Naţională pentru Turism (ANT) îşi va continua activitatea în cadrul Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului (MTCT), a declarat, ieri, ministrul Radu Berceanu, cu ocazia unei întâlniri cu reprezentanţii asociaţiilor patronale şi profesionale din domeniu. "Autoritatea pentru Turism va rămâne la Ministerul Transporturilor şi îi vom acorda mai multă atenţie acestui sector", a spus ministrul. Radu Berceanu a precizat că în continuare autorităţile vor colabora intens cu asociaţiile din domeniu şi cu autorităţile locale. În ceea ce priveşte viitorul preşedinte al ANT, Berceanu a spus că numele acestuia nu a fost încă stabilit, dar postul va fi ocupat de un om cu experienţă. "În zilele următoare vom revedea care dintre variatele care vor exista pentru acest post este cea mai potrivită", a explicat ministrul transporturilor. Preşedintele ANT, Ovidiu Marian, şi-a prezentat săptămâna trecută demisia din funcţie, din cauza unor probleme de ordin personal şi a conflictelor cu reprezentanţii asociaţiilor agenţiilor de turism.
• MApN: Doar postul de secretar de stat repartizat PD va fi afectat
Decizia coaliţiei de restructurare a secretarilor de stat va afecta, în cadrul Ministerului Apărării Naţionale (MApN), doar postul revenit Partidului Democrat (PD), rămas liber prin numirea titularului, în urmă cu două săptămâni, în funcţia de prefect al judeţului Mehedinţi, a declarat ieri ministrul apărării, Teodor Atanasiu. Teodor Atanasiu a precizat că în urmă cu trei săptămâni, MApN prezentase deja propunerea de reducere a numărului secretarilor de stat, de la 3 la 2, dar atât pentru acest minister, cât şi pentru Ministerul Administraţiei şi Internelor măsura respectivă a dificil de materializat, fiindcă ambele sunt organizate prin lege, şi nu prin hotărâre de guvern. "Parlamentul este în vacanţă şi emiterea unei ordonanţe de urgenţă de modificare legislativă pe acest subiect nu e posibilă acum, ci de abia în toamnă, când începe sesiunea parlamentară", a menţionat Atanasiu.
• Numărul secretarilor de stat din Ministerul Economiei şi Comerţului ar putea fi redus la patru
Numărul secretarilor de stat din Ministerul Economiei şi Comerţului ar putea fi redus la patru, existând posibilitatea ca Direcţia Politici de Apărare să fie integrată în cea de Politici Industriale şi Direcţia de petrol şi gaze în cea de Politici Energetice. În cazul în care va fi adoptată această variantă, în MEC vor rămâne patru secretari de stat, şi anume: secretarul de stat pentru energie (Darius Meşca, în prezent), secretarul de stat pentru politică industrială (Eugen Ţapu Nazare), secretarul de stat pentru resurse minerale , relaţia cu sindicatele şi patronatele (Cosmin Mihai Popescu) şi secretarul de stat pentru integrare (Bogos Zsolt). Posturile ce ar putea fi restructurate sunt cele de secretar de stat pentru petrol şi gaze (Virgil Crecana) şi el de secretar de stat pentru industria de apărare (Octavian Bîgiu).
• Ministerul Finanţelor Publice ar putea rămâne cu trei secretari de stat
Ministerul Finanţelor Publice (MFP) ar putea rămâne cu trei secretari de stat, în urma restructurărilor ce vor avea loc la nivelul ministerelor. MFP a avut în organigramă cinci secretari de stat, dintre care unul, Claudiu Doltu, a plecat la Banca Mondială.
• Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale va pierde un secretar de stat
Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR) va pierde un secretar de stat, în urma restructurării de la nivelul administraţiei centrale, grila actuală fiind prevăzută cu doar trei posturi, a declarat, ieri ministrul Gheorghe Flutur. MAPDR are în prezent în organigramă patru secretari de stat, doi de la Partidul Naţional Liberal (PNL) şi câte unul de la Partidul Democrat (PD) şi Partidul Conservator (PC). "Deocamdată nu am hotărât cine şi din ce partid va ocupa aceste funcţii. Am prevăzut doar cum va fi structurat MAPDR, adică în conformitate cu Politica Agricolă Comună", a spus Flutur. Astfel, un secretar de stat va coordona politicile de piaţă, unul politicile structurale, iar cel de-al treilea va fi responsabil de silvicultură.
• Ministerul Sănătăţii rămîne cu doi secretari de stat
Ministerul Sănătăţii a solicitat să rămână cu doi secretari de stat din patru, a declarat ieri Oana Grigore, consilier de presă al ministrului sănătăţii. Un post de secretar de stat s-a redus prin autonomia Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, iar din cele trei posturi de secretar rămase, ministerul a solicitat să rămână cu doi secretari de stat. Unul din cele trei posturi de secretar de stat este liber prin demiterea dr. Virgil Păunescu care în prezent este consilier la Administraţia Prezidenţială, aşa încât Ministerul Sănătăţii are în prezent doi secretari de stat ale căror atribuţii vor fi rediscutate în cazul în care se aprobă această reducere. Este vorba de Edwin Szekely şi prof.dr. Vlad Iliescu. Primul se ocupă de relaţia cu parlamentul, iar al doilea cu probleme de integrare europeană, preluând în această perioadă şi atribuţiile privitoare la asistenţa medicală.
• MIE: Va fi afectat postul de secretar de stat responsabil cu gestionarea fondurilor de pre-aderare
Restructurarea la nivel de secretari de stat, decisă ieri, de reprezentanţii coaliţiei de guvernare, va viza în cazul Ministerului Integrării Europene (MIE) postul de secretar de stat responsabil cu gestionarea fondurilor de pre-aderare, potrivit unor surse din cadrul ministerului contactate de Rompres. Un înalt funcţionar public îi va prelua atribuţiile de Ofiţer de Autorizare a Proiectelor, conform procedurilor PHARE. Vor rămâne doi secretari de stat: unul responsabil cu programele de vecinătate, instrumentul politicii europene de vecinătate la Marea Neagră şi pregătirea pentru aderare, iar celălalt răspunde de fondurile structurale, strategia Lisabona, Planul de Dezvoltare Durabilă şi Armonizarea Legislativă.