Extrădarea lui Hayssam, act de justiţie şi prilej de presiuni politice

D.N.
Ziarul BURSA #Politică / 11 noiembrie 2010

Extrădarea lui Hayssam, act de justiţie şi prilej de presiuni politice

Vizita preşedintelui Siriei, Bashar Al-Assad, la Bucureşti readuce în discuţie controversatul caz "Omar Hayssam".

Ieri, Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi ministrul sirian de Externe, Walid al-Moallem, au semnat tratatul privind transferul de persoane cu condamnări privative de libertate. Oficial, vizita preşedintelui sirian vine ca urmare a invitaţiei făcute de preşedintele Băsescu în contextul aniversării a 55 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între cele două ţări. De altfel, preşedintele Băsescu a făcut o vizită în Siria în octombrie 2008, şi atunci fiind discutată situaţia omului de afaceri sirian.

Semnarea acordului creează cadrul pentru aducerea în ţară a omului cheie din dosarul răpirii celor trei jurnalişti, acest lucru putând să se petreacă la începutul anului viitor. Hayssam a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 20 de ani de închisoare, în iunie 2007, pentru terorism, dar mai este judecat şi în alte dosare.

Trebuie menţionat că, în urmă cu patru zile, directorul SRI, George Maior, declara la postul public de televiziune că este convins că Omar Hayssam îşi va ispăşi pedeapsa în România: "Nu dau termen pentru extrădare. Nu contează cât timp va dura, dar sunt convins că Omar Hayssam îşi va ispăşi pedeapsa pe teritoriul României".

Născut în urmă cu 47 de ani în localitatea siriană Meij-Dur, Omar Hayssam a devenit foarte cunoscut după răpirea celor trei jurnalişti autohtoni în Irak. Ce-i drept, nici până atunci nu fusese un anonim, însoţindu-l pe preşedintele Ion Iliescu în perioada 2002- 2004 în mai multe vizite oficiale în ţări din Asia. În perioada 2001-2004, afacerile omului de afaceri sirian au prosperat foarte tare, vorbindu-se de o avere de peste 100 de milioane de dolari. Arestat pentru implicarea în cazul menţionat mai sus, sirianul a fost eliberat în 2006 după ce a suferit o operaţie de cancer la colon, la dosar fiind depusă o adeverinţă în care se arăta că boala sa ar fi ajuns la metastază. Pe 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din ţară la bordul navei Iman T, un cargou pentru mărfuri generale, care navighează sub pavilion coreean. În convorbirile telefonice dintre procurorul de caz Ciprian Nastasiu şi sirianul Omar Hayssam, înregistrate autorizat de Serviciul Român de Informaţii, acesta din urmă infirmă varianta oficială: "Eu am plecat ca un domn, cu capul sus, îmbrăcat la costum, parfumat, aranjat. N-am plecat nici în cutie, nici cioban".

Prezenţa în ţară a sirianului poate redeschide o adevărată cutie a Pandorei, plină de acuze şi posibile dezvăluiri, având în vedere că numeroşi politicieni au avut relaţii apropiate cu acesta.

Un muşuroi de firme

Hayssam a reuşit să-şi creeze o adevărată reţea de firme, care des-făşurau activităţi în cele mai diverse domenii. E interesant de precizat că în iunie 2007, la un an de la fuga sa din ţară, când autorităţile susţineau că depun eforturi considerabile pentru prinderea lui Omar Hayssam, acesta şi fratele său, Mukhles Omar, şi-au cesioneat partea din firma bucureşteană "BEST CITY" către doi cetăţeni irakieni - Saif Mahdi şi Omar Kh Assey.

