Facebook intenţionează să lanseze un stablecoin care va concura cu dolarul

Adelina Toader
Ziarul BURSA #Companii / 22 aprilie 2021

Facebook intenţionează să lanseze un stablecoin care va concura cu dolarul

La aproape doi ani după ce Mark Zuckerberg, preşedintele Facebook, îşi anunţa pentru prima dată intenţia de a lansa o monedă virtuală transnaţională prin intermediul proiectului "Libra" al Facebook, gigantul social media anunţă din nou intenţia de a lansa stablecoin-ul pilot Diem în cursul acestui an, conform unui raport citat de CNBC.

Propus pentru prima dată în iunie 2019 cu numele de libra, proiectul a fost iniţial destinat să fie o monedă universală legată de un coş de monede suverane precum dolarul SUA şi euro. Dar, după ce s-a confruntat cu o puternică opoziţie din partea autorităţilor de reglementare din întreaga lume, organizaţia care supraveghea proiectul a pierdut susţinătorii importanţi, inclusiv Visa şi Mastercard. În cele din urmă, grupul şi-a diminuat planurile, optând pentru mai multe "stablecoins" legate unul câte unul de diferite monede susţinute de guvern, precum şi o monedă multicoin.

Potrivit CNBC, libra a implicat un plan complicat de a lansa o monedă stabilă susţinută de un amestec de monede fiduciare. Acest proiect a fost rapid redus după discuţiile Facebook despre crearea unui nou sistem financiar internaţional care să suplinească dolarul şi care, aparent, a produs prea mult zgomot. Ceea ce a mai rămas a fost ulterior transformat în Diem, un re-branding care a dat viaţă unei viziuni reduse a dominanţei stablecoin-ului corporativ. Cu toate acestea, când se va lansa în cele din urmă, Diem nu va veni cu aceeaşi fanfară şi controversă faţă de ideea originală imaginată de gigantul social media în urmă cu aproape doi ani.

Asociaţia Diem, organizaţia nonprofit din Elveţia care supraveghează dezvoltarea proiectului, îşi propune să lanseze un pilot cu o singură stablecoin legată de dolarul SUA în 2021, potrivit unei persoane familiar situaţiei, după cum susţine CNBC.

Persoana care a preferat să rămână anonimă, deoarece detaliile nu au fost încă făcute publice, a declarat că acest pilot va fi la scară mică, concentrându-se în mare parte pe tranzacţiile între consumatori individuali. S-ar putea să existe şi o opţiune pentru utilizatori de a cumpăra bunuri şi achiziţii, a adăugat persoana respective, conform CNBC. Cu toate acestea, nu există o dată confirmată pentru lansare şi, prin urmare, calendarul s-ar putea modifica.

Diem a fost întâmpinat cu un control intens când a fost introdus pentru prima dată. Având în vedere acoperirea largă a Facebook - avea 2,8 miliarde de utilizatori activi lunar în al patrulea trimestru al anului 2020 - bancherii centrali şi politicienii s-au temut că moneda ar putea ameninţa stabilitatea monetară şi ar putea permite spălarea banilor. Implicarea Facebook a însemnat, de asemenea, că există preocupări cu privire la modul în care ar proteja confidenţialitatea utilizatorilor.

O mare îngrijorare, potrivit lui Michael Casey, director de conţinut al publicaţiei dedicată criptomonedelor CoinDesk, a fost că diemul reprezenta o ameninţare la adresa dominaţiei dolarului american. La două luni după ce Facebook a dezvăluit libra, fostul guvernator al Băncii Angliei, Mark Carney, a propus o nouă monedă digitală bazată pe un coş global de bunuri care ar putea diminua statutul dolarului ca monedă de rezervă a lumii.

Tehnologia lui Diem "s-a schimbat dramatic în ultimul an şi jumătate de la un blockchain naiv la un blockchain foarte sofisticat pe care îl puteţi vedea că încearcă să răspundă la unele dintre întrebările pe care le-au avut autorităţile de reglementare", a declarat Ran Goldi, CEO al First Digital Assets Group, care construieşte infrastructură pentru a permite comercianţilor să accepte diem ca metodă de plată.

"Cred că va trece de porţi anul acesta", a spus Michael Gronager, CEO al firmei de analize blockchain Chainalysis, adăugând: "Ar fi o oportunitate ratată dacă nu".

Gronager a completat că "este una dintre iniţiativele multiple care au loc şi este similar cu achiziţia Tesla de 1,5 miliarde de dolari de criptomonede. "Aceasta este doar o parte a unei mişcări mari, nu o mişcare nouă", a precizat reprezentantul Chainalysis, citat de CNBC.

Diem - sau libra - ar fi putut fi marea poveste cripto din 2019, potrivit sursei citate. itcoinul şi criptomonedele au acumulat un avânt semnificativ în ultimul an, în frunte cu bitcoinul care recent a atins un nou record istoric de peste 60.000 de dolari şi firme importante precum Tesla şi Square făcând pariuri mari pe moneda digitală. Între timp, schimbul de cripto Coinbase a devenit public într-o listă directă de referinţă pe Nasdaq.

CNBC mai arată că Asociaţia Diem a pierdut numeroşi membri şi directori la aproape doi ani de la dezvăluirea iniţială.

