EY România lansează Noutăţi fiscale, primul podcast despre fiscalitate din România

Cristina Radu
Macroeconomie / 13 septembrie 2017

EY România lansează Noutăţi fiscale, primul podcast despre fiscalitate din România

EY România lansează Noutăţi fiscale - primul podcast despre fiscalitate din ţară, în care reprezentanţii companiei şi specialişti externi vor aborda principalele subiecte din domeniul fiscalităţii, conform unui comunicat trimis Redacţiei de către firmă.

Moderat de Gabriel Sincu, director executiv în Departamentul de asistenţă fiscală şi juridică al EY România, va avea o frecvenţă săptămânală şi va prezenta dezbateri pe teme de la schimbările Codului Fiscal şi cel de Procedură Fiscală, până la clarificări administrative şi ale modului de aplicare a prevederilor făcute de autorităţile fiscale.

Podcastul poate fi ascultat pe soundcloud, iTunes şi site-ul EY România. Cele două emisiuni audio încărcate până acum tratează plata defalcată a TVA şi principalele schimbări de legislaţie fiscală publicate în Monitorul Oficial la început de septembrie. Trei din cele mai importante modificări fiscale vizând impozitarea companiilor în 2018 identificate şi dezbătute de specialiştii EY - Gabriel Sincu şi Răzvan Ungureanu sunt:

1. Tratamentul fiscal al cheltuielilor din cesiunea de creanţe. În cazul unui portofoliu de creanţe vândute, cheltuiala rezultată din scoaterea lor din gestiune este integral deductibilă fiscal.Din 2018, deductibilitatea este limitată la 30% din valoarea creanţei.

Să presupunem că o firmă are o creanţă de 100 de lei. Ea nu mai poate fi recuperată integral de firma care deţine creanţa, care decide să o vândă. Cu un preţ de vânzare de 10 lei, conform vechilor reguli, care rămân în vigoare până la sfârşitul anului, firma ar obţine un venit de 10 lei, venit impozabil. În contabilitate se va înregistreaza o cheltuială de 100 de lei (valoarea creanţei). Rezultatul ar fi o pierdere netă de 90 lei, care se traduce şi printr-o pierdere fiscală de 90 lei. Astfel se reduce baza impozabilă cu 90 lei, rezultând o economie de 16% din aceşti 90 de lei, care înseamnă 14,4 lei.

Din 2018, prin limitarea deducerii, la compania respectivă, deşi are o pierdere reală de 90 de lei, doar suma de 20 de lei va fi recunoscută din punct de vedere fiscal. Ceea ce înseamnă că beneficiul fiscal va fi de 16% din cei 20 lei, adică doar 3,2 lei. În acest context, se ridică întrebarea în ce măsură va mai fi convenabil pentru firme să vândă aceste creanţe? Având în vedere impactul fiscal diferit, recomandarea EY este ca firmele să decidă cât mai repede dacă vor să disponibilizeze portofoliile până la 1 ianuarie 2018, pentru a putea beneficia de reglementările fiscale încă aplicabile.

2. Impozitul pe reprezentanţele firmelor străine în România. Cuantumul impozitului se modifică, de la suma de 4.000 euro, care era plătibilă în 2 tranşe, la suma de 18.000 lei, plătibilă într-o singură tranşă. Reprezentanţele nou înfiinţate trebuie să plătească acest impozit în termen de 30 de zile, nu până la termenele standard, ca până acum.

3. Scutirea de impozit pe dividende. Scutirea care a fost inclusă în programul de guvernare nu s-a concretizat. Cauza majorăt impactul major asupra bugetului de stat, care a fost estimat la 1,3 miliardelei. Stuaţia rămâne la fel: dividendele distribuite de persoane juridice române unor alte persoane juridice se impozitează cu cotă de 5%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb