EximBank a finalizat achiziţia Băncii Româneşti S.A. (BROM), oferta înaintată fiind parte a acordului încheiat în luna iunie 2019 între EximBank şi Naţional Bank of Greece (NBG) privind achiziţia participaţiei acesteia de 99,28% în acţionariatul BROM.
În urmă achiziţiei, EximBank intră pe atractiva piaţă de retail din România, devenind o bancă universală cu servicii complete şi continuând să îşi îndeplinească misiunea pe termen lung prin susţinerea şi promovarea dezvoltării economice a României.
Noua entitate se va situa printre primele 10 bănci din România, având o cotă de piaţă de aproximativ 3%.
Traian Halalai, preşedintele executiv al EximBank, a declarat:"Prin achiziţia Băncii Româneşti, EximBank îşi îmbunătăţeşte serviciile acordate clienţilor locali şi îşi creşte capacitatea de susţinere a dezvoltării economiei româneşti. Cota de piaţă a BROM, un management performant şi un nivel bun de solvabilitate şi lichiditate completează punctele forte ale EximBank, împreună urmând să fim şi mai puternici. Sunt încrezător că toate aceste elemente definitorii, unificate la finalul procesului de integrare ce urmează, vor crea o instituţie de referinţă pe piaţă financiar-bancară ce va răspunde mai bine cerinţelor clienţilor noştri".
J.P. Morgan Securities plc a acţionat în calitate de consultant financiar unic în cadrul tranzacţiei. EximBank a mai fost asistată de către Pricewaterhouse Coopers Management Consultants SRL, în timp ce Linklaters LLP a fost consultantul juridic pe plan internaţional, iar Bulboacă&Asociaţii SCA a asigurat asistenţă juridică pe plan local.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.01.2020, 14:08)
Multumim pentru informare!
In acelasi timp rog ziarul Bursa, ca suplimentar preluarii comunicatului Eximbank, sa revina cu articol(e) suplimentar(e) in care sa mentioneze:
- punctul de vedere al ministrului de finante si primului ministru
- valoarea tranzactiei
- cat din valoare reprezinta datoria Bancii Romanesti catre banca mama NBG
- pretul a fost platit? Daca da, care este sursa fondurilor?
- daca e vorba de imprumut, de la cine a fost contractat si in ce conditii?
- care este calendarul si planul de asezare si dezvoltare al noii institutii, realizat de viitoarea conducere (probabil Lucian Anghel etc).
Vorbim de bani publici, nu putini si de o tranzactie derulata in conditii minime de transparenta, care au determinat mai multe semne de intrebare. Multumesc!