Experţii CE caută soluţii pentru creşterea tranzitului cerealelor ucrainene

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Politică / 1 septembrie 2023

Experţii CE caută soluţii pentru creşterea tranzitului cerealelor ucrainene

English Version

O echipă de experţi ai Comisiei Europene se află astăzi şi mâine în ţara noastră pentru a discuta despre creşterea capacităţii de transport a mărfurilor ucrainene pe Dunăre către portul Constanţa. Comisia Europeană a instituit o platformă comună de coordonare privind exporturile din Ucraina, pentru a colabora îndeaproape cu ţări printre care România, Moldova şi Ucraina în vederea îmbunătăţirii tranzitului şi a fluxului de mărfuri dinspre şi înspre Ucraina de-a lungul culoarelor de solidaritate.

Platforma funcţionează bine în ceea ce priveşte soluţiile practice de eliminare a blocajelor şi de accelerare a traficului pentru a permite Ucrainei să exporte cereale prin UE ca alternativă la porturile de la Marea Neagră, după ce Rusia a părăsit Iniţiativa privind exportul de cereale prin Marea Neagră şi ameninţă transporturile de pe Marea Neagră.

În cadrul activităţii platformei, o echipă de experţi a Comisiei Europene condusă de Michael Hager, şeful de cabinet al vicepreşedintelui executiv Valdis Dombrovskis, se află în aceste zile la Constanţa şi Galaţi, pentru a verifica cele două porturi, dar şi canalul Sulina. Programul include vizite la instalaţiile portuare şi reuniuni cu părţile interesate relevante, printre care autorităţi, operatori, transportatori şi comercianţi. Discuţiile se vor axa, printre altele, pe mijloacele de soluţionare a blocajelor, de sporire a capacităţii de manipulare, de îmbunătăţire a tranzitului şi de simplificare a procedurilor şi a controalelor.

La Galaţi, echipa de experţi va vizita portul şi se va întâlni cu reprezentanţi ai Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos, ai autorităţilor portuare Galaţi şi ai piloţilor. La Constanţa, echipa de experţi va vizita portul Constanţa şi se va întâlni cu reprezentanţi ai Guvernului României, ai autorităţii portuare Constanţa şi ai autorităţii vamale. De asemenea, delegaţia se va întâlni cu reprezentanţi ai operatorilor, ai transportatorilor şi ai comercianţilor de cereale din portul Constanţa.

Preşedintele Klaus Iohannis a precizat la începutul acestei săptămâni, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, că prin ţara noastră au fost tranzitate peste 22,5 milioane tone de produse agricole ucrainene.

Spre deosebire de alte state din regiune, România continuă să faciliteze tranzitul cerealelor ucrainene, inclusiv prin noua rută de transport comercial care vizează navigarea vaselor comerciale prin apele teritoriale ale ţării noastre, până în portul Constanţa, unde grânele din ţara vecină sunt transferate pe nave de capacitate mai mare decât cele care pot naviga pe braţele Sulina şi Chilia sau pe Canalul Dunăre-Marea Neagră.

Amintim că Polonia şi Slovacia au declarat că vor mai permite tranzitul cerealelor ucrainene pe teritoriul lor doar dacă statele din vest vor prezenta contracte ferme încheiate cu companiile ucrainene. Tranzitul va fi aprobat doar pentru cantităţile de cereale trecute în contractele respective, pentru a nu perturba piaţa internă.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Si trebuie,

    altfel STAINII de ce au cumparat atat pamant arabil in Ucraina,

    sa nu realizeze profitul sfant ?! 

    Sa caute, sa nu mai ieșim noi în paguba.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb