Indicele global al preţurilor produselor alimentare a început anul 2019 în creştere, stimulat de o relansare a preţului lactatelor precum şi de majorarea preţurilor la uleiuri vegetale şi zahăr, a anunţat, astăzi, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), informează Reuters.
FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În luna ianuarie 2019, acest indice a avut o valoare de 164,8 puncte, comparativ cu un nivel de 161,8 puncte în luna decembrie 2018. În pofida creşterii înregistrată în prima lună a acestui an, indicele rămâne cu 2,2% sub nivelul înregistrat în luna ianuarie 2018.
FAO a subliniat că preţul lactatelor a crescut cu 7,2% în luna ianuarie comparativ cu luna decembrie, punând capăt unei perioade de şapte luni consecutive de scădere. Potrivit organizaţiei internaţionale, exporturile limitate din Europa, ca urmare a cererii interne puternice, au fost principalul factor care a stat la baza acestei creşteri. De asemenea, preţul uleiurilor vegetale a crescut cu 4,3% în luna ianuarie, comparativ cu luna decembrie, în timp ce preţul zahărului a crescut cu 1,3%. În schimb, preţul la carne a rămas neschimbat.
În paralel, FAO şi-a îmbunătăţit joi estimările privind producţia mondială de cereale în 2018 până la 2,611 miliarde tone, ca urmare a revizuirii în sus a estimărilor privind producţiile de porumb, grâu şi orez. "O mare parte din creşterea preconizată este asociată cu creşterile aşteptate în Europa, unde vremea favorabilă a fost benefică pentru randamente iar însămânţările sunt prognozate să se extindă, graţie preţurilor atractive", afirmă FAO.
În pofida îmbunătăţirii estimărilor, producţia mondială de cereale rămâne cu 1,8% (47,4 milioane de tone) sub valoarea record înregistrată în 2017.