Visa, Mastercard şi Stripe au fost unele dintre primele companii care s-au retras din asociaţie. A urmat un exod al altor membri, inclusiv PayPal, eBay şi Vodafone. Între timp, proiectul a suferit şi o serie de plecări notabile, de la Kevin Weil, şeful portofelului digital planificat Facebook Novi, până la Dante Disparte, şeful afacerilor publice al Diem.

În acelaşi timp, Diem a trecut printr-o transformare completă, rebranding-ul de la libra la începutul acestui an şi consolidarea echipei sale de conducere cu angajări mari, cum ar fi CEO Stuart Levey, care a fost director juridic al HSBC. Potrivit CNBC, Diem este acum în discuţii cu autorităţile de reglementare financiare elveţiene pentru a obţine o licenţă de plată, un pas crucial care ar plasa organizaţia mai departe pe calea spre lansarea proiectului de monedă digitală.

"Un pas important al dialogului nostru cu autorităţile de reglementare a fost o abordare treptată de lansare", a declarat Christian Catalini, economistul şef al lui Diem, pentru CNBC luna trecută.

Acesta a mai spus: "Vom introduce treptat funcţionalităţi şi cazuri de utilizare diferite, aplicaţii în diferite domenii", adăugând că membrii - atât mari, cât şi mici - ar trebui să fie supuşi unor controale riguroase împotriva spălării banilor.

"Odată ce vom obţine lumina verde, vom începe să experimentăm cu un număr mic de utilizatori şi un număr mic de jucători", a spus Catalini. Scopul ar fi să se asigure că tehnologia şi sistemul de rezervă funcţionează conform aşteptărilor, a adăugat el.

Şi, deşi începe cu un pilot limitat, grupul intenţionează să aducă în cele din urmă comercianţi şi alţi parteneri.

Un avantaj cheie al faptului că Diem este susţinut de Facebook este "efectul de reţea" pe care îl aduce gigantul social media, conform sursei citate, Şi asociaţia este încă susţinută de companii importante, precum Shopify, Spotify şi Uber.

"Ceea ce obţineţi cu o instituţie precum Facebook care susţine o monedă stabilă este o distribuţie mult mai bună", a spus Gronager, completând: "Îl poţi pune în aplicaţii, îl poţi adăuga în multe alte locuri şi cred că va fi puternic."

Acesta a mai adăugat: "Vom vedea când se va lansa modul în care se va desfăşura, dar deja astăzi o mare parte din interesul pentru cripto este, de asemenea, speculative. Practic va permite mai multor oameni să intre cu uşurinţă în cripto".

Dar acest lucru aduce şi îngrijorări legate de datele utilizatorilor, o problemă care a înnorat proiectul din cauza istoricului Facebook al scandalurilor de confidenţialitate. La rândul său, Diem spune că ia confidenţialitatea "foarte în serios".

"Diem în sine nu va avea informaţii private despre clienţi", a spus Catalini, completând: "Unii dintre membrii noştri şi-au luat angajamente în ceea ce priveşte separarea datelor între datele sociale şi financiare."

Cu toate acestea, un lucru pe care diem l-a realizat este o cursă globală între băncile centrale pentru a-şi elabora propria strategie de bani digitali. Banca Populară Chineză este liderul, încercând o versiune digitală a yuanului în mai multe oraşe, în timp ce banca centrală a Marii Britanii explorează dacă emite sau nu propria sa monedă digitală. Şi unii experţi spun că nu ar trebui să numărăm diem încă.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Facebook nu înțelege că principala atractivitate a criptomonedelor actuale este că sunt total descentralizate, deci in afara controlului bancilor, guvernelor, corporatiilor.

    În momentul in care se va lansa moneda Facebook aceasta va fi controlata de o corporație și va intra in sfera reglementării statului, deci fix de ce fuge lumea. Plus că va devaloriza dolarul și va produce inflație in momentul in care lumea va începe să vândă masiv dolari, sa cumpere o astfel de moneda virtuală. Dolarii vor ajunge hârtie igienică in scurt timp.

    Chinejii experimentează o monedă virtuală cu termen de expirare care sa NU permită niciun fel de tezaurizare la saltea deci niciun fel de libertate prin tezaurizare întrucât această monedă va expira într-un termen dat daca nu va fi folosita in economie. Va fi baza unei dictaturi financiare fara precedent întrucât daca expira ceea ce aduni, e comunism pur, nu poți aduna nimic și nu poți ieși nicicum din sclavie. 

    1. Cel care nu intelege esti tu.

      Moneda este un mijloc de plata, tezaurizarea nu se limiteaza la moneda. Ce spui tu este prostie pura.

      In al doilea rand, atractivitatea cryptomonedelor nu consta in descentralizare (asta-i alta prostie, pentru ca investitorilor prea putin le pasa de asta), ci in fluctuatia de pret violenta, instrument ideal de speculatie pentru cei care au apetit la risc. 

      Zici ca este descentralizata.... Cristian, ia citeste tu cine care sunt cei cativa dezvoltatori de SW care pot oricand schimba codul protocolului Bitcoin (si o fac deja). Zici ca este descentralizat? O mana de oameni pot maine schimba tot algoritmul.

      Pai tocmai, daca Bitcoinu are o astfel de vulnerabilitate ce sa mai vorbim despre o monedă electronică emisă de o bancă centrala care obișnuiește să tipărească bani cu nemiluita, fara acoperire?

      Principalul.motiv pentru care guvernele vor monedă electronică este pentru a putea împiedica tezaurizarea la saltea sau fuga in alte cripto mai puțin reglementate, lucru care se întâmplă în prezent. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb