Gruparea Statul Islamic (ISIS) le plăteşte până la 10.000 de dolari celor care reuşesc să convingă voluntari să meargă în Siria, au declarat vineri la Bruxelles experţi ai Naţiunilor Unite, la sfârşitul unei anchete realizate în Belgia, relatează AFP, conform Agerpres.
Avocata poloneză Elzbieta Karska, care conduce un grup de lucru al ONU privind activităţile luptătorilor străini care pleacă în zonele de conflict, a confirmat că Statul Islamic a recurs la reţelele de socializare şi la reţele informale (familii, prieteni etc.) pentru a recruta noi jihadişti în Belgia.
Aceşti intermediari, care se află deseori în Siria, "sunt plătiţi în funcţie de numărul persoanelor recrutate şi de faptul că recruţii lor se căsătoresc după aceea", a precizat grupul de experţi ai ONU într-un raport preliminar prezentat presei la Bruxelles.
"Am fost informaţi de cazuri în care cei care recrutează sunt plătiţi cu 2.000 sau 3.000 de dolari până la 10.000 de dolari, în funcţie de persoana recrutată. Acest lucru depinde de capacităţile persoanei recrutate. Dacă este vorba despre cineva cu un nivel ridicat de educaţie, precum un informatician sau medic, cel care îl recrutează este plătit mai mult", a declarat Karska, care a condus misiunea de anchetă de o săptămână în Belgia.
"Sunt plătiţi de Daesh" (acronimul arab pentru ISIS), a afirmat un alt membru al delegaţiei ONU, chiliana Patricia Arias. "Atunci când există un contact personal direct, radicalizarea este mai rapidă", a mai spus ea.
Profilurile combatanţilor sunt "diverse", însă vârsta lor medie este de aproximativ 23 de ani. "De asemenea, numărul femeilor care pleacă este în creştere", se precizează în raport.
În ceea ce priveşte motivaţiile, ele sunt variate: "credinţa religioasă", "motive umanitare" sau "dorinţa de aventură".
Cu cifre variind între "375 şi 500 de luptători", potrivit statisticilor furnizate de autorităţile belgiene experţilor ONU, Belgia este ţara membră UE de unde provin cei mai mulţi jihadişti plecaţi în Siria sau Irak, proporţional cu populaţia sa.