EY: Piaţa de fuziuni şi achiziţii - mai multe tranzacţii de valoare mai mică

F.A.
Internaţional / 8 noiembrie 2013

Restabilirea încrederii în economiile locale, disponibilitatea numerarului şi a creditelor vor genera o revenire a activităţii de fuziuni şi achiziţii în Europa Centrală şi de Sud-Est, după o perioadă de scădere a tranzacţiilor, se arată în cel mai recent barometru EY - Central and South East Europe Capital Confidence Barometer.

"Acest lucru nu înseamnă că vom reveni la ritmul din perioada de boom economic. Creşterea de atunci nu a fost una sustenabilă, însă nici lipsa tranzacţiilor pe care am experimentat-o începând cu 2009 nu este sustenabilă. Strategiile de îmbunătăţire a eficienţei operaţionale au fost în mare parte implementate - însă, măsurile organice nu mai pot îndeplini singure mandatele de creştere. De aceea, multe companii vor trebui să ia în considerare şi opţiunile non-organice", a declarat Vladislav Severa, CSE Head of Transaction Advisory Services, EY, conform unui comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, încrederea în finalizarea tranzacţiilor a crescut în mod semnificativ, la fel şi numărul şi calitatea oportunităţilor de M&A comparativ cu anul trecut, fapt care a consolidat intenţiile de cumpărare. Un procent destul de important, de 36%, dintre executivi se aşteaptă la o creştere a activităţii de tranzacţionare la nivel global, iar un sfert dintre aceştia intenţionează să acţioneze ei înşişi.

"Prudenţa care domină încă activitatea de fuziuni şi achiziţii este de înţeles, având în vedere traversarea unei crize economice fără precedent. În acest context, piaţa rămâne încă foarte sensibilă la problemele geopolitice - eventualele şocuri ar putea prelungi întreruperile pe termen scurt ale fluxului de tranzacţii. În condiţiile în care măsurile de creştere organică asigură doar randamente în scădere, activitatea de M&A va fi singura cale de creştere concretă", se mai arată în comunicat.

Mai mult de jumătate dintre respondenţi anticipează o creştere a economiei locale. Acest lucru se corelează cu creşterea capacităţii companiilor de a investi şi cu cererea stakeholder-ilor de creştere stabilă.

În timp ce instabilitatea politică este considerată cel mai mare risc pe termen scurt la nivel global, majoritatea executivilor din ţările Europei Centrale şi de Sud-Est consideră continuarea crizei din Zona Euro ca fiind cel mai mare risc economic şi o barieră pentru creşterea business-ului lor: 76% dintre executivi percep continuarea crizei din Zona Euro ca fiind cea mai mare barieră în calea creşterii afacerilor lor, arată sursa citată.

Voltatilitatea continuă din piaţă temperează creşterea şi mandatele de investiţii

Studiul mai evidentiază că doar 16% dintre respondenţi au încredere în stabilitatea pieţei pe termen scurt - spre deosebire de încrederea lor în creştere în privinţa celorlaţi indicatori economici.

Numărul de executivi care şi-au exprimat intenţia de a se angaja în tranzacţii de dimensiuni mai mici (sub 50 de milioane de USD) a crescut cu un procent semnificativ, de la 36% anul trecut, la 63%. Aceste tranzacţii de mai mici dimensiuni reprezintă majoritatea tranzacţiilor estimate să se încheie. Cei care se concentrează pe tranzacţii cu impact major în piaţă (de la 501 milioane de USD la 1 miliard de USD) au scăzut cu 10 puncte procentuale, la 4%. Acestea sunt schimbările care indică un mediul de afaceri mai nişat în viitor.

"România reapare ca o ţintă importantă pentru investiţiile regionale, într-o perioadă în care investiţiile în economiile emergente iau în considerare un volum important de investiţii în economiile non-BRIC. Putem astfel considera că România este aşteptată să devină o piaţă de interes pentru investiţiile regionale", spune Florin Vasilică, lider al departamentului de Asistenţă în Tranzacţii, EY România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb