Patru experţi în inteligenţă artificială şi-au exprimat îngrijorarea, după ce munca lor a fost menţionată într-o scrisoare deschisă, semnată de Elon Musk şi alte personalităţi, care cer o pauză urgentă a cercetărilor în acest domeniu, din cauza riscurilor pentru umanitate pe care le implică, informează News.ro.
Scrisoarea, datată 22 martie şi care a fost semnată de peste 1.800 de persoane până vineri, cere o întrerupere de şase luni a dezvoltării de sisteme "mai puternice" decât noul GPT-4 al OpenAI, susţinut de Microsoft, care poate purta o conversaţie umană, compune cântece şi să efectueze rezumate ale unor documente lungi. De când predecesorul GPT-4, ChatGPT, a fost lansat anul trecut, companiile rivale s-au grăbit să lanseze produse similare.
Scrisoarea deschisă spune că sistemele AI cu "inteligenţă umană competitivă" prezintă riscuri profunde pentru umanitate, citând 12 cercetări ale unor experţi, inclusiv cadre universitare, precum şi actuali şi foşti angajaţi ai OpenAI, Google şi ai subsidiarei sale DeepMind.
Grupuri ale societăţii civile din SUA şi UE au exercitat presiuni de atunci asupra parlamentarilor, să frâneze cercetările OpenAI, arată sursa.
Criticii au acuzat Institutul Viitorul Vieţii (FLI), organizaţia din spatele scrisorii, finanţată în principal de Fundaţia Musk, că acordă prioritate scenariilor apocaliptice imaginate, faţă de preocupările mai imediate legate de inteligenţa artificială, cum ar fi prejudecăţile rasiste sau sexiste care sunt programate în maşini. Printre cercetările citate s-a numărat "On the Dangers of Stochastic Parrots", o lucrare binecunoscută, în colaborare cu Margaret Mitchell, care a supravegheat anterior cercetările etice AI la Google.
Mitchell, acum om de ştiinţă etic la firma de inteligenţă artificială Hugging Face, a criticat scrisoarea, spunând că nu este clar ce este considerat "mai puternic decât GPT4".
"Tratând o mulţime de idei îndoielnice ca fiind un dat, scrisoarea afirmă un set de priorităţi şi o naraţiune despre AI care este în beneficiul susţinătorilor FLI. Ignorarea daunelor active chiar acum este un privilegiu pe care unii dintre noi nu îl avem", a spus ea.
Coautorii ei, Timnit Gebru şi Emily M. Bender, au criticat scrisoarea pe Twitter, Bender descriind unele dintre afirmaţiile sale ca fiind "dezlănţuite".
Preşedintele FLI, Max Tegmark, a declarat că această campanie nu a fost o încercare de a împiedica avantajul corporativ al OpenAI. "Este destul de hilar. Am văzut oameni spunând: Elon Musk încearcă să încetinească competiţia. Nu este vorba despre o singură companie", a spus el, adăugând că Musk nu a avut niciun rol în redactarea scrisorii.
Shiri Dori-Hacohen, profesor asistent la Universitatea din Connecticut, a fost, de asemenea, deranjată că munca ei este menţionată în scrisoare. Anul trecut, ea a fost coautoare a unei lucrări de cercetare în care susţine că utilizarea pe scară largă a inteligenţei artificiale prezintă deja riscuri serioase.
Cercetarea ei a susţinut că utilizarea actuală a sistemelor AI ar putea influenţa luarea deciziilor în legătură cu schimbările climatice, războiul nuclear şi alte ameninţări existenţiale.
Ea a declarat că: "AI nu trebuie să atingă inteligenţa la nivel uman pentru a exacerba aceste riscuri". "Există riscuri nonexistenţiale care sunt, cu adevărat, foarte importante, dar care nu primesc acelaşi fel de atenţie la nivel de Hollywood".
Dan Hendrycks, directorul Centrului pentru Siguranţă AI din California, care a fost şi el menţionat în scrisoare, a susţinut conţinutul acesteia, spunând că este rezonabil să ia în considerare evenimentele de lebădă neagră - cele care par puţin probabile, dar care ar avea consecinţe devastatoare.
Scrisoarea deschisă a avertizat, de asemenea, că instrumentele AI generative ar putea fi folosite pentru a inunda internetul cu "propaganda şi neadevăr".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.04.2023, 15:25)
Campania nu este ANTI AI!
Este Pro Reglementare - siguranta - control - tranzitie echitabila .....
s c cret
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.04.2023, 17:31)
pentru reglementare asa cum este normal. Si pentru pastrarea locurilor de munca. Cu pasi repezi omenrea se transforma intr-o masa de asistati sociali, pentru ca job-urile vor fi tot mai rare. Populatia este saracita pezi ce trece prin scumpiri, dobanzi mari, facturi la energie tot mai mari in timp ce bogatii acumuleaza tot mai mult. Si ar mai vrea nici macar pensia aia amarata, pentru care ai contribuit o viata intreaga sa nu ti-o mai dea.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.04.2023, 19:54)
Este o tampenie care va cadea. Nu poti impune taxe pe roboti dupa cum nu ai impus nici taxe pe ciocane rotopercutoare. Cat dura inainte sa demolezi un zid cu dalta si tarnacopul? 10 oameni si 10 zile? Si cu ajutorul acestui instrument, 1 om si 1 zi? Si? Am impus taxe pentru locurile de munca pierdute prin mecanizare?
Nu.
Hai, lasati tampeniile. AI va inlocui omul si ma bucur ca va face asta. Abia astept sa vad occidentul imbuibat cum sta la cerseala.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.04.2023, 01:17)
Problema lu domnu vizionar Musk e ca a pierdut startul in aceasta noua tehnologie. Pe care n-a vazut-o venind.
Ocupat fiind cu masini electrice, baterii, SpaceX (hyperloop e doar preludiul la teleportare), tehnologii care n-ar fi prins piata fara decizie politica, acum vrea si o felie din tortul AI. Pentru ca merita.
Deci, daca nu primeste felia, AI e coliva. Daca isi ia tainul, e tort.