Exporturile ruseşti prin gazoducte spre Europa au crescut cu 23% în iunie

S.B.
Materii Prime / 3 iulie

Exporturile ruseşti prin gazoducte spre Europa au crescut cu 23% în iunie

Livrările medii zilnice de gaze naturale ale Gazprom către Europa au crescut cu aproape 23% în iunie 2024, faţă de perioada similară a anului trecut, redresându-se după ce au atins cel mai scăzut nivel de după destrămarea Uniunii Sovietice, informează Agerpres.

Faţă de luna anterioară, livrările au înregistrat un declin de 8,6%.

Luna trecută, exporturile au fost mai scăzute decât în mai, pe fondul planificatelor lucrări de mentenanţă la gazoductul TurkStream, în perioada 6-9 iunie.

Exporturile medii zilnice prin conducte au scăzut la 81,8 milioane metri cubi (mcm) în iunie, de la 89,5 mcm în mai, dar sunt în creştere comparativ cu iunie 2023, când livrările s-au situat la 66,8 mcm.

Până acum în acest an exporturile de gaze naturale ale Gazprom către Europa au totalizat aproximativ 15,5 miliarde metri cubi (bcm).

Europa a încercat să renunţe la gazele ruseşti, dar mai multe state din Europa de Est continuă să le primească printr-o conductă care traversează Ucraina. Acordul care reglementează tranzitul gazelor ruseşti prin Ucraina expiră la finele acestui an. În contextul în care războiul continuă, majoritatea analiştilor se aşteaptă ca livrările de gaze ruseşti să fie oprite.

Gazprom şi-a majorat vânzările de gaze naturale în China, ale cărei importuri prin conducte de gaze ruseşti s-au situat anul trecut la 22,7 bcm, de aproape 1,5 ori mai mult decât nivelul de 15,4 bcm din 2022.

De la începutul lui 2023, Gazprom nu mai publică propriile statistici lunare şi nu a răspuns solicitărilor Reuters de a comenta informaţiile.

În 2022, Rusia a livrat în total aproximativ 63,8 bcm gaze în Europa, prin diverse rute, conform datelor Gazprom şi calculelor Reuters. Volumul a scăzut cu 55,6% anul trecut, la 28,3 bcm. La nivelul de vârf din 2018-2019, fluxurile anuale către regiune se situau între 175 bcm şi 180 bcm.

Conform raportului anual al companiei ruse de stat publicat luna aceasta, producţia de gaze naturale a Gazprom Group s-a redus anul trecut cu 13%, la nivelul scăzut record de 359 miliarde metri cubi (bcm), de la 412,94 bcm în 2022.

Producţia de gaze naturale a scăzut cu aproape o treime, de la 515 bcm în 2021 la cel mai redus nivel de la înfiinţarea companiei, în 1989, de către Ministerul Industriei Gazelor.

Gazprom a raportat pierderi de aproape şapte miliarde de dolari în 2023, primele pierderi ale sale anuale începând din 1999, ca urmare a scăderii exporturilor de gaze spre Europa.

Gazprom este cel mai mare producător mondial de gaze naturale şi unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul Rusiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9762
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7170
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3244
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9713
Gram de aur (XAU)Gram de aur397.9899

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb