Exim Banca Românească a lansat un nou produs de asigurare în numele şi în contul statului român - Asigurarea verde - asociată proiectelor de export pe termen mediu şi lung care contribuie la reducerea impactului schimbărilor climatice în sectoare precum producţia de energie durabilă, proiecte de remediere în uzine de combustibili fosili, eficienţa energetică, proiecte de captare, utilizare şi stocare a carbonului, transportul, distribuţia şi stocarea energiei, hidrogen curat şi amoniac curat, procese de producţie cu emisii reduse, transport cu emisii zero şi emisii reduse, conform unui comunicat de presă al băncii.
Produsul, oferit de Exim Banca Românească în calitate de agenţie de credite la export a României, se adresează companiilor româneşti care derulează astfel de proiecte, direct sau în calitate de sub-contractori în cadrul unor tranzacţii internaţionale complexe.
Asigurarea permite recuperarea a până la 85% din pierderile rezultate din contractele de export şi acoperă riscurile comerciale şi politice din ţara de destinaţie a exportului, inclusiv riscuri de forţă majoră determinate de războaie, războaie civile, revoluţii, revolte, tulburări sociale, alte evenimente similare, care au loc în ţara debitorului.
Prin asigurarea verde exportatorii români vor beneficia de aceleaşi condiţii oferite de agenţiile de credite la export din statele membre Uniunii Europene şi OCDE, în contextul demersurilor actuale ale României de aderare la această organizaţie şi al rolului Exim Banca Românească de punct focal naţional pentru activitatea de susţinere oficială a creditelor la export.
Noua asigurare completează portofoliul de produse oferite în cadrul activităţii de mandat destinate combaterii efectelor schimbărilor climatice, care cuprinde şi o schemă de garantare în condiţii de piaţă prin care se urmăreşte facilitarea accesului la finanţare al companiilor de proiect/Special Purpose Vehicles (SPV) implicate în proiecte de energie regenerabilă (garanţia verde).
Garanţia, care poate acoperi până la 80% din valoarea finanţării, se asociază creditelor acordate de băncile comerciale pentru implementarea proiectelor de investiţii care contribuie la îndeplinirea obiectivelor Pactului verde European, ca strategie de creştere sustenabilă a economiei Europei şi combaterea schimbărilor climatice, în concordanţă cu angajamentele Uniunii Europene, inclusiv a obiectivelor naţionale stabilite in Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, componenta "Energie"(PNRR-E).
Exim Banca Românească este o bancă universală 100% românească, aflată în top 10 cele mai mari instituţii de credit după active. Banca oferă clienţilor săi, persoane fizice şi juridice, o gamă largă de produse şi servicii, adaptate nevoilor acestora. Independent de componentele specifice unei bănci universale, Exim Banca Românească continuă să acţioneze pe segmentul garanţiilor şi asigurărilor de stat, conform mandatului primit din partea statului român.