Actualizare 16:09 Ministerul Energiei propune venituri cu 300 lei mai mari pentru minerii de la Crucea
Condiţiile din protocolul semnat cu minerii de la mina Crucea vor putea fi îndeplinite în iunie. Până atunci, Ministerul Energiei propune o creştere cu 300 lei a veniturilor, a declarat astăzi ministrul de resort, Andrei Gerea, citat de presă.
"Undeva în iunie, vom avea toate condiţiile din protocol îndeplinite. Suntem în dialog cu dânşii. Nu o să stăm ca oamenii aceia să rămână în mină", a declarat Gerea, după şedinţa Comisiei pentru Transporturi şi Energie din Senat.
Mărirea de venituri propusă de minister este de 300 lei. Totuşi, minerii vor aplicarea unor clase salariale care să poată fi luate în considerare la calcularea pensiei, din cauză că 200 dintre mineri sunt în prag de pensionare.
Ministrul Antrei Gerea a explicat: "Îmi pare rău că s-a ajuns aici. Eu am făcut apel la înţelegere. Acel protocol a fost o bază de lucru la momentul respectiv. Au fost consultaţi, mai ales conducerea companiei şi cu acordul conducerii companiei. S-a constatat că ar fi putut exista resurse financiare, după care s-a semnat un proces verbal de către conducerea companiei şi semnatarii acelui protocol, în afară de Ministerul Energiei, prin care s-a prins o prevedere potrivit căreia aplicarea protocolului se va face exact în momentul în care vor exista resursele bugetare, pentru că, la momentul respectiv, protocolul nu putea să aibă aplicare imediată. Noi am propus o mărire a veniturilor până la momentul când se putea face această operaţiune din punct de vedere legal - şi anume, mărirea bazei salariale".
---
Actualizare 13:25 Directorul Companiei Naţionale a Uraniului a demisionat
Directorul general al Companiei Naţionale a Uraniului (CNU), Ioan Moraru, a demisionat din funcţie, astăzi, după întâlnirea cu ministrul Energiei, Andrei Gerea, Moraru susţinând că demisia nu are legătură cu discuţiile purtate cu demnitarul sau cu protestele minerilor de la Crucea, transmit surse din presă.
"Motivele sunt personale şi unilaterale", a spus Ioan Moraru, adăugând că a convenit cu ministrul ca, până la numirea unui nou director general, domnia sa să gestioneze în continuare activitatea societăţii.
Ieri seară, presa locală a scris că ministrul Andrei Gerea şi-a exprimat nemulţumirea din cauza felului în care s-au materializat prevederile protocolului agreat în ianuarie şi că directorul CNU ar trebui să demisioneze.
---
Circa două sute de mineri, care s-au blocat încă de ieri în subteran, continuă protestul, în această dimineaţă, şi aşteaptă ca, până la ora 14, revendicările să le fie soluţionate, ameninţând că, în caz contrar, vor intra în greva foamei şi îşi vor lua soţiile sau copiii alături de ei, în subteran, scriu surse din presă.
Protestatarii doresc punerea în aplicare a protocolului semnat pe 30 ianuarie cu ministrul Energiei, Andrei Gerea.
Minerii s-au blocat atât în zona troiţei din mina Crucea (care nu se află în zona de exploatare), cât şi în mina Botuşana, în zona de exploatare, în timp ce alţii protestează în zona atelierelor.
Directorul Companiei Naţionale a Uraniului (CNU), Ioan Moraru, va discuta, în această dimineaţă, la Ministerul Energiei, cu Andrei Gerea, despre soluţii pentru încetarea conflictului.
Şeful CNU a declarat că le-a propus minerilor o creştere salarială cu 5,2-5,5%, ceea ce nu i-a mulţumit pe protestatari, care doresc să fie aplicată prevederea stabilită în protocolul semnat de Gerea.
Printre revendicările minerilor, pe care aceştia le consideră minimale, sunt incluse unele vizând salarizarea, asigurarea biletelor de tratament şi schimbarea bazei de calcul a pensiilor, în condiţiile în care speranţa de viaţă a unui miner din acest domeniu este de puţin peste 50 de ani.