Preţurile internaţionale ale produselor alimentare au înregistrat, în iulie, cel mai redus nivel din ultimele şase luni, potrivit indicelui măsurat de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), care arată că această evoluţie a urmat scăderii preţurilor cerealelor, produselor lactate şi uleiurilor vegetale. În schimb, creşteri au fost înregistrate de preţurile cărnii şi zahărului.
Indicele Food Price, care măsoară dinamica preţurilor unui coş format din 55 de produse alimentare - cereale, oleaginoase, lactate, carne şi zahăr -, a atins o valoare de 203,9 puncte în iulie, în scădere cu 4,4 puncte (-2,1%) faţă de valoarea înregistrată în iunie. Conform FAO, indicele preţurilor cerealelor a atins,p luna trecută, 185,4 puncte, cu 10,7 puncte (-5,5%) mai puţin decât în iunie. Declinul a fost generat de aşteptările privind producţiile ridicate din marile state cultivatoare de cereale. Indicele este cu 36,9 puncte sau 16,6% mai mic decât în urmă cu un an.
Indicele FAO care măsoară evoluţia preţurilor uleiurilor vegetale a fost de 181,1 puncte luna trecută, cu 7,7 puncte sau 4,1% sub nivelul din iunie. Cele mai importante scăderi au fost consemnate de uleiul din boabe de soia şi cel de palmier.
Indicele FAO referitor la preţul lactatelor a atins 226,1 puncte în iulie, în declin cu 10,3 puncte (-4,4%) comparativ cu luna anterioară. Indicele care măsoară evoluţia preţului cărnii a ajuns la 204,8 puncte în iulie, cu 3,7 puncte sau 1,8% mai mare decât în iunie, iar cel referitor la preţul zahărului a fost de 259,1 puncte, în creştere cu 1,1 puncte (0,4%).
Ieri, FAO şi-a îmbunătăţit estimările privind producţia mondială de cereale în 2014, la 2,498 miliarde tone, cu 18 milioane tone mai mult decât prognoza anterior. Totodată, FAO şi-a îmbunătăţit estimarea privind stocurile mondiale de cereale la sfârşitul sezonului din 2015, la 604,1 milioane tone, faţă de 576 milioane tone, cât era prognoza precedentă.