Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a coborât în decembrie 2017, comparativ cu luna precedentă, graţie scăderilor semnificative înregistrate la uleiuri vegetale şi produse lactate, a anunţat, astăzi, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).
FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În luna decembrie 2017, acest indice a scăzut cu 3,3%, comparativ cu luna noiembrie, până la un nivel de 169,8 puncte, informează Reuters.
În pofida scăderilor înregistrate în ultimele luni ale lui 2017, media anuală a indicelui global al preţurilor produselor alimentare a fost de 174,6 puncte, în creştere cu 8,2% faţă de 2016, atingând, totodată, cea mai ridicată medie anuală de după 2014, chiar dacă pe pieţele internaţionale mâncarea este cu 24% mai ieftină decât în 2011.
Potrivit FAO, factorul principal care a stat la baza scăderii preţului global al alimentelor în luna decembrie a fost declinul de 9,7% al preţului la produsele lactate, pe fondul ofertei ridicate şi al cererii scăzute. Cu toate acestea, pe ansamblul anului 2017, acest subindex este cu 31,5% mai mare decât în 2016.
De asemenea, preţul la uleiurile vegetale a scăzut cu 5,6% în luna decembrie, comparativ cu noiembrie, ca urmare a creşterii stocurilor de ulei de palmier, în timp ce preţul zahărului a coborât cu 4,1% de la o lună la alta.
În schimb, preţul cerealelor a rămas practic neschimbat, pentru a treia lună consecutiv, iar preţul la carne a scăzut uşor în decembrie comparativ cu noiembrie 2017.