EY: Fondurile de investiţii "Private Equity" vizează tranzacţii de 5-50 milioane euro, în România

C.P.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 septembrie 2014

EY: Fondurile de investiţii "Private Equity" vizează tranzacţii de 5-50 milioane euro, în România

"2014 se conturează a fi un an puternic pentru exit-urile fondurilor private equity, în Europa"

Interesului fondurilor de investiţii pentru angajarea în tranzacţii a crescut, pe piaţa din România, în primele opt luni, urcând şi numărul de tranzacţii încheiate, potrivit lui Mihai Pop, Manager, Departamentul de Asistenţă în tranzacţii, EY România.

"În acelaşi timp, strategia de investiţii a fondurilor nu s-a schimbat faţă de ultimii doi ani, vizând în continuare tranzacţii între 5-50 milioane euro", a adăugat domnul Pop.

Conform unui studiu EY privind PE-urile (investiţiile private equity), îmbunătăţirea treptată a situaţiei economice din Europa, pieţele financiare tot mai lichide şi condiţiile mai bune de cotare la bursă au generat o creştere a numărului de exit-uri realizate de PE-uri în 2013. Anul trecut, au fost înregistrate 77 de exit-uri ale fondurilor de investiţii, faţă de 61 în 2012.

Conform studiului, în 2013, s-a înregistrat o accelerare a exit-urilor prin listare la bursă (IPO), la un nivel asemănător cu cel din 2006 (vezi grafic).

Totodată, îmbunătăţirea condiţiilor de creditare a generat o revenire a tranzacţiilor de tip secondary buyouts. Astfel, în 2013, 55% din numărul de exit-uri au fost efectuate prin transferul către alte fonduri PE - o creştere remarcabilă faţă de 38% înregistrat în 2012 şi cel mai mare volum de exit-uri de după 2007, fapt care subliniază creşterea încrederii pe piaţă, potrivit EY.

Analiza citată arată că performanţele companiilor deţinute de fonduri PE sunt mai bune decât cele ale emitenţilor listaţi prin IPO.

"Creşterea mai rapidă a profitului în cazul companiilor deţinute de fonduri PE a avut la bază iniţiative de creştere a veniturilor, cum ar fi sprijinirea dezvoltării de produse noi, de mărci şi de strategii de intrare pe pieţe noi, precum şi de iniţiativele de creştere a eficienţei operaţionale. Per ansamblu, companiile vândute între 2005 şi 2013 au înregistrat o creştere EBITDA anuală de peste 8%", potrivit EY.

Studiul a evidenţiat că există încă o valoare considerabilă în portofoliul curent al fondurilor PE care urmează să fie fructificată: "Acest fapt va sprijini o activitate sănătoasă de exit-uri pe toată durata anului 2014 şi dincolo de acesta".

"Listările publice iniţiale şi tranzacţiile de tip buyout secundar vor continua să reprezinte căi solide de exit pentru fondurile PE"

Piaţa europeană a listărilor bursiere şi-a revenit după o lungă perioadă de hibernare în 2013, iar această tendinţă continuă şi în 2014, cu o serie constantă de exit-uri deja anunţate, arată analiştii EY, care adaugă: "Pe partea tranzacţiilor private, continuă dezvoltarea pieţei europene a creditării se va traduce, cel mai probabil, într-o activitate susţinută de tranzacţii de tip buyout secundar (tranzacţie de vânzare-cumpărare încheiată între investitori financiari).

Condiţiile tot mai bune pentru atragerea de finanţare va reprezenta un sprijin pentru investiţiile noi şi este de aşteptat ca acestea să atingă nivelurile de dinainte de criză. În paralel, investitorii de portofoliu vor continua să fie atraşi de performanţele pe termen lung înregistrate de fondurile PE şi îşi vor intensifica nivelul achiziţiilor de active".

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb