EY: ÎN URMĂTOARELE 12 LUNI, Aproape jumătate din firmele globale de servicii financiare vor fuziuni sau achiziţii

Elena Deacu
Companii / 29 iunie 2015

Activitatea de tranzacţionare din domeniul serviciilor financiare globale se intensifică şi 46% dintre executivii acestor companii intenţionează să realizeze achiziţii în următoarele 12 luni - se arată în cea de-a douăsprezecea ediţie a barometrului EY - Financial Services Confidence Barometer.

Acesta este un studiu bianual care sondează opiniile a peste 1.600 de directori executivi din companii mari din întreaga lume şi din diverse industrii. 154 dintre directorii executivi intervievaţi activează în sectoare precum cel bancar, pieţele de capital, asigurări şi managementul de bunuri şi active.

Activitatea de tranzacţionare de pe piaţa bancară şi de pe pieţele de capital la nivel global cunoaşte un avânt semnificativ, 52% dintre directorii executivi intenţionând să efectueze achiziţii în următoarele 12 luni, faţă de doar 29% în 2014.

Nivelul de activitate din sectorul bancar şi de pe pieţele de capital depăşeşte creşterea din sectorul serviciilor financiare pe ansamblu - unde 46% dintre executivi se aşteaptă să realizeze achiziţii în următoarele 12 luni. Perspectiva asupra economiei globale reprezintă unul dintre motivele de creştere a interesului pentru fuziuni şi achiziţii; 80% din directorii executivi din bănci sunt optimişti, faţă de 70% cu şase luni în urmă. De asemenea, 78% dintre aceştia şi-au exprimat încrederea în câştigurile corporatiste.

Florin Vasilică, Lider al departamentului de Asistenţă în tranzacţii, EY România, declară: "Creşterea numărului şi a calităţii oportunităţilor de achiziţie, precum şi a probabilităţii de încheiere a unor tranzacţii sporesc gradul de încredere. Marjele comprimate ale ratei dobânzii şi presiunea exercitată de reglementările asupra capitalului ar putea duce la noi consolidări în industrie şi la vânzări de active, în vreme ce nevoia de a ţine pasul cu ritmul inovării accelerează achiziţiile. După ce am fost martorii unei revigorări a activităţii de M&A în 2014, ne aşteptăm ca această tendinţă să continue să se manifeste puternic pe piaţă şi în 2015".

65% dintre executivii din bănci au declarat că îşi vor axa strategiile de M&A pe tranzacţii transfrontaliere în regiunea învecinată, faţă de 15% care se vor concentra pe tranzacţii interne şi 20% care se vor concentra pe tranzacţii globale. Marea Britanie, India, Germania, Rusia şi Africa de Sud reprezintă principalele destinaţii de investiţii pentru sectorul bancar în 2015.

În contextul în care băncile sunt nevoite să utilizeze noile tehnologii pentru a rămâne competitive, 59% din activitatea M&A va fi orientată către investiţii inovatoare, care ar putea duce la modificări ale întregului model de business, cum ar fi pătrunderea într-un alt sector industrial. Pe ansamblul sectorului de servicii financiare, 65% din activitatea M&A va ţinti diverse forme de investiţii inovatoare.

Directorii executivi din asigurări tind către o abordare globală în 2015, 61% dintre ei axându-şi strategia de M&A pe tranzacţii globale în acest an, faţă de 27% de la nivelul tuturor sectoarelor de servicii financiare.

39% dintre asigurători intenţionează să efectueze achiziţii în următoarele 12 luni fie pe plan intern, fie în regiunea imediat învecinată, fie la nivel global. Mediul economic actual face ca achiziţiile să devină o opţiune atractivă. Aplicarea Solvency II va cere companiilor de asigurări să-şi îmbunătăţească structura de ansamblu a operaţiunilor şi a bilanţurilor. Între timp, firmele de reasigurări se confruntă cu presiuni de creştere a valorii pentru investitori, fapt care îi determină pe directorii executivi să-şi îndrepte atenţia către fuziuni şi achiziţii.

Asigurătorii sunt mai optimişti în privinţa economiei globale, 79% dintre ei având o perspectivă pozitivă, faţă de 65% cu şase luni în urmă. 70% dintre ei au încredere în câştigurile corporatiste, faţă de 75% la nivelul întregului sector de servicii financiare. Cum asigurătorii caută să-şi îmbunătăţească eficienţa operaţională, să satisfacă noile cerinţe de reglementare şi să rămână competitivi, este de aşteptat ca 85% din activitatea de M&A să se deruleze sub forma investiţiilor inovatoare.

Deşi 22% din executivii din managementul bunurilor şi al activelor intenţionează să efectueze tranzacţii în următoarele 12 luni, 50% dintre ei se aşteaptă la creşterea numărului de tranzacţii. Comparativ, pe ansamblul sectorului de servicii financiare, 46% intenţionează tranzacţii şi 58% se aşteaptă la creştere.

Jumătate dintre executivii din managementul de bunuri şi active îşi axează strategiile M&A pe tranzacţii transfrontaliere în regiunea imediat învecinată, cealaltă jumătate având ca ţintă tranzacţiile de pe piaţa internă. Cum pieţele globale şi clasele de active se găsesc în cicluri economice diferite, investitorii se aşteaptă ca managerii de active să urmărească profituri de pe urma investiţiilor plasate oriunde există oportunităţi. Pe măsură ce optimismul legat de economia globală creşte şi atragerea de bunuri globale pentru dobândirea beneficiilor de scală devine tot mai importantă, ne putem aştepta ca tot mai mulţi manageri de active să ia în calcul opţiunea tranzacţiilor.

67% din executivii din managementul de bunuri şi active sunt optimişti în privinţa economiei globale, procent în creştere faţă de 55% înregistrat cu şase luni în urmă. Comparativ, la nivelul întregului sector de servicii financiare, procentul se ridică la 78%. Inovaţia va fi ţinta managerilor de active, 75% din activitatea de M&A derulându-se în investiţii inovatoare, comparativ cu 65% de la nivelul tuturor companiilor din servicii financiare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb