Există o doză importantă de emoţie în piaţa americană, cred analiştii

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 februarie 2021

Există o doză importantă de emoţie în piaţa americană, cred analiştii

S&P 500 - cu mult peste maximul pre-pandemie, de acum douăsprezece luni

Claudiu Cazacu, XTB România: "Consider că există riscul unei corecţii consistente destul de curând"

Intervenţiile în pieţe distorsionează percepţia faţă de risc a investitorilor, este de părere Dragoş Cabat, analist CFA

După exact un an de când a atins maximul pre-pandemie de 3.386 de puncte, indicele S&P 500 a încheiat săptămâna trecută la 3.906 puncte, cu 15,4% peste nivelul din 19 februarie 2020, faţă de care coşul de acţiuni a marcat cel mai rapid plonjon în "bear market" din istorie, urmat de cea mai rapidă recuperare şi atingerea de noi recorduri.

Faţă de minimul din martie, indicele urcat cu aproape 75%, iar de la începutul acestui an S&P 500, care chiar săptămâna trecută a atins un nou maxim istoric intra-day de 3.950 de puncte, are un avans de 4%.

A fost o mişcare susţinută în primul rând de intervenţia Rezervei Federale şi a Guvernului SUA care au luat măsuri monetare şi fiscale de o magnitudine nemaiîntâlnită, precum şi de ascensiunea companiilor de tehnologie, printre puţinele beneficiare ale acestei crize, dar specialiştii consultaţi de ziarul BURSA consideră că în prezent există o doză semnificativă de emoţie în piaţa americană.

Claudiu Cazacu, XTB România: "Cred că optimismul pieţei a fost până la un punct justificat de evoluţia economiei reale"

Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România, ne-a declarat: "Privind în urmă, vedem că scăderile au fost deosebit de abrupte, prefigurând o situaţie dramatică în economie. Practic, am avut o scădere amplă, dar cu perspective importante de recuperare. Astfel, cred că optimismul pieţei a fost până la un punct justificat de evoluţia din economia reală".

Dar, în momentul în care apar transformări profunde în societate, apar şi unele modificări ale predispoziţiilor emoţionale ale oamenilor, a spus analistul XTB, adăugând: "În prezent, se popularizează câştiguri importante obţinute din investiţii în burse, apar poveşti de succes cum este Tesla, diferite companii din tehnologie etc. Iar toate acestea îi fac pe cei care stau pe margine să se întrebe dacă nu cumva ratează ceva. Este o tendinţă care nu-i afectează doar pe investitorii de retail, pentru că şi în deciziile fondurilor există o componentă umană. Astfel, consider că în momentul de faţă în piaţă există o doză importantă de emoţie (dificil de cuantificat), predominantă fiind dorinţa de a participa la câştiguri".

Practic, din punctul său de vedere, deşi piaţa a anticipat corect şi raţional direcţia economiei, totuşi viteza de ajustare a cotaţiilor pare să o fi luat înaintea derulării evenimentelor din economia reală.

"Este un decalaj care istoric s-a corectat întotdeauna, iar corecţia poate apărea în două moduri. Fie evoluţia economiei va fi absolut spectaculoasă, cu mult peste ceea ce ne imaginăm în prezent. Fie cotaţiile se apropie de realitatea economică, care nu este cea pe care o descriu acum", ne-a spus Claudiu Cazacu, adăugând: "Din punctul meu de vedere, în momentul de faţă este mai probabilă a doua variantă, adică consider că există riscul unei corecţii consistente a pieţei destul de curând".

Este o estimare pe care analistul XTB a făcut-o şi mai demult, când anticipa că până în primăvară va apărea o astfel de corecţie a bursei din Statele Unite.

"Deocamdată nu s-a întâmplat, dar din punctul meu de vedere situaţia nu s-a schimbat. Timing-ul este dificil de realizat, dar cred că la un moment dat investitorii îşi vor da seama că poate s-a mers un pic prea departe", a spus Claudiu Cazacu, care a conchis: "Iar dacă această ajustare a preţurilor nu apare, cred că este destul de puţin probabil ca pieţele să se liniştească (n.r. să intre într-o consolidare). Poate că ar fi cea mai înţeleaptă opţiune, pentru a vedea relitatea economică care vine din urmă, dar ţinând cont de natura umană şi de nivelul de implicare din prezent mi se pare puţin probabil". 

Anul trecut, după căderea din februarie-martie, trendul ascendent descris de S&P 500 a avut o singură perioadă de consolidare, în septembrie - octombrie, fază pe care a depăşit-o în urma anunţului privind eficacitatea ridicată a vaccinului împotriva Covid-19 dezvoltat de Pfizer şi BioNTech.

