FALIMENTUL GRECIEI Restructurarea obligaţiunilor elene a depreciat euro

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 martie 2012

Restructurarea obligaţiunilor elene a depreciat euro

Moneda unică europeană s-a depreciat pe pieţele externe, în intervalul 5 - 9 martie, pentru a doua săptămână consecutiv, în raport cu dolarul, după ce Grecia a decis să utilizeze clauza de acţiune colectivă, în baza căreia obligă investitorii privaţi să ia parte la restructarea datoriei sale. Clauza îi priveşte pe cei care nu au acceptat în mod voluntar să participe la reducerea deţinerilor în obligaţiuni de stat elene.

Vineri, euro a scăzut cu 1,1% pe piaţa din New York, ajungând la 1,3123 dolari. Pe întreaga săptămână trecută, declinul a fost de 0,6%.

La finele săptămânii trecute, Guvernul Greciei a anunţat că a obţinut un grad de participare de peste 85% din partea deţinătorilor privaţi de obligaţiuni de stat elene pentru programul de restructurare a datoriei, prin preschimbarea titlurilor. Programul este parte a celui de-al doilea pachet de asis­tenţă financiară externă destinat Greciei - în valoare de 237 miliarde euro -, iar autorităţile de la Atena aveau nevoie de un grad de participare de 75% pentru lansarea planului.

Potrivit acestuia, creditorii privaţi au acceptat reducerea cu 53,5% a valorii iniţiale a obligaţiunilor elene pe care le deţin, însă pierderile reale care vor fi înregistrate în conturile acestora vor fi mai mari de 70%. Băncile şi asiguratorii care deţin titluri de stat elene au acceptat ca pentru fiecare titlu avut în portofoliu să primească noi titluri care au numai 31,5% din valoarea obligaţiunilor iniţiale. Acestora li se vor adăuga noi titluri pe termen scurt emise de Fondul European de Stabilitate (EFSF) pentru 15% din valoarea iniţială, iar 53,5% din valoarea iniţială a obligaţiunilor greceşti va fi pierdută.

Grecia a informat zona euro că îi va obliga pe investitorii privaţi care deţin obligaţiuni elene, dar care nu au acceptat voluntar schimbul de obligaţiuni, să participe la această schemă, prin activarea clauzelor de acţiune colectivă. În urma utilizării acestei clauze, rata de participare a creditorilor privaţi la program va ajunge la aproape 96%.

Restructurarea datoriei elene a înlăturat "pentru moment" riscul unei crize grave în zona euro, potrivit directorului general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, care a sublinat că "europenii mai au încă multe lucruri de făcut".

Christine Lagarde a declarat, sâmbătă, că va recomanda FMI să contribuie cu 28 de miliarde euro la cel de-al doilea program de susţinere a Greciei, care presupune împrumuturi de 130 de miliarde euro. Board-ul FMI va lua în discuţie la data de 15 martie contribuţia instituţiei la acest program de sprijin.

Fitch consideră Grecia în faliment

Fitch Ratings a redus, vineri, calificativul Greciei pentru datoriile pe termen lung în valută şi monedă locală, de la "C" la "RD" (Restricted Default - intrare restricţionată în incapacitate de plată), în urma acceptării restructurării datoriei elene, de către creditorii privaţi.

Retrogradarea Greciei la "RD", calificativ folosit pentru emitenţii care nu îşi respectă obligaţiile financiare către creditori şi investitori, reflectă opinia Fitch potrivit căreia schimbul de obligaţiuni constituie intrare în incapacitate de plată.

Celelalte agenţii majore de evaluare, Moody's şi Standard & Poor's, retrogradaseră anterior Grecia, acordându-i calificativul "default".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb