Export către Bulgaria al experienţei româneşti în domeniul obligaţiunilor municipale

Alina Ciobanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 mai 2005

Piaţa românească a obligaţiunilor municipale de după anul 2000 numără peste treizeci de emisiuni în mai puţin de patru ani, pe cînd în Bulgaria numărul este de numai şase, deşi emiterea de obligaţiuni municipale a început cu trei ani mai devreme.

"VMB Partners" SA, companie specializată în domeniul consultanţei financiare pentru municipalităţi, şi programul "Local Government Initiative -LGI" finanţat de către USAID Bulgaria au organizat săptamîna trecută o vizită de documentare pe tema obligaţiunilor municipale româneşti.

"VMB Partners" este iniţiatorul domeniului obligaţiunilor municipale în România, coordonînd în urmă cu patru ani emisiunile Mangalia şi Predeal şi continuînd cu consultanţa referitoare la peste douăzeci de finanţări ale autorităţilor locale prin credite obligatare şi bancare. Specialişti ai societăţii lucrează la dezvoltarea pieţei obligaţiunilor municipale în Bulgaria. În Bulgaria, sînt foarte puţine emisiuni de obligaţiuni nestandardizate şi se doreşte standardizarea lor. De asemenea, firma de consultanţă doreşte să activeze şi pe piaţa din Ucraina, care este la început în acest sector. Pentru acestă piaţă, "VMB Partners" va lucra pentru transparenţă şî dezvoltarea ei.

"Local Government Initiative", program finanţat de către USAID, are ca scop important dezvoltarea pieţei creditului municipal în Bulgaria.

Scopul acestei vizite în România a fost de a învăţa din experienţa românească în privinţa finanţării autorităţilor locale prin intermediul obligaţiunilor municipale.

Această "pîrghie financiară" a fost folosită de către autorităţile publice locale din România încă din perioada interbelică, printre primele proiecte financiare de acest fel au fost: Craiova în anul 1906 cu valoarea 5,14 milioane lei aur şi Bucureşti în anul 1921, în valoare de 100 milioane de lei.

Ca urmare a vizitei se doreşte exportul experienţei româneşti în Bulgaria, această vizită fiind destinată specialiştilor bulgari din domeniul financiar şi al autorităţilor locale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb