Exportul, pe agenda Camerei bucureştene

C.P.
Macroeconomie / 19 mai 2010

"Sectorul IMM continuă să sufere puternic din cauza crizei economice", a atras atenţia, la începutul săptămânii, Irinel Cristu, secretar de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA), în cadrul seminarului organizat de CCIB. Domnia sa a subliniat necesitatea luării unor măsuri de sprijin care să asigure o creştere a exportului pe baze solide, şi nu conjuncturale.

Importanţa unor pieţe precum India şi China a fost reliefată şi de dr. Eugen Dijmărescu, membru onorific al Camerei bucureştene, care a afirmat că "trebuie găsite soluţii la problemele apărute ca urmare a faptului că fluxurile de comerţ s-au schimbat radical". De asemenea, subliniind faptul că exportul are un rol multiplicator în economie, în contextul în care 80%-90% din comerţ este legat de creditare, domnia sa a tras un semnal de alarmă în ceea ce priveşte reglementările prudenţiale ce decurg din Acordul BASEL II, care conduc la dificultăţi serioase de creditare.

"Exportatorii au nevoie de stabilitatea preţurilor, au nevoie de predictibilitate. Pe exportatori îi deranjează variabilitatea cursului de schimb", a afirmat dr. Napoleon Pop, membru al Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR). Domnia sa a arătat că Banca Centrală nu stimulează în mod direct comerţul exterior, însă prin instrumentele sale poate stimula creditarea. "Politica monetară a BNR ajută la creşterea productivităţii muncii şi, pe termen lung, la creşterea competitivităţii exporturilor", a punctat Napoleon Pop.

Necesitatea orientării către statele extra-UE a fost subliniată şi de Corina Vulpeş, director în cadrul EximBank, care a afirmat că "statele BRIC (economiile emergente Brazilia, Rusia, India şi China) şi cele din Africa vor să lucreze cu România. Comunităţile de afaceri din aceste state vor să reintre în afaceri cu românii". În acest context domnia sa a vorbit despre produsele specifice ale EximBank, complementare celor oferite de băncile comerciale.

"Investiţiile străine au condus la creşterea gradului de specializare a producţiei, însă valoarea unitară a exporturilor a rămas relativ scăzută. De asemenea, este de remarcat gradul ridicat de concentrare a exporturilor - depindem de câteva companii", a punctat dr. Liviu Voinea, director executiv în cadrul Grupului de Economie Aplicată (GEA). Directorul executiv al GEA este de părere că o soluţie o poate reprezenta dezvoltarea clusterelor care pot contribui la scăderea costurilor şi la creşterea valorii adăugate a exporturilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb