Explozia preţului la energie va avea efecte economice şi sociale riscante

Andreea Paul
Materii Prime #Energie / 24 iulie 2017

Andreea Paul (Sursa foto: Facebook)

Andreea Paul (Sursa foto: Facebook)

Am scris acest text vineri seară, când toată lumea e cu gândul la weekend, dar totuşi ridic o tema cheie şi foarte gravă: preţul la energie creşte exploziv, ceea ce va duce curând la creşterea facturilor la producători cu 10% şi la populate cu 20% în medie. Azi mă uităm la cotaţiile preţurilor de baza ale energiei la OPCOM şi văd 279,89 lei/MWh, iar acum un an, pe 21 iulie 2016 acelaşi preţ era de 162,54 lei/MWh (vezi dovadă ataşată). Creşterea preţului este explozivă: cu 72%. Apoi, m-am uitat pe piaţă de cuplare şi văd că preţurile din România sunt aceleaşi cu Ungaria, dar semnificativ mai mari decât în Cehia sau Slovacia.

Cele mai grave efecte ale scumpirii energiei electrice sunt:

➢ Creşterea costurilor la utilităţi pentru consumatorul casnic şi întreprinderile mici şi mijlocii;

➢ Industriile primare cele mai afectate sunt: procesarea laptelui, cărnii şi a pâinii.

➢ Inflaţie;

➢ Diminuarea competitivităţii producătorilor locali;

➢ Scăderea încrederii investitorilor.

Ce se întâmplă?

Începând din ianuarie 2017 s-a produs un tsunami energetic. Afirmaţiile făcute de domnul ministru Toma Petcu, cum că "nu mai există cărbune disponibil" au dus la majorări uriaşe de preţ, de până la 150-200 EUR/MW, determinând insolvenţa unor companii din domeniul energetic.

De ce peste 80% din energia tranzacţionată din piaţă de energie este realizată de producători de stat şi preţurile cresc atât de accelerat?

Cam arată a manipulare a pieţei, iar pârghiile prin care acest lucru este posibil sunt multiple.

CAUZE

Caracteristicile monopolului manifestat în prezent în piaţă:

1. Lipsa transparenţei tranzacţiilor în PZU şi a modului în care cererea şi oferta se închid.

2. Nu se ştie cine sunt cumpărătorii, respectiv vânzătorii - aceste informaţii nu sunt publice.

3. Există semnalate oferte de vânzare - cumpărare pe aceleaşi intervale, propuse concomitent de către acelaşi participant, în scopul majorării preţului de închidere pe PZU.

4. Dreptul tacit al instituţilor de stat de a îşi retrage ofertele.

5. După închiderea pieţei, există un interval de 45 de minute despre care nu se oferă informaţii privind activitatea derulată pe PZU.

6. Cota de piaţă tranzacţionată pe PZU este peste normalul legal specific pieţei de tranzacţionare pentru ziua următoare.

7. Interpretarea articolului 23 din legea 123.

De unde vine blocajul pieţei?

Ordonanţa nr 24 din 31.03.2017 a blocat contractarea energiei, respectiv a certificatelor verzi, începând cu luna martie 2017, ceea ce a condus la creşterea preţului energiei electrice din surse regenerabile. În acest fel s-a creat blocajul accesului la piaţă, prin imposibilitatea încheierii contractelor bilaterale pentru certificatele verzi.

Cel puţin patru întrebări cheie ţin de producţie şi deformarea concurenţei de pe această piaţă şi cheamă răspunsurile clare ale autorităţilor statului:

1. Care este rolul dispecerului naţional în stabilirea condiţiilor de producere a energiei pentru unităţile dispecerizabile?

2. Care este statutul juridic al operatorului OPCOM în raport cu producătorii şi furnizorii şi în ce măsură este acesta imparţial cu jucătorii din pieţe?

3. Care este calificarea pieţii 4M (interconectată) şi care a fost rolul interconectării, având în vedere că preţurile sunt diferite pentru fiecare parte şi nicidecum comune.

4. Cum se explică că producţia de energie regenerabilă dispecerizabilă (prioritară în consumul României) depinde de ordinele dispecerului, chiar şi în condiţiile în care starea meteo şi starea reţelelor permit injecţia în SEN?

Detalii grafice ataşate:

- Comparaţie pieţe de energie europene

- Comparaţie preţuri OPCOM 2016 vs 2017

- Rezultate pe piaţa de cuplare: ROMÂNIA, UNGARIA, SLOVACIA, CEHIA

Am trimis această interpelare astăzi (vineri, n.r.) în numele INACO către ANRE, Ministerul Energiei, Consiliul Concurenţei, Premierului ţării şi consilierului pe probleme economice al Preşedinţiei şi am solicitat lămuriri.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Organismele statului care supraveghează activitățile din energie precum și cele care supraveghează activitatea asigurătorilor au, pe lângă salariile foarte mari(vezi doamne, ca sa reziste ispitei mitei) stipendii calculate procentual la încasări.Ei sunt deci,cointeresati de creșterea prețurilor. Apoi ajung printre cei de acolo numai personaje jucate pe ață de partide,interesate de "cotizații" grase ale acestora.Nu e suficient?

    Greu de dat si recunoscut raspunsul corect: Bijuteria ca este sistemul energetic national a ajuns pe mina porcilor. Din nou!

    Ce faci PSDule, zici ca dai amarastenilor un leu si de fapt te pregatesti sa le iei zece? 

    Structura din 100% cheltuieli de productie ale curentului 40% sunt ale producatorilor restul de 60% sunt la transportator (Transelectica) , distribuitor si furnizor (firme straine prin care s- au privatizat domeniile si care bat la poarta ANRE ca nu mai pot face activitatea!Nu stie nimeni ce profit au acestea si unde este dus! Havrilet este vandut de mult si nu a refuzat nicio data cresterile de tarifuri la acestea.Cum este posibil asa ceva! Tara fara conducere! Poporul a achitat implementarea eolienele si s-a spus ca o sa se eftineasca curentul! Acum este instalata o capacitate de cc 3000 MW ! unde este eftinirea?Sunt curios cine va raspunde la intrebarile Dnei Andreea!

    1. poate ne explica cineva ce face Anre si pe ce isi iau junii salariile imense. Din cate stiu ungurii au rascumparat de la Engie si eOn. noi nu ptem face la fel ? Sau la noi inca merge mitul cu investitorii straini salvatorii natiei ? iar firmele de consultanta, domeniu in care Romania intrece orice alta tara ( nu mai poti nici respira fara un studiu facut de o firma de consultanta, cum e ceava sotului foamnei osenne Paul) cum sa mai prospere, saracele ? Sri doarme in izmene si isi ia comidioanele

    pupincurista basista transformata de-al ei sot in baba vanda,du-te tanti la maramu si lasa vrajeala

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb