Indicele preţurilor produselor alimentare, la nivel mondial, elaborat de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), a continuat să scadă şi în luna mai 2015, atingând cel mai redus nivel înregistrat după luna septembrie 2009, în condiţiile în care preţurile cerealelor s-au diminuat substanţial pe fondul perspectivelor favorabile pentru recoltele din acest an, informează FAO, conform Agerpres.
Agenţia dă publicităţii lunar propriul său indice Food Price, care măsoară modificările de preţuri înregistrate de un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În luna mai 2015, acest indice a atins o valoare medie de 166,8 puncte, în scădere cu 2,4 puncte sau 1,4% comparativ cu aprilie 2015, şi cu 46 de puncte sau 20,7% faţă de mai 2014.
Declinul din luna mai a fost cauzat de o scădere lunară de 3,8% a preţurilor cerealelor, la care s-a adăugat o reducere a preţurilor produselor lactate şi cărnii. În schimb, preţul zahărului a crescut, la fel şi cel al uleiului vegetal.
În paralel, FAO şi-a îmbunătăţit estimările privind producţia mondială de grâu, cereale şi orez din acest an, preconizând recolte de porumb mai mari în China şi Mexic, precum şi recolte abundente de grâu în Africa şi America de Nord. Conform celor mai noi prognoze, producţia mondială de cereale din acest an va fi de 2,524 miliarde tone, cu 15 milioane tone mai mare decât estima FAO în luna mai, dar cu 25,6 milioane tone sub recolta record de anul trecut.
În ceea ce priveşte recolta de grâu din 2015, FAO estimează că aceasta se va situa la 723,4 milioane de tone, cu patru milioane mai mult decât estima în luna mai, dar cu şase milioane de tone mai mică decât recolta record din 2014.