Dragoş Cabat, CFA România: "Se tranzacţionează pe ideea că Fed-ul va introduce în pieţe oricât de mulţi bani va fi nevoie"

Dragoş Cabat, analist CFA, este de părere că în momentul de faţă se tranzacţionează pe ideea că Rezerva Federală va introduce în pieţe oricât de mulţi bani va fi nevoie, iar politica fiscală se va acomoda astfel încât să nu apară derapaje mari în economie.

"Investitorii par să vadă numai părţile bune, nu şi cele mai puţin bune. Această intervenţie în pieţe, această lichiditate în exces, nu mai este percepută ca având potenţal de inflaţie ci doar ca lichiditate. Investitorii văd că dobânzile sunt mici, dar nu şi că la un moment dat acei bani vor trebui să fie daţi înapoi, să fie scoşi din piaţă, ceea ce s-ar putea să aibă şi efecte negative. Or, toate aceste intervenţii distorsionează percepţia faţă de risc", ne-a spus Dragoş Cabat.

Din punctul său de vedere, în momentul de faţă piaţa este dominată într-o proporţie mult mai mare de emoţie, pentru că raţional privind lucrurile, urmează o perioadă în care multe industrii vor trebui să se ajusteze la noile condiţii create de pandemie.

"Dar, astfel de aspecte par să fie puţin luate în calcul de investitorul obişnuit", a punctat analistul CFA.

S&P 500 poate creşte în timp doar cu ajutorul companiilor mari din tehnologie, spune Carter Worth, analist tehnic la Cornerstone Macro

Săptămâna trecută, S&P 500 a avut un declin de 0,7%, în contextul în care sectoarele care performează în faza de recuperare economică - financiar, companii aeriene sau industriale - au urcat, în timp ce acţiunile companiilor de creştere şi din tehnologie au scăzut, conform CNCB.

De la începutul lunii septembrie a anului trecut şi până în prezent, S&P 500 s-a apreciat cu aproape 11%, în timp ce titlurile unor giganţi din tehnologie au coborât. Acţiunile Amazon s-au depreciat cu 7%, cele ale Adobe cu 9% iar titlurile Facebook cu 11%.

"În ultimul an, an şi jumătate, aceste acţiuni au fost destul de corelate, fiind tratate ca o clasă de active", a spus Carter Worth, Chief Market Technician al Cornerstone Macro, la CNCB.

Conform analistului, statistic, din 1989 până în prezent, când tehnologia a fost în scădere, în orice zi sau săptămână, S&P 500 a scăzut în 80% din cazuri şi când S&P 500 Growth a coborât, S&P 500 a coborât în 93% din cazuri.

"Indicele poate creşte în timp doar dacă aceste mari nume participă", a spus Worth, făcând referire la companii precum Apple, Microsoft, Amazon, Facebook sau Alphabet (compania mamă a Google).

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Piețele vor face lăsate să crească cât timp acționează că aspiratoare de moneda reală din economie. Băncile centrale au nevoie de astfel de aspiratoare de economii stagnante la saltea pentru a le volatiliza in piețele financiare și a ajusta astfel pe seama micilor speculatori privati o parte din cantitatea de monedă falsă existența in economie. Altfel, băncile centrale nu prea au cum sa scoată la lumină ceea ce ascund oamenii la saltea văzând tembelismul fascist-totalitar care se petrece pe planetă.

    Atât bursa cât și crypto sunt gauri negre pentru economiile privatilor dar va apărea în curând ideea neo-marxista ca micilor speculatori sa le fie interzis prin lege accesul la piețele speculative (exista o astfel de idee în laboratoarele totalitarismului de la WEF) 

    1. Bingo

      "va apărea în curând ideea neo-marxista ca micilor speculatori sa le fie interzis prin lege accesul la piețele speculative (exista o astfel de idee în laboratoarele totalitarismului de la WEF) "

      da, confirm informatia, am intalnit-o si eu.

      retailerii vor fi impinsi catre fondurile de investitii dinspre actiuni  

      Confirmi prostia, evident. Nu esti speculator nici macar pe demo, habar n-ai ce-i aia BVB, de bursele mari nu mai vorbim, unde orice prost isi poate face cont prin sute de intermediari. Il confirmi duios pe pacientu' de la balaceanca, care uneori are sclipiri izolate de inteligentza. Nu e cazu' acum.

      Retailerii sunt numiti cu simpatie "carne de tun" pe CFD-uri, de obicei o iau in freza. De revolta lor de pe Reddit n-ai citit, pseudo-banksterule? 

      gata! :) ma las de postat pe Bursa, imi dau azi demisia de unde lucrez si ma duc sa ma angajez la mina de carbuni - lider sindical

      :)))

    O fi emotie dar atat timp cat actiunile nu au concurenta la investitii nu vad o prabusire totala a burselor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb