Experţi Eurostat vin să discute cu Guvernul despre deficit

F.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 28 aprilie 2011

Gheorghe Ialomiţianu, ministrul Finanţelor

Gheorghe Ialomiţianu, ministrul Finanţelor

O echipă de experţi ai Eurostat va veni la Bucureşti la sfârşitul lunii mai pentru a discuta cu autorităţile române despre deficitul bugetar de anul trecut, iar astfel de vizite s-ar putea repeta lunar, la finele lunilor iunie şi iulie, potrivit secretarului de stat la Finanţe, Gheorghe Gherghina.

Într-o conferinţă susţinută, miercuri, la sediul Guvernului, ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, şi secretarul de stat Gheorghe Gherghina au insistat asupra faptului că Guvernul "a dat dovadă de bună credinţă şi o colaborare foarte bună" cu Eurostat şi că nu a transmis date inexacte, fiind primul preocupat să afle realitatea, anunţă Mediafax.

"Noi am avut mai multe runde, sunt vreo trei runde. Ultima rundă nu a avut loc, pentru că au apărut acele discrepanţe între cifra stabilită de Institutul Naţional de Statistică şi Banca Naţională, pentru că se referă la rezultatul financiar ce urma să fie cuprins în deficitul bugetar, respectiv 0,4 Institutul Naţional de Statistică şi 0,2 Banca Naţională. Nu a mai avut loc runda a treia, unde trebuia să se lămurească nişte lucruri. Erau nişte întrebări, de exemplu, de ce au mai apărut arierate la sănătate, de ce am capitalizat Fondul de Garantare, legat de IFN-uri, deci mai sunt nişte răspunsuri. Au mai apărut nişte lucruri de lămurit şi vor fi lămurite la Bucureşti", a spus ministrul Finanţelor.

Întrebat de jurnalişti când va veni această echipă de specialişti, secretarul de stat Gheor-ghe Gherghina a arătat că o primă vizită va avea loc la sfârşitul lunii mai.

"La sfârşitul lunii mai, şi este posibil să vină apoi şi pe la sfârşitul lunii iunie, şi pe la sfârşitul lunii iulie", a spus Gherghina.

Eurostat a anunţat marţi că are rezerve în privinţa calităţii datelor raportate de Româ-nia referitoare la deficitului bugetar de anul trecut, calculat după standardele ESA95, invocând printre cauze incertitudinea legată de impactul unor companii publice asupra deficitului.

Ulterior, Statistica a anunţat că Ministerul Finanţelor a început verificarea datelor raportate de către companiile de stat, la care urmează să participe şi experţi ai Băncii Naţionale a României şi INS.

Tănăsescu: FMI nu are "categoric" dubii privind calitatea datelor referitoare la deficitul bugetar

Fondul Monetar Internaţional nu are "categoric" niciun dubiu faţă de calitatea datelor transmise de România în privinţa deficitului bugetar din 2010, a declarat reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu.

"Are Fondul vreun dubiu vizavi de calitatea datelor pe care România le-a prezentat? Răspunsul meu este categoric nu. Datele au fost verificate, sunt corecte, conform definirii deficitului bugetar consolidat, aşa cum a fost el în termenii pe care noi i-am negociat atât cu Fondul, cât şi cu Comisia Europeană, înainte de a se lua această decizie de includere a unor companii ale statului în deficitul bugetului general consolidat", a afirmat Tănăsescu pentru RFI.

Ialomiţianu trimite Corpul de Control la CFR Infrastructură şi Termoelectrica

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat că a cerut Corpului de Control al ministerului să verifice situaţia contabilă din 2007-2008 la CFR Infrastructură şi Termoelectrica, deoarece există suspiciuni că bugetele nu au fost trimise pentru aprobare Guvernului.

"Am trimis Corpul de Control al ministerului la ambele companii", a spus Ialomiţianu, citat de Mediafax.

Surse participante la şedinţa de ieri a Guvernului au declarat că ministrul Finanţelor i-a spus premierului că are informaţii "foarte grave", potrivit cărora bugetele din 2007 şi 2008 ale companiilor CFR Infrastructură şi Termoelectrica nu au fost aprobate de Guvern, iar bilanţurile contabile aferente acelor ani nu au fost depuse.

Discuţia dintre premierul Emil Boc şi ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a avut loc în contextul în care membrii Guvernului discutau despre modul în care Eurostat a făcut referire la deficitele Termoelectrica şi CFR Infrastructură.

"Ministrul a anunţat în Guvern că echipe ale Corpului de Control al Ministerului de Finanţe au început să verifice situaţia contabilă a celor două companii", au arătat sursele citate.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb