Aproximativ 50 de milioane de conturi Facebook au fost piratate din cauza unei "falii" de securitate, un atac de amploare care relansează critici la adresa reţelei de socializare, pe tema protecţiei datelor persoanle, relatează AFP.
"Noi nu ştim dacă aceste conturi au fost folosite în mod răuvoitor", a explicat patronul Facebook Mark Zuckerberg, adăugând că investigaţiile sunt deschise pentru a se afla exact la ce date au avut acces hackerii şi în ce mod le-au folosit.
În pofida numeroaselor întrebări ale jurnaliştilor, conducătorii Facebook nu au spus cât timp a durat atacul informatic, relatează News.ro.
Senatorul democrat din Virginia (est) Mark Warner a catalogat această piratare drept "profund îngrijorătoare" şi a îndemnat Congresul "să ia măsuri pentru a proteja viaţa privată şi securitatea utilizatorilor".
De asemenea, Rohit Chopra, membru al agenţiei de reglementare americană a comerţului (FTC), a cerut "răspunsuri", într-un mesaj publicat pe Twitter.
Potrivit Facebook, "aproape 50 de milioane de conturi au fost afectate în mod direct", iar hackerii au putut să acceseze informaţii din profile - nume, sex, oraş, şamd) prin funcţionalitatea "vezi ca" ce permite să îţi vizualizezi profilul ca şi cum ai fi alt utilizator.
O incertitudine rămâne cu privire la alte 40 de milioane de conturi, pentru care funcţionalitatea a fost creată recent, au anunţat conducători Facebook.
Din cauza îndoielii, grupul a deconectat, în noaptea de joi spre vineri, cele 90 de milioane de conturi vizate, obligându-i pe titulari să se reconecteze manual.
Potrivit lui Mark Zuckerberg, falia şi atacul au fost descoperite marţi, în urma unei anchete interne lansate pe 16 septembrie, după descoperirea unui vârf de conectări. În ceea ce priveşte vulnerabilitatea care a servit hackerilor drept poartă de intrare, aceasta datează din iulie 2017, când s-a actualizat o funcţie video a platformei.
Cu ajutorul "combinaţiei a trei erori" hackerii au putut să aibă acces la chei digitale de conexiune ce le permit utilizatorilor să rămână conectaţi fără să-şi reintroducă parola de fiecare dată, a explicat Facebook.