În 2005, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a prezentat un raport "referitor la activitatea de control desfăşurată de comisarii Gărzii Financiare şi inspectorii fiscali din cadrul ANAF la firmele patronate de omul de afaceri Omar Hayssam". Mai jos prezentăm lista firmelor verificate: SC BUCOVINA MINERAL WATER; SC AGRO CITY CENTER SRL; SC BEST WOOD SRL Bereşti; SC. BEST WOOD PRODUCTION SRL; SC FOREX BAC SRL Bereşti Tazlău; SC. IFIGENIA TRADING SRL Bacău; SC BUCOVIN ENTER-PRISES SRL Vatra Dornei; SC BEST WOOD SRL Tazlău; SC VALVERDE SRL Suceava; SC DUNAREA INTERNAŢIONAL SRL Buzău; SC UNO INTERNATIONAL EXIMP S.R.L. Nehoiu; SA FORESTA NEHOIU SA; SC TEVCOM IMPORT EXPORT SRL Buzău; SC GLOBUS IMPORT EXPORT SRL; SC OPTIL EXIM SRL Buzău; SC AGROCITY CENTER SRL Bacău; SC MANHATTAN FASHION SRL; SC. BEST CITY SRL; SC FORESTA NEHOIU SA; SC UNO INTERNAŢIONAL EXIMP SRL Nehoiu; SC BUCOVINA ENTERPRISES SRL; SC OPTIL EXIM SRL Buzău; SC TURAN COM 2003 SRL Bucureşti; SC DUNAREA INTERNAŢIONAL SRL Bucureşti.

Creanţele Siriei faţă de România

Ţara noastră avea de recuperat, la 30 iunie 2010, de la Siria, creanţe în valoare de 35, 8 milioane de dolari, din activităţi de export şi alte acţiuni externe derulate înainte de 31 decembrie 1989, potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice (MFP), remise redacţiei. Siria ne mai datorează şi 15,8 milioane lire siriene, conform sursei citate. Siria a fost unul dintre puţinele state de la care ţara noastră a reuşit, în anii anteriori, să recupereze sume consistente de bani din creanţele externe.

În 2008 şi 2009, ţara noastră a recuperat de la această ţară creanţe în valoare de 7,3 milioane euro, respectiv 7,15 milioane euro. Valoarea totală a creanţelor pe care ţara noastră le are de recuperat din activităţi de export şi alte acţiuni externe derulate înainte de 31 decembrie 1989, a fost, la 30 iunie 2010, de peste 1,2 miliarde dolari. (C.D.)

Corlăţean, PSD: "Nu cred că actuala putere are interes ca Hayssam să fie extrădat"

Politicienii sunt destul de rezervaţi cu privire la posibila aducere în ţară a omului de afaceri sirian, Omar Hayssam. Cei mai mulţi dintre ei consideră că extrădarea afaceristului va da posibilitatea justiţiei să-şi facă treaba. Totuşi, există temeri că acest caz va fi folosit în scopuri politice şi de asemenea, scepticism în ceea ce priveşte şansele de reuşită ale acestui demers.

Prezentăm, în continuare, câteva opinii ale politicienilor în acest sens:

Titus Corlăţean (PSD), preşedintele Comisiei de politică externă din Senat: "Cinstit vorbind, este corect ca legea să primeze şi justiţia să-şi facă datoria. Rămâne de văzut dacă această extrădare va fi folosită politic, probabil va fi folosită. Personal nu cred că actuala putere are interes ca Hayssam să fie extrădat, chiar dacă s-a semnat acel acord. Terminologia celebrelor stenograme, în care apare Hayssam, mă duce cu gândul că acest interes nu există".

Viorel Badea (PDL), vicepreşedintele Comisiei de politică externă din Senat: "Prin aducerea în ţară a lui Hayssam, anchetatorii vor putea să-şi ducă la capăt munca".

Eugen Nicolăescu (PNL), viceliderul grupului deputaţilor liberali: "Cred că este un lucru bun că un cetăţean român va putea să răspundă în faţa justiţiei române. Subtilităţi cu privire la acest caz nu cunosc, deci nu pot să mă pronunţ". (D.N., C.D.